Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Üye olun sizde tarih yazın
Tarihi bilgiyi düzenle
Savcı
Tarihi
Sizde öneride bulunun
38307
Bu yerin :
Tarihi
Sözlük
Yemekleri
Ünlüleri
Ünlü Yerleri
Geri dön
İlçenin güney batısında bulunan Savcu Köyü; Hacılar, Büyükkarayün, Küçükkarayün, Yeşilce, Osmanpınarı ve Kurupınar köyleri ile komşudur. Köyün bu yöreye yaylacılık yapmaya gelen aileler tarafından kurulduğu söylenmektedir. Hayvan besleyen ve hayvanlardan süt sağan bu insanlara çevre halkı tarafından süt sağanlar anlamında Sağıcılar (Savucular) dendiği, zamanla bu ismin Savcu'ya dönüştüğü sanılmaktadır. Bir zamanlar Yozgat-Zile kervan yolu üzerinde bulunan Savcu Köyü bugün bu önemini yitirmiştir. 2000 nüfus sayımına göre köyde 338 kişi yaşamaktadır. Eğitim ve öğretim 1946 yılında yapılan okulda sürdürülürken, bu binanın yetersiz kalması üzerine 1986 yılında Devlet-Vatandaş işbirliği ile 2 derslikli ve 1 lojmanlı yeni okul binası yapılmıştır. Köyde okur yazar oranı %85 olup, şuan kullanılmamaktadır. Birçok köyde olduğu gibi taşımalı eğitim yapılmaktadır.
Geliri tarıma dayalı olan köyün, tamamı kıraç arazisinde buğday, arpa, yulaf, mercimek, nohut, fiğ ve kısmende şeker pancarı üretilmektedir. Her evde bir traktör mevcuttur. Sebze ve meyvecilik yapanlarada rastlanılmaktadır. Otlak ve meraların az olması nedeniyle hayvancılığı gelişmemiştir. Ancak ihtiyacı karşılamak için hayvan beslenmektedir. Okulu, elektriği, telefonu bulunan köyde, su ve kanalizasyon şebekeleride mevcuttur. Kız kaçırma olayı, kan davası ve birden çok evliliğe rastlanmayan köyde akrabalık ilişkileri çok iyidir. ifçiliğin kutsallığına inanılır. Çoban ve bekçinin medet umduğu tabiat üstü inançlar yoktur. Köy yakınlarında Kara Kilise denilen mevkide tarihi kalıntılar mevcuttur.
SAVCU KÖYÜ DERNEĞİ KURULUŞU ve AMACI
1998 yılında İstanbul'da yaşayan Savcu Köylülerin bir araya gelerek birliktelik ihtiyacı üzerine kurulmuştur. Kuruluş amacının ilk önce köyün dışında yaşayanların acısını paylaşmak, neşesine neşe katmak, örf ve adetini anânelerine bağlı olarak yaşamak ve yaşatmak amacını esas almaktadır. Kuruluşundan bugüne kadar tüm üyelerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda bütün hizmeti vermeye hazırdır. Her yıl düzenli olarak, yönetimdeki kişilerin gayret ve çabaları ile piknik yapılması ve cem ibadetinin gerçekleşmesi gibi faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Üyelerin ve üye olmayan köylülerin cenazelerinde yardımlaşma hat safhadadır. Herkes gerekli yardımı yapmak için bütün imkanlarını harcamaktadır. Dernek merkezinin bulunduğu yer üyelere nişan, kına gecesi, mevlit yemekleri vs. için tahsis edilerek herhangi bir ücret istenmemektedir. Derneğimizn öncülüğünde oluşturulan Zile Köyleri Futbol Turnuvası büyük bir beğeni ve katılımla tüm Zile Köyleri tarafından itibar görerek ve her turnuvada artarak devam etmektedir. 2006 yılında Tokat Gündem gazetesinin düzenlemiş olduğu futbol turnuvasına katılarak dostluk ve dayanışmanın sadece Zileye bağlı kalmadığını göstermiştir. Yine dernek üyelerimizin büyük bir gayret ve çabaları sonucunda yönetimin önderliğinde 1100 adet çam fidanının istanbuldan köye götürülerek köylülerin yardımı ile mezarlık alanına dikilerek ağaçlandırma yapılmıştır. Dostluğun, kardeşliğin, bütünlüğün ihtiyaç duyulduğu bu günlerde bütün üyelerin ve tim insanlığın sağ duyulu olmaya özen göstermesini dileyerek herkese sağlık mutluluk dileriz.
YÖNETİM
Tarihi Bilgi Ekle
Savcı
ile ilgili eklemek istediğiniz tarih bilgisini yazın
Eski adı :
Güncel nüfusu :
Kaç eder :
.
Yörenize ait tarih bilgisi eklemek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın