Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Üye olun sizde tarih yazın
Tarihi bilgiyi düzenle
Aydınlar
Tarihi
Sizde öneride bulunun
35309
Bu yerin :
Tarihi
Sözlük
Yemekleri
Ünlüleri
Ünlü Yerleri
Geri dön
Aydınlar, Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür.
Sivas iline 150 km, Koyulhisar ilçesine 26 km uzaklıktadır.
Tarihi
Kösedağ eteklerinde yerleşik Aydınlar, “Aliler”, “Allar” Alalar olarak da bilinen Aydınlar Köyü adını, köye ilk defa gelip yerleşen üç Ali kardeşten veya Hz.Aliden almıştır. Bu üç kardeş ilk olarak köyün bulunduğu alana gelip yerleşmişler ve burada çoğalmışlar. Köyün adına “Aliler” denmiş, daha sonra da köyün adı “Alalar” olarak değişmiştir. Türkiye genelinde yerleşim yerlerinin adlarının değiştirildiği sırada köyün adı “Aydınlar” olarak değiştirilmiştir.
Koyulhisar’ın güneydoğusunda yer alan Aydınlar, ilçe merkezine 30 km uzaklıktadır. Koyulhisar’ın Suşehri ilçesine sınır köyü olan Aydınlar, kuzeybatısında Dilekli, kuzeyinde Ağılyazı Mahallesi, doğusunda Suşehri’nin Çitlice, güneydoğusunda Suşehri’nin Kozçukur, güneybatısında Değirmentaş, batısında ise Sarıharman köyleri ile komşudur.
2000 YILLIK SU KANALLARI
Köyün kuruluş tarihi bilinmemekle beraber rivayetlere göre, Koyulhisar’ın bir ara nahiye ve daha sonra kaza olduğu yıllarda Ayınlar’ın, Koyulhisar’ın o zamanki adı ile “Mişaz”a bağlı olduğu biliniyor. Aydınlar’ın hudutları içerisinde bulunan ve kuzeybatısına yer alan Cifeniz Kalesi’nin hala kalıntıları mevcuttur. Yine köy hudutları içerisinde ve şimdi arazi olarak kullanılan Rum İmparatorluğuna bağlı Şebinkarahisar’a bağlı Çeğilli kalıntıları vardır.
Buna bağlı olarak şehre ve araziye su taşımak maksadıyla yapılmış su kanalları bulunmaktadır. Su kalıntılarının 2000 yıllık olduğu raporlarla sabittir. Ayıdınlar’ın batı kısmında “Çiğdemlik” adıyla bilinen bir höyük, yine köyün doğu kısmında “Uğursuz Tepesi” adıyla anılan yerde ise ören ve kalıntılar bulunmaktadır.
Ayınlar’dan, Milli Mücadeleye katılan Mustafa Bulut ve Aziz Özdemir şehit olmuşlardır. Osman Kaya ise Osmanlı-Rus harbinde savaşmış, bir yıl kadar esir kalmış daha sonra esaretten kurtularak köyüne dönmüştür. Mustafa Ulusoy ise Kore Savaşı’ nın sonuna doğru Kore’ye asker olarak gitmiş ve Kore Gazisi olarak geri dönmüştür. Ayrıca İsmail Köse ve Hüseyin Ulusoy, PKK terör örgütü tarafından şehit edilmiştir.
Kösedağ eteklerinde kurulan Aydınlar’ın iki tane yaylası bulunmaktadır. Bunlardan Öküz Uçuran Yaylası, köye yaklaşık 5 km uzaklıktadır. Bu yaylada Yeniceköy mevkiinde her yıl Ağustos ayında köy derneği tarafından organize edilen yayla şenlikleri yapılmaktadır. Kösedağ Yaylası ise köye daha uzaktır.
Köylüler, yaz aylarında buraya çıkarak sonbahar mevsimine kadar burada kalarak, hem hayvanlarını otlatmaktadırlar, hem de kış mevsimene hazırlık yapmaktadırlar.
ALT YAPI EKSİĞİ YOK
Alt yapısı büyük ölçüde tamamlanan Aydınlar’da kapalı su şebekesi ve kanalizasyon mevcuttur. Ancak, köyün mevcut içme ve sulama suyu yetersizdir. Özellikle kış aylarında köyde içme suyunda kesintiler yaşanmaktadır. Camisi bulunan köyde, elektrik ve telefon hattı vardır. Aydınlar’daki ilköğretim okul ilk defa 1933 yılında açılırken okulun şimdiki binası ise 1957’de yapılmıştır. Köydeki okul bahçesi Yatılı veya Pansiyonlu İlköğretim Okulu yapmaya müsaittir. Eğitime önem verilen köyde okuma-yazma oranı yüzde 98’in üzerindedir.
Aydınlar Sağlık Evi ise 1994’te açılmıştır. Köye gelecek misafirler için köyde köy konağı ya da misafirhane yoktur. Köye bir misafirhane yapılması gerekmektedir. Köye 1995 yılında devlet tarafından değirmen yapılmış fakat fazla çalışmamıştır. Şuan atıl durumda beklemektedir. Değirmenin modernleştirilerek çalışır duruma getirilmesi sadece Aydınlar’ın değil çevredeki bir çok köyün un, kepek ve hayvanlar için arpadan yapılan kırma yem ihtiyacını giderecektir. Karabayır yoluna yakın olan Aydınlar’ın yolu asfalttır. Üç dönemdir Aydınlar’ın muhtarlığını Abbas Özdemir yapmaktadır. Köyde sırasıyla Azmi Köse, Mustafa Erdem, Abdullah Ulusoy, Mehmet Koca, Ahmet Kul muhtarlık yapmıştır. Aydınlar Köyü Derneği Başkanlığı’nı yeni Seçilen Faik Özdemir yapmaktadır. Aydınlar da Anadolu’nun diğer yerleşim yerleri gibi ciddi oranda büyükşehirlere göç vermiştir. Çoğunlukla İstanbul’da ikamet eden Aydınlar köylüleri, yaz mevsiminde tatillerini köylerinde geçirmektedirler. Kış aylarında 60-70 haneye düşen Aydınlar’da yazın bu sayı 150’ye kadarn çıkmaktadır. 2000 nüfus sayımına göre köyün nüfusu 356 kişidir. Aydınlar ilçenin en büyük köylerinden biridir. Geçtiğimiz dönemlerde İstanbul Milletvekilliği yapan Ekrem Erdem ve ile Sivas Platformu Başkanı İsmail Erdem Aydınlar köyündendir. KÜLTÜR Köyde son 15-20 seneye kadar cirit oynanmakta, güreş oyunları düzenlenmekte, saya çekme yapılmaktaydı. Ama şuan bu tür oyunlar oynanmamaktadır. Köyde “oda” olarak bilinen ve erkeklerin bir araya gelip oturdukları mekanda oynanan ortaoyunları vardır. Bunlardan bazıları şöyle; tren, kalaycı, kimidi, susuzköy, inek buzalatma... gibi. Bu oyunlar genellikle üç veya dört kişiyle oynanır. Ancak, son yıllarda nüfusun büyükşehirlere göç etmesiyle bu oyunlar da yavaş yavaş terk edilmektedir.
Tarihi Bilgi Ekle
Aydınlar
ile ilgili eklemek istediğiniz tarih bilgisini yazın
Eski adı :
Güncel nüfusu :
Kaç eder :
.
Yörenize ait tarih bilgisi eklemek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın