Ağzıkaraca köylüleri, bölgede çok fazla bulunan akasya benzeri bir ağaca Karaca Ağacı derler. Bu ağaç köyde bol miktarda bulunur. Ağzıkaraca Köyü isminin bu ağaçlardan geldiği de söylenmektedir.Ağzıkaraca Köyü, üç mahalleden oluşur: Büyük Tarsuslu ve Küçük Tarsuslu; Köy halkının bir kısmının mensup olduğu yörük aşireti (Karakayalılar) yol üzerinden, Tarsus'tan geçtiler. Bu yüzden köyü oluşturan 3 mahalleden biri Küçük Tarsuslu, diğeri Büyük Tarsuslu'dur. Ayrıca, Karakayalılar Tarsus'un kuzeyinde Namrun Yaylası civarında göçebe halde yaşarken 20.yüzyılın başlarında iskan edilmiştir. Bu gün Karakayalıların bir kısmı da Ceyhan ilçesi Karakayalı Köyü'nde bulunur.
Oğuzların Kınık boyunun Karakayalı oymağı 18.yüzyılda Aydın-Antalya hattında yaşarken,Mersin ve Adana'nın kuzeyindeki Toros yaylalarına göç etmiştir.Bunda Çukurova'da devletin izlediği iskan politikası nedeniyle bu yaylalardaki Türkmen boylarının Çukurova'ya iskanı sonucunda yaylaların boş kalması etken olmuştur. 19.yüzyıla gelindiğinde devlet Karakayalı aşireti gibi bu yaylaların ikinci yerleşimcilerini de iskana tabii tutmuş,Karakayalı aşireti Ceyhan,İmamoğlu ve Karataş'ın köylerine iskan edilmiştir.
Fırka-i İslahiye'den etkilenmiştir. Başlarda Delihasan olan köy ismi, Cumhuriyet yıllarında köy halkı tarafından Ağzıkaraca olarak değiştirilmiştir. Ağzıkaraca, toprağın kurumasıyla oluşan kırıklı şekil olarak anlamlandırılır.Günümüzde konuşma dilinde Delihasan deyimi yaygın olarak kullanılır. Kozan'ın köyüyken, 1987 yılında imamoğlunun ilçe olmasıyla İmamoğlu'na bağlanmıştır. Kuvvay-i Milliye'ye destek veren köy, Kuvvayi Milliye'ye Musa Hoca (ÖZDEMİR) ile destek vermiş, Koyunevi Tabyası'na katılmıştır