İzmir’in kuzeydoğusunda, Yamanlar Dağı eteğinde, 380 kuzey enlem ve 270 derece boylam üzerinde bulunan Bornova, İzmir’e 8 km. uzaklıktadır. 400.000 yerleşik ve 1.000.000 hareketli nüfusa sahip olan Bornova, köyleriyle birlikte 205 km2’lik bir alanı kapsamaktadır.

Bilinen en eski adı “Birun-u Abad” olan Bornova’da yerleşim Hellenistik çağda başlamıştır. Amazon’lar, Hititler, İon’lar, Frigya’lılar, Lydya’lılar, Pers’ler, Makedonya’lılar, Bergama Krallığı ve Roma’lılar bu bölgede hüküm sürmüş ve yaşamışlardır.

1071 yılında Malazgirt zaferiyle Anadolu’ya adım atan Türk’ler, 1076 yılında Bornova’nın yönetimini Emir Çakabey’e vermişlerdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra 15 Mayıs 1919’da Yunan işgaline uğrayan Bornova, 9 Eylül 1922’de Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğindeki Türk Ordusunun Belkahve sırtlarından İzmir’e girmesiyle düşman işgalinden kurtulmuştur.

1881 yılında ilk belediye teşkilatı oluşturulan Bornova, 1981 yıldan bu güne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı metropol belediyesi olarak işlevini sürdürmektedir. Türkiye’deki ilk futbol maçı 1890 yılında İzmir’e gelen İngiliz denizcilerle, İzmir’li gençler arasında Bornova’da ve yine ülkemizdeki ilk atletizm yarışmaları 1895’de Bornova’da gerçekleşmiştir.
Coğrafi Konum : Ege Bölgesi’nde, İzmir İline bağlı bir ilçe olan Bornova, kuzeyinde Menemen ve Manisa, doğusunda Kemalpaşa, güneyinde Buca, batısında da Konak ve Karşıyaka ilçeleri ile çevrilidir.
İzmir’in kuzeydoğusunda, Yamanlar Dağı eteklerinde yer alan ilçe toprakları hafif engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Bornova yöredeki küçük çayların taşıdığı alüvyonlardan oluşmuş bir tepe üzerindedir. Bundan ötürü de Burunova, Burunabat gibi isimlerle anılmış, bu isimler sonradan Bornova’ya dönüşmüştür.
İl merkezine 8 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 205 km2dir.