Çaglayan köyü, Sebinkarahisar’in batisinda 12 Km mesafede batidan Ugurca, dogudan, Çakir, kuzeyden Evcili, güneyden Ahurcuk ve Yedikardes köyleriyle çevrilidir. Çaglayan Köyü 80 hanedir.
Köy nüfusunun 8-10 misli Çaglayanli genellikle gurbette ve özellikle de Istanbul’un Çaglayan semti basta olmak üzere Sariyer, Üsküdar, Beykoz, Avcilar, Kadiköy, Erenköy, Sultanbeyli, Kartal ilçelerinde; Kocaeli’nin Gebze ilçesinin Çayirova’sinda ikamet etmekte sanatla ticaretle ugrasmaktadirlar.

Merkez Mahalle ve Aluç mahallesinden olusan Çaglayan’in güney kismindaki Çaglayan Selalesi Ilkbahar sonlarina kadar turistlerin ilgisini çeken güzel bir manzaraya sahiptir. Çinko kursun bakir madenleriyle de ünlü olan Çaglayanin güney kisminda BER-ONER Madencilik A.S.’ye ait Çinko- Kursun Flatasyon tesisleri faaliyet göstermektedir. Alikavak, Bozuderesi, Kepçelidere, Findiklidere önemli dereleridir. Kirantlarla, Tepetarla, Karaögne ve Ahirlar önemli tepeleridir. Yaylalari ise Zivgirdi, Inler, Konarka ve Tozlu yaylalaridir. Hacilar mezrasi yine önemli yörelerindendir. Ceviz, dut, elma, erik, kiraz, findik, üzüm, kayisi, aluç, ahlat, armut, pelit, sögüt, kavak, kusburnu köyün bitki örtüsünü teskil etmektedir. Köy halki geçimini tarim ve hayvancilik ile temin etmektedir. Modern evler ve modern ahirlar çogalmaktadir. Yakacak sikintisi çeken köylüler agaçlandirma çalismalarina hiz vermisler köyün müsait yerlerini agaçlandirmak için yogun gayret göstermektedirler. Köyde bugday, arpa, fig, yonca, domates, patates, fasülye, nahut, kabak, sogan, sarimsak üretilmekte olup bunlarin çok az kisma satilabilmektedir. Hayvancilik ve aricilik yapan köylülerin sayisinda da artis gözlenmektedir. Köyde hemen hemen herkeste traktör bulunmaktadir. Minibüsler sehir merkezine sabah aksam düzenli sefer yapilmaktadir. Köyde okuma yazma orani çok yüksektir. Her evde renkli televizyon müzik seti ve elektrikli ev aletleri mevcuttur.