Malatya Ünlü İnsanları

Turgut Özal
Turgut Özal
Turgut Özal 1927 yılında Malatya'da doğdu. 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'ni Elektrik Mühendisi olarak bitirdi. 1952 yılında A.B.D'ne giderek ekonomi tahsili gördü. Türkiye'ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcılığı'na atandı. 1961-1962 yıllarında askerlik hizmetini, Milli Savunma Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu üyesi olarak yaptı ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurulmasına katkıda bulundu. Bu sırada, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde ders verdi. Bir süre Başbakanlık Teknik Uzmanlar Kurulu Üyesi olarak çalıştı ve 1967-1971 yıllarında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürüttü. Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ve AET Koordinasyon Kurulu başkanlıklarında bulundu. 1971-1973 yıllarında Dünya Bankası'nda danışman olarak görev yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra çeşitli sınai kuruluşlarında çalıştı ve 1979 yılı sonlarına doğru Başbakanlık Müsteşarı olarak atandı. Aynı dönemde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini de vekaleten yürüttü. 12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra kurulan Hükümete ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atandı. 1982 yılında bu görevinden istifa etti. 1983 yılında Anavatan Partisi'ni kurdu ve aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin birinci gelmesi üzerine hükûmeti kurmakla görevlendirildi ve böylece Türkiye'nin 19. Başbakanı oldu. 1987 seçimleri sonrasında tekrar hükümet kurdu ve başbakan olarak görev yaptı. 31 Ekim 1989'da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin sekizinci Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve 9 Kasım 1989 gününde bu görevine başladı. 17 Nisan 1993 gününde geçirdiği bir rahatsızlık sonucu görevi sırasında vefat etti. 1954'de Semra Hanım'la evlenen Turgut Özal'ın üç çocuğu bulunuyordu.
Malatya Portalı  11 yıl önce  Yazının devamı 
Kenan Işık
Kenan Işık
Yusuf Kenan Işık, (d. 1947, Yeşilyurt, Malatya) Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu, sunucu, eski gazeteci ve eski ana haber sunucusu. Devlet Demiryolları'ndan emekli bir memur çocuğu olan Işık,aslen Giresunlu bir ailenin çocuğudur. orta okul öğrenimi gerçekleştiği dönemde Malatya Halkevi'nde amatör tiyatro yapmaya başlamış, lise öğrenimini gerçekleştirdiği Ankara'da okurken ise Meydan Sahnesi'ne girmiştir. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Işık, 1972 yılında Devlet Tiyatrosu sanatçısı olmuştur. Işık ayrıca, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği yapmıştır. Sanatçı devam eden kariyeri süresince çok sayıda tiyatro oyunu yazmıştır. 1974 yılında Köşe yazarlığı sırasıyla Resmî Gazete (1973-1995), Yeni Yüzyıl (1995-1998), tekrar Resmî Gazete (1998-2000), Yeni Binyıl (2000) ve Akşam (2000-2002) gazetelerinde çalıştı. Televizyon ekranlarında başrollerini Gülben Ergen ve Haldun Dormen ile paylaştığı "Dadı" adlı diziyle boy göstermiştir. 2005 yılında Kenan Işık Erdoğan Aktaş'la tanışıp 4 Nisan 2005 tarihinde Star Haber'i sundu. 12 Haziran 2005 tarihinde haberi sunmayı bırakan Kenan Işık 20 Ağustos 2005 tarihinde Star Haber'i bıraktı ve tekrar oyuncu oldu. Sanatçı ayrıca Türk televizyon programları arasında fenomenler arasına giren Kim 500 Bin İster yarışmasının sunuculuğunu yapmıştır.
Malatya Portalı  11 yıl önce  Yazının devamı 
Belkıs Akkale
Belkıs Akkale
Aslen Malatyalı olan Belkıs Akkale 1954 yılında İstanbul’da doğdu. İlkokul öğretmeninin dikkatini çekmesi ve teşvikiyle türkü söylemeye başladı. Merhum Sadi Yaver Ataman’dan 7 yıl özel ders aldı. Belediye Konservatuarı’na girdi. Burada Adnan Ataman yönetiminde icracı olarak görev aldı. 1974 yılında babasının işlerinin bozulması üzerine sahneye çıktı. Gece kulüplerinde türkü söylerken Ankara Radyosu’ndan Merhum Mustafa Geceyatmaz’ın beğenisini alan sanatçı, Geceyatmaz’ın daveti üzerine Ankara Radyosu’nda 1980 yılına kadar kurum dışı sanatçı olarak program yaptı. 1980 yılında TRT’nin açmış olduğu yetişmiş sanatçı sınavını kazanarak TRT’de kadrolu sanatçı olarak çalıştı. Bu arada kaset ve plak çalışmalarını da sürdüren Akkale, 1982 yılında “Dadey” adlı ilk albümünü çıkardı ve büyük bir çıkış yakalayarak halkın beğenisini kazandı. Bunun üzerine 1982 yılında TRT’den ayrılarak sahne çalışmalarına ağırlık verdi. 1994 yılına kadar bir çok kurum ve kuruluş tarafından “Yılın Sanatçısı” ödülünü 12 yıl boyunca aldı. Bugüne kadar 22 albüm çıkardı, 9 sinema filmi yaptı. Bugüne kadar Arif Sağ, Zafer Gündoğdu, Musa Eroğlu ve Zafer Dalkılıç gibi ünlü müzik yönetmenleriyle çalışan Belkıs Akkale, 1990 yılında Kültür Bakanlığı’nda “Devlet Solist Sanatçı” olarak göreve başladı. Bu çalışması halen devam ediyor. Evli ve bir çocuk annesi
Malatya Portalı  11 yıl önce  Yazının devamı 
Kemal Sunal
Kemal Sunal
Kemal Sunal 1944 yılında İstanbul'da doğdu. Ailesi aslen Malatyalıdır.Vefa Lisesi'nden mezun oldu. Pek başarılı bir öğrenci değildi; bunu kendisi de kabul ediyordu.Acemi birliğini Ankara Etimesgut Zırlı Birlikler Okulu`nda, 1981 yılında Ankara'da KKK Armoni mızıkasında vatani görevini yaptı.Sanat hayatı, "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyunuyla başladı. 1 yıl kadar Kenterler Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı. 1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim filmiyle sinemaya adımını attı ve kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başladı. İnek Şaban, Çöpçüler Kralı, Davaro ve Sakar Şakir Filmlerinde canlandırdıgı karakterler sayesinde 7'den 70'e herkesin sevgisini kazanarak unutulmaz bir sanatçı olmuştur. Kemal Sunal, peşpeşe çevirdiği filmlerle ticari açıdan büyük başarı kazandı. Filmlerde çoğu zaman saf, şanslı ama iyi yürekli karakterlerin rollerine girdi. 1974 yılında evlendi. Ali Sunal ve Ezo Sunal adlarında, biri erkek diğeri kız iki çocuğu oldu. 1977'de Antalya Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. 12 Eylül öncesi dönemde yarım bıraktığı üniversiteyi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nden mezun olarak 1995 yılında bitirdi ve yüksek lisans yapmaya başladı. Yüksek Lisans tezi komedyen kimliği ile Kemal Sunal'ın ve filmlerinin incelenmesidir. Yüksek lisans tezi 2005 yılında ailesi tarafından "TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü" ismi ile kitap haline getirilip yayınlanmıştır. Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimlerine başlamak için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Malatya Portalı  11 yıl önce  Yazının devamı 
  Ünlü veya tanınmış bir kişi adı yazın
Ünlü Kişi Adı    
Ünlü veya tanınmış kişi açıklamasını yazın
 
   
Kaç eder : 8 + 3 = ?