Kahramanmaraş Ünlü Yerleri

Tarihi Çukur Hamamı
Tarihi Çukur Hamamı
Kahramanmaraş il merkezinde Kahramanmaraş Kalesinin eteğinde bulunan Çukur Hamam’ın kitabesi günümüze gelememiştir. Bu bakımdan yapım tarihi ve kimin tarafından yaptırıldığı belli değildir. Yakınındaki kale ile arlarında bir geçit olduğu söylenirse de bununla ilgili bir bulguya rastlanmamıştır.Evliya Çelebi’nin de Seyahatnamesi’nde isminden söz ettiği bu hamamın mimari yapısı da bu bilgilere eklenince hamamın XVI.yüzyılda yapıldığı ortaya çıkmaktadır. Klasik Osmanlı Hamam Mimari planında yapılan hamam soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşmuştur. Yapımında moloz taş kullanılmış, hamamı oluşturan bölümlerin üzerleri, kasnaklı kubbelerle örtülmüştür.
Kahraman Maraşlılar  9 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Taş Han
Taş Han
Maraş’ta Kapalıçarşı’ya bitişiktir. Dulkadiroğulları döneminde yapıldığı öne sürülen moloz taştan, kare avlu çevresinde iki katlı bir yapıdır. Girişin karşısındaki çapraz tonozlu mekân, sivri kemerlerle avluya açılır.
Kahraman Maraşlılar  9 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Eshab-I Kehf Külliyesi Ve Camii
Eshab-I Kehf Külliyesi Ve Camii
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde yer alır. Burada yedi arkadaşa ithaf olarak inşa edilen külliye, Antik Çağ’dan beri kutsal sayılan ve Eshab-ı Kehf adıyla tanınan kayalık bir tepenin yamacındaki mağaranın çevresine kurulmuştur. Kur’ân-ı Kerîm’de, mağarada yıllarca uyuyan arkadaşların uyandırıldıktan kısa bir süre sonra vefat ettiği ve bu olaya şahit olan insanlar tarafından mağaranın yanına mescit (kilise) yapıldığı ifade edilir. Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi; Hristiyan ve İslâm dünyasında kutsal bir mekân kabul edilen ve Bizans devrinden beri önemli bir ziyaret yeri olan bölgeye Anadolu Selçuklu, Dulkadir Beyliği ve Osmanlı Devleti’nin sahip çıktıklarını gösterdiği kadar, bu olayın Afşin’deki (Efsus) mağarada yaşandığını kabul ettiklerini de ortaya koyar. Tespit edebildiğimiz kadarıyla, dünyanın muhtelif yerlerindeki diğer Eshab-ı Kehf’lerde böyle muhteşem bir külliye bulunmuyor. Afşin, bu anlamda tek örnek olarak kaldığı gibi Kahramanmaraşlılar, çocuklarına -yedi arkadaşın adları olan- Yemliha, Mislina, Mekselina, Mernûş, Tebernûş, Şazen, Eshabil gibi isimler koyarlar. Bu durum, Kahramanmaraşlıların Eshab-ı Kehf olayını tarih boyunca benimsediğini ve canlı tuttuklarını gösterir. Eshab-ı Kehf olayı Hristiyan ve İslâm dünyasında canlılığını tarih boyunca korumuş bir olgudur. Olayın öneminden dolayı Kur’an-ı Kerim’in 18. suresi “Kehf” adını taşır ve orada neler yaşandığı anlatılır. Hristiyanlar ise “Yedi Uyurlar”ı aziz olarak kabul ederler. Eshab-ı Kehf olayına Musevi ve Hint kutsal kitaplarında da rastlayabilirsiniz. Eshab-ı Kehf olayı ve ziyaretgâhları, farklı toplum ve inançlar arasında toplumsal barışı ve hoşgörüyü tesis eden önemli kültür mirasları olduğu gibi dinler arası iletişimin de odak noktasıdır. Dünyada bir örneği daha olmayan Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi, “İnanç Turizmi” açısından oldukça önem taşıyor. Herkesi burayı ziyaret etmeye davet ediyoruz.
Kahraman Maraşlılar  9 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Kahramanmaraş Hurman Kalesi
Kahramanmaraş Hurman Kalesi
Afşin Hurman-Rumman kalesi Marabuz ( Dağlıca) Kasabasında sarp kaya üstündedir. Yapım tarihi bilinmemektedir. Ancak mimari tarzı Roma döneminden kalma bir kaledir. Kitabesi kale içinde duvarlarında bulunmaktadır. 10- 15 metre yüksekliğindeki surlar sekiz burçla güçlendirilmiştir. Kalenin içerisinde Su, Yiyecek depoları, askeri barınaklar ve Kilise vardır. Bu Kalemizde aynı Kuruhan gibi İpek ve Baharat yolu üzerindedir. Kalenin kapısı batı tarafında bulunmaktadır. Esasen daha Roma çağında Kangal'ın Arabisos (Afşin-Efsus) 'tan Sebesteia (Sivas)'ya uzanan Roma yolu üzerinde bulunduğu anlaşılmaktadır. Eski çağda olduğu gibi Osmanlı döneminde de Kangal-Afşin-Sivas güzergahı önemini korumuştur.
Kahraman Maraşlılar  9 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Gümüşkaya Mağarası
Gümüşkaya Mağarası
Gümüşkaya Mağarası, Paleosen döneminde oluşmuş, günümüzde Kahramanmaraş'ın gezilecek yerlerinden biridir. Göksun ilçesinde yer alan mağara, İpek Yolu'nun üzerinde bulunması nedeniyle, turistlerin uğrak noktaları arasındadır. Gümüşkaya Mağarası kireç taşından oluşmuştur. İçerisindeki sarkıt ve dikitler görülmeye değer niteliktedir. Mağaranın içerisinde bir de krater gölü var. İlginç bir yolculuk sunan Gümüşkaya Mağarası, Maraş gezinize mutlaka dahil olmalı.
Kahraman Maraşlılar  9 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Kahramanmaraş Kapalı Çarşı
Kahramanmaraş Kapalı Çarşı
XI. yüzyılda inşa edilen Kahramanmaraş Kapalı Çarşı, il merkeznde bulunduğu için şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından biridir. Hem güzel bir gezi hem de eğlenceli bir alışveriş noktası olan Kahramanmaraş Kapalı Çarşı, içerisindeki dükkanlarla gün içerisinde yüzlerce insanı ağırlamaktadır. Çarşı Bedesten ile Bakırcılar Çarşısı arasında iki farklı bölümlerde oluşan çarşının yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kahramanmaraş Kapalı Çarşı'nın en belirgin özelliği ise Osmanlı döneminin ilk çarşı örneklerinden biri olmasıdır. Kahramanmaraş gezinizde Kapalı Çarşı'da zaman geçirmenizi tavsiye ederiz.
Kahraman Maraşlılar  9 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Kahramanmaraş Tekir Yaylası
Kahramanmaraş Tekir Yaylası
Tekir Yaylası, Kahramanmaraş'ın Tekir ilçesinde bulunuyor. İçerisinde bir akarsu bulunan Tekir Yaylası'nda, akarsuyun üzerine kurulmuş çardaklar yer alıyor. Ormanla kaplanmış doğal bir güzelliğe sahip olan Tekir Yaylası'na hayran olmamak elde değil. Havası ve suyu bambaşka Tekir Yaylası'nın. Yaz aylarının serin olması ve kar sularının erimesi sonucunda doğal su kaynaklarının oluşması ise Tekir Yaylası'nı önemli ve özel kılan özelliklerden biri. Tekir Yaylası yolu boyunca karşılaşabileceğiniz dinlenme tesislerine de uğrayabilirsiniz. Unutmadan, Tekir Yaylası'nın meşhur balını, alabalığını, etini ve yoğurdunu mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Yolunuz Kahramanmaraş'a düşerse, Tekir Yaylası'nı gezi listenize eklemeyi sakın ihmal etmeyin. Şimdiden iyi tatiller dileriz.
Kahraman Maraşlılar  9 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Kahramanmaraş Başkonuş Yaylası
Kahramanmaraş Başkonuş Yaylası
Başkonuş Yaylası Kahramanmaraş'ın en gözde, yemyeşillikler içerisinde bir tabiat harikasıdır. Kahramanmaraş-Andırın karayolunun 55. km'sindedir.
Kahraman Maraşlılar  9 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Kılavuzlu Mesire Alanı
Kılavuzlu Mesire Alanı
2007 yılında Ceyhan Köprüsünün alt tarafında ceyhan nehri yanında kurulan kılavuzlu mesire alanı Kahramanmaraşın Batı yakasında oturanlara yazın derin nefes aldırıyor 1. etabı tamamlanan mesire alanı 2. etebında bitmesiyle cok daha güzel olacak.Kılavuzlu Mesire Alanında yel değirmeni, çay bahçesi, şelale, kamelyalı ve kamelyasız oturum alanları, dev oyun parkurları, yürüyüş yolları, spor aletlerinin bulunduğu kondisyon sahası, 210 araçlık otopark, havuz, mescit, WC ve soyunma odalarının bulunduğu idari bina yer alıyor.
Kahraman Maraşlılar  9 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Kahramanmaraş Müzesi
Kahramanmaraş Müzesi
Kahramanmaraş, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan ve tarihi 14 bin yıl öncesine dayanan, bugüne kadar birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir Kent İlkçağlardan beri Suriye, Mezopotamya ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan ticaret yollarının kavşak noktasında bulunmasından dolayı arkeoloji dünyasında önemli bir yere sahip olan müzecilik açısından da ayrı bir önemi bulunmaktadır. Türkiye’de Müzeciliğin ilk izlerine 13. yüzyılda Selçuklular Döneminde Kahramanmaraş’ta rastlanılmaktadır. Bölgede hüküm süren Dulkadiroğlu Beyliği zamanında, Kahramanmaraş Kalesi içinde Geç Hitit eserlerinin korunarak biriktirildiği bilinmektedir. Kahramanmaraş’ta ilk müze 1947 yılında Taş Medrese’de kurulmuş olup 1961 yılında Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınmıştır. 1975 yılında ise İl Merkezinde, Azerbaycan Bulvarı’nda bulunan bugünkü mevcut Müze binasına taşınmış olan Müze halen aynı binada hizmet vermektedir.
Kahraman Maraşlılar  9 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Kahramanmaraş Elbistan Pınarbaşı
Kahramanmaraş Elbistan Pınarbaşı
Elbistan, Kahramanmaraş iline bağlı en büyük ilçedir. Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada yer alır. TÜİK 2014 yılı nüfus sayımına göre tüm ilçe nüfusu köyleriyle birlikte 142.168' nüfusa sahiptir. Ceyhan nehrinin döküldüğü Pınar başı ilçenin göz bebeğidir. Önemli turistik alanlardan olan Pınarbaşı'ndan bir görüntü.
Kahraman Maraşlılar  9 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Malik Ejder Türbesi
Malik Ejder Türbesi
İstanbul’un fethi hakkındaki Peygamber (SAV)'ın Hadis-i Şerifi dolayısıyla İslam orduları tarafından nasıl 26 kere kuşatılmışsa Maraş da o kadar Müslümanlar ve Hrıstiyanlar arasında el değiştirmiştir. Bu yüzden mümkündür ki Maraş’ımızın toprağında da birkaç sahabe mezarı vardır.Bu sahabelerden birisi ise Peygamber efendimiz ile aynı dönemde yaşayan Hazret-i Malik Bin Ejder(Eşter)'dir. Malik bin Ejder Türbes;Kahramanmaraş’ın Osmaniye yolu girişinde yer alan Aksu Köprüsü yakınında Hacı Mustafa köyü mevkisinde Kumaşır Gölü’ne bakan tepenin üzerinde bulunmaktadır. Sahabe olduğu rivayet edilen "Malik bin Ejder’in Halit bin Velid" komutasındaki İslam ordusu ile geldiği ve burada vefat ettiği biliniyor.
Kahraman Maraşlılar  9 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Ulu Camii
Ulu Camii
Kahramanmaraş Kalesinin güneyindeki meydandadır.Taçkapı üstündeki yazıttan Dulkadiroğulları'ndan Süleyman oğlu Ala Üd-Devle Bey'in 1496' da yaptırdığı anlaşılmaktadır. Camiinin kuzeyine sonradan eklenen son cemaat yeri düz ve ahşap çatılıdır. Dikdörtgen planlı ana mekan, mihrap duvarına dikey uzanan yedi nefe ayrılmıştır. Doğuda alanın durumu nedeniyle alttandolgulu nefte, paye yerine kısa sütunlar kullanılmıştır. Üçgen mihrap nişi, dört bordürlü ve mukarnaslıdır. Mukarnas, Palmet, Lotüs motiflerinden oluşan bordürler özenli işçilikleriyle ilgi çeker. Camiden bağımsız minare özgün yapısını koruyabilmiştir. Kare taban üstünde silindirlik gövde bir silmeden sonra çok köşeli yapılmıştır. Üst kısmı onarımlarla değişmiştir.
Kahraman Maraşlılar  12 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Taş Medrese
Taş Medrese
Kalenin güneyindeki meydandadır.XIV.yy'da Ala Üd-Devle Bey'in kızı adına yapıldığı öne sürülen yapı yazıtsızdır. Türbedeki beş satırlık yazıt ise bozulmuştur. Taş Medrese, düzgün olmayan dörtgenplanlı açık avlu çevresinde sıralanmış bölümlerden oluşmaktadır. Avlunun sağında medrese odaları, girişin karşısında dikdörtgen planlı mescit ve solunda da piramit çatılı türbe yer alır. Medrese odaları dikdörtgen planlı, tonoz örtülüdür.Taş Medresenin Mescit ve Türbe kısımları vardır. Onarımı yapılmış olan Taş Medrese kentin önemli bir meydanında yer almaktadır.
Kahraman Maraşlılar  12 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Ceyhan Köprüsü
Ceyhan Köprüsü
Kahramanmaraş-Göksun eski yolunda, Ceyhan Irmağı üstündeki köprü, yeni yolun dışında kalmıştır. XIV. ya da XVI. yy. yapısı olduğu konusunda değişik görüşler vardır. 156.60 metre uzunluğunda, altı gözlü bir köprüdür. Çeşitli dönemlerdeki onarımlarla özgünlüğünü yitirmiştir.
Kahraman Maraşlılar  12 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
Kahramanmaraş Kalesi
Kahramanmaraş Kalesi
Kahramanmaraş kent merkezindeki yığma tepenin üstündedir. Günümüze değin birçok onarım geçiren kalenin İÖ I. İS II. yy. arasında yapılmış olacağı düşünülmektedir.150x75 metre boyutlarında dikdörtgene yakın planlıdır. Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü duvarların bir bölümünü ve üç burcu onartmıştır. Bunlardan biri kalenin eski giriş yapısıdır. Kare planlı burcun dış duvarları kesme taş, iç duvarları ise moloz taştır. Yarıdan çoğu yıkılmış iç duvarlarda iç kapı koridoru ile kapı söve yerleri onarılmıştır. Burcun güney yüzünde sivri kemerli, çiftkanatlı kapı yer alır. Ahşap kapı kanatları, kalın saç kaplanarak iri başlı çivilerle perçinlenmiştir. Burcun doğusu mazgal deliklidir. İçten haç planlı burç, haçın uzun kolu üstündeki başka bir kapıyla kaleye açılır. Kale surlarının içi park olarak düzenlenmiştir. Mado tarafından işletilmektedir, açık çay bahçeleri, çocuk parkı ve dinlenme mekanları ile belirli günlerde açık büfe ve canlı müzik ile halkımıza hizmet sunmaktadır.
Kahraman Maraşlılar  12 yıl önce  Nasıl gidilirYazının devamı 
  Ünlü veya tanınmış bir yer adı yazın
Yer Adı    
Ünlü veya tanınmış yerin açıklamasını yazın
   
Kaç eder  1 + 3 = ?