Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Üye olun sizde insan ekleyin
Tanınmış İnsan Ekle
Bursa
Ünlü İnsanları
Tanınmış İnsan Ekle
9381
Bu yerin :
Tarihi
Sözlük
Yemekleri
Ünlüleri
Ünlü Yerleri
Geri dön
Halil Ergün
8 Eylül 1946 yılında, Bursa'nın İznik ilçesine bağlı Müşküle Köyü'nde doğdu. İlk ve ortaokulu İznik'te okudu. Pertevniyal Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okudu. Halk Oyuncuları'nda Teneke adlı oyunla profesyonel oldu. Vasıf Öngören, Mustafa Alabora ve Erdoğan Akduman ile Ankara Birlik Sahnesi'ni kurdu. 1974 yılında Yılmaz Güney'in senaryosu olan Yol filmiyle sinemaya başladı.2006 yılından bu yana Kanal D'de yayınlanan Yaprak Dökümü adlı dizide Ali Rıza Tekin karakterini canlandıran oyuncu sayısız ödülün de sahibi.
Bursa Hayranları
11 yıl önce
Yazının devamı
Şefik Bursalı
(1902-1990) Bursa´da doğmuştur. İlk ve orta öğretimini Bursa´da yaptı. Güzel Sanatlar Akademisi´nde İbrahim Çallı ´nın atölyesinde çalıştı. Avrupa´da yapılan yarışmada birinci oldu. 1966 yılında Devlet Sergisi İkinci Resim Ödülü aldı. 1973, 1980 ve 1982 yıllarında da Başarı Ödülleri aldı. 1990 yılında Ankara´da yaşamını yitirmiştir. 1977 yılında Bursa´da doğduğu evin sokağına, sanatçının adı verildi. Kültür Parkta ise büstü dikildi. Yapıtlarında daha çok doğaya bağlı kalarak geleneksel-gerçekçi anlayışta çalışmalar yapmıştır. Özellikle Bursa ve Konya resimlerinde, bölgenin yöresel ve tarihsel niteliklerini pitoresk bir anlatım içinde yansıtmıştır.
Bursa Hayranları
11 yıl önce
Yazının devamı
Ulubatlı Hasan
(Bursa 1428 - İstanbul 1453) İstanbul surları üzerinde ilk Türk sancağını dikerken şehit düşen yiğit askerdir. 1428 yılında Bursa’nın Ulubat köyünde doğdu. Fatih Sultan Mehmet’in kumandasında Ordu-yı Hümayun’a asker olarak İstanbul kuşatmasına katıldı. 1453 yılındaki büyük taarruz sırasında İstanbul surları üzerine ilk Türk sancağını dikerken şehit düştü. İstanbul’un Fethi’nin bayraklaşmış bir kahramanı olarak adı beş yüz yıldan beri gönüllerde yaşar. Ulubat’ta adına dikilmiş bir anıt vardır.
Bursa Hayranları
11 yıl önce
Yazının devamı
Behice Boran
(1910-1987) Siyaset kadını ve sosyologu, 14 Mayıs 1910 yılında Bursa'da doğmuştur. ABD'de Michigan Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü bitirdi. 1939 yılında Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Sosyoloji bölümüne doçent olarak atandı. 1941-1942 yılında Yurt ve Dünya, 1943-1944 yıllarında ise Adımlar Dergisi’ni yayımladı. 1962 yılında TİP'e giren Boran, 1965 yılında Urfa Milletvekili olarak TBMM girdi. 1975 yılında yeniden örgütlenen TİP'in Genel Başkanlığı'na seçildi. 1980 askeri müdahalesinden sonra bir süre tutuklu kaldı. Daha sonra çıktığı yurt dışından geri dönmedi. Bu nedenle vatandaşlıktan çıkarıldı. 10 Ekim 1987 yılında Brüksel'de yaşamını yitirmiştir.
Bursa Hayranları
11 yıl önce
Yazının devamı
Celal Bayar
(3. cumhurbaşkanımız, 1883-1986) Umurbeyli devlet adamı, Türkiye'nin 3. Cumhurbaşkanı. 1883 yılında Gemlik - Umurbey 'de doğdu. Babası öğretmen Abdullah Fehmi olup Bulgaristan göçmenidir. İlköğrenimini Umurbey'de tamamlayan Bayar, genç yaşlarda siyasete atıldı. İttihat ve Terakki'ye girerek önemli görevlerde bulundu. Bu derneğin çıkardığı Halka Doğru adlı derginin sorumlu yönetmeni oldu, yazılar yazdı. Kurtuluş Savaşı sırasında Galip Hoca lakabıyla, özellikle Ege'deki köyleri tek tek gezerek direnişin örgütlenmesinde katkıda bulundu. 1920 yılında, Son Osmanlı Meclisi'ne Saruhan Milletvekili olarak seçildi. Kurtuluş Savaşı'nda büyük yararlılıkları olan Bayar'ın Kurtuluş Savaşı sonrası katkıları çok daha fazladır. Yeni Cumhuriyetin ekonomisi adeta ondan sorulurdu. İş Bankası'nı kurup ilk Genel Müdürlüğü'nü yaptı. 1932 yılında Ekonomi Bakanı olan Bayar, 1937'de Başbakan oldu. 1939 yılında bu görevinden ayrılan Bayar, daha sonra Demokrat Parti hareketi içinde yer alıp, 1946 yılında Demokrat Parti'nin kurulması ile Türkiye'yi yeni bir ortama soktu. Çok partili sisteme geçilmesinde katkısı oldu. 1950 yılında Demokrat Parti'nin iktidara gelmesinden sonra Türkiye'nin üçüncü Cumhurbaşkanı oldu. 12 Ağustos 1986 tarihinde, 103 yaşında yaşamını yitiren Bayar'ın köyünde görkemli bir Anıtmezarı vardır. Köyündeki evi, 1970 yılında özel eşyalarından oluşan bir müzeye çevrilmiştir. Bayar’ın şu anıları kitaplaşmıştır: Celal Bayar’ın Söylev ve Demeçleri, (1921-1928) Celal Bayar Diyor ki, (1920-1950) Celal Bayar’ın Söylev ve Demeçleri, (1933-35) Atatürk’ten Hatı- ralar, C.Bayar’ın Söylev ve Demeçleri, (1946-1950) Ben de Yazdım, (8 cilt, 1956-1972)
Bursa Hayranları
11 yıl önce
Yazının devamı
Adnan Şenses
21 Ağustos 1935'te Mudanya'nın Siği (Kumyaka) Köyü'nde doğdu. İlkokula Ankara İsmet İnönü ilkokulu'nda başlayan Adnan Şenses, tahsilinin devamını İstanbul'a taşındıkları Karagümrük İlk ve Ortaokulu'nda tamamladı. Ailesinin isteği üzerine marangozlukla ilgilenen Şenses, 1956 yılında çevresinin sesine verdiği ilgi doğrultusunda müzik hayatına atıldı. Şenses, 35 civarında film çevirdi ve birçok albüm yayımladı.
Bursa Hayranları
11 yıl önce
Yazının devamı
Müzeyyen Senar
1919 yılında Keles'te doğdu.Müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti'nde, kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem'i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstadları da ona dersler verdiler. Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Senar'ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul'un en önemli müzikhollerinden 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun sahibi İbrahim Dervişzâde de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar'ı da aldı. Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu. Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi.
Bursa Hayranları
11 yıl önce
Yazının devamı
Yıldırım Gürses
21 Ocak 1939'da Bursa'da doğdu. Çocukluğu Yeşil Mahallesi'nde geçti. Sanat hayatına 1951 yılında Bursa Ses Kralı seçilerek başladı. Henüz yirmi yaşındayken Ankara Radyosu'nu, bir yıl sonra da Ankara Devlet Operası'nın sınavlarını üstün başarıyla, birinci olarak kazandı. 1965 yılında Hürriyet Gazetesi'nin Altın Mikrofon Yarışması'nda birinciliği aldı. "Son Mektup", "Gelmez Giden Günler Geri", "Bir Kırık Kalp", "Bir Garip Yolcu", "Sonbahar Rüzgârları" parçaları ile başarı yakaladı. 80'lerin başında Ajda Pekkan ile birlikte "Affetmem Asla Seni" ile yeni bir hamle yaptı. Aynı albümde yer alan "Dertliyim Arkadaş" ve sonra çıkan "Eller Eller" ile "Gül Dudaklım" sanatçının ses getiren son şarkıları oldu. Ünlü sanatçı 61 yaşında, kalp krizi sonucu hayata veda etti.
Bursa Hayranları
11 yıl önce
Yazının devamı
Zeki Müren
Zeki Müren (1931-1996) Bursa'nın Hisar semtinde doğup büyüyen Zeki Müren, Türk müziğinin sembol isimlerinden oldu. "Sanat Güneşi" olarak anılan sanatçı Türk müziğinde bir çığır açtı ve birçok eser kazandırdı. Giyimi, konuşması ve tarzıyla gönülleri fethetti. Müren 1996 yılında katıldığı bir canlı yayında fenalaşarak, hayatını kaybetti. Heykeli dikildi, Bodrum'da yaşadığı evi müze oldu.
Bursa Hayranları
11 yıl önce
Yazının devamı
Tekin Gün
Tekin Gün 16 Mayıs 1966 İstanbulda doğmuştur. Asıl adı Gültekin Gün olan Tekin Gün aslen Bursalıdır. Öğrenimini Sağmalcılar Lisesinde tamamlayan Tekin Gün bir kız çocuğu babasıdır. Medya sektörünle okul yılları tanışmıştır Refik Hamzaoğlu-Mustafa mayadağ gibi birçok yönetmenlerin asistanlığını yapan Tekin Gün,Kanal 6-HBB tv-Star tv-Kanal 8 –BRT gibi özel tv’lerde çeşitli görevlerde bulunmuş ve yönetmenlik yapmıştır. Yerel radyo istasyonlarının ilk var olduğu 1993 - 1994 yıllarında Bursada green fm de radyolucuk hayatına başlamış aynı yıllar arasında TEMPO dergisi yurtdışı kronoloji muhabirliği yapmıştır. 1995 - 96 yılları arasında Bayrampaşa dost fm yöneticilerinden olan Tekin Gün radyo dernekleri oluşumunda öncülük etmiş fakat aynı yıllarda Radyo televizyon üst kurulu kurulmuştur.Aynı yıl içerisinde İST.Gaziosmanpaşa ilçesinde ilk yerel gazetesinini çıkaran Tekin Gün ( Canekspres) i yayın hayatına geçirrmiştir. Birkaç ay sonrası G.o.paşa Arnavutköy de ilk yerel radyosu olan can fm kurmuştur. İlerleyen tarihlerde radyo tecrübesini sultan fm ve center fm le pekiştirmiştir. Bu arada video klipleri çekmek sureti ilede film-prodüksiyon sektörüne adım atmıştır. 1997 den sonra görüntü yönetmen yardımcısı ve daha sonra yönetmen olarak Türkiyede ilklerin arasına giren Tarihi Belgesellerin yapımlarına imza atmıştır, bu alanda Kıbrıs ve Kosova Belgeseli de dahil olmak üzere bir çok ödüller almıştır. Türklerin Büyük Göçü Belgesel Projesi ile çalışmalarına devam etmektedir. Belgeselleri : Cami Kuşları, Karıncalar Vadisi, Örümcek Ağı Sırrı, Salamis Harabeleri (Kıbrıs), Girne Kalesi (Kıbrıs), St-Hilarion Kalesi, Burdur Gölü, İstanbul Ayasofya, II Mehmet, Kapadokya, Nemrut Dağı, Sisli Dağlar(Çorum), Ilgaz Dağları, Hatay İskenderiye, Antik Kent Efes, Balıkların Senfonisi, Apollonia And Rihindacum, Gölyazı, Büyük İskender, Melde Krallığı, Miletapolis (Hadrianus), İznik Ayasofya, Suuçtu Şelalesi(Bursa), Tarihi Bursa, Uludağ Belgeseli, İstanbulun Surlarının Sırları, Türklerin Büyük Göçü ...
Tekin Gün
12 yıl önce
Yazının devamı
Ünlü veya tanınmış bir kişi adı yazın
Ünlü Kişi Adı
ünlü adı yazın
Ünlü veya tanınmış kişi açıklamasını yazın
açıklama yazın
ünlü kişi ile ilgili bir resim ekleyin
Kaç eder :
4 + 8 = ?
cevabı doğru belirtin