Köyümüz Büyükkarapınar 1450 tarihlerinde Karamanoğlu Beyliği, Ermenek torosları arasında yaşayan Hrıstiyan ve Ermeni toplumunu emri altına almak için Mehmet Bey adındaki komutanla bir takım asker gönderir. Köyümüz muhitinde İslam Koyağı denilen mevkide yapılan savaşta komutan ve sancak çavuşu şehit düşer. O zaman boş olan şimdiki köyümüzün bulunduğu yere sancak çavuşu da beraber türbeleri yapılır. Halen köyün içinde türbe mevkiindedir. Karamanoğulları şehit komutanın iki oğlunu çevredeki Elmayurdu(İznebol) ve Üzümlü(Davdas) köylerinin sahipsiz kullandıkları boş araziye yerleştirirler. Şu arazi sizin denilir komutanın iki oğlunun mezarları da babalarının yanında türbenin içindedir.Şimdi köyümüzde yaşayan nüfusun % 90 Karamanoğullarından türbedeki şehit komutanın soyundandır.Tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Karamanoğulları türbedeki şehit ve yeni yerleşen iki oğlu adına iaşe kuru erzak verilmesini devamlı olarak hükme bağlar. Verilen erzak cuma günleri aş pişirilip ihtiyaç sahiplerine yedirilirdi.Osmanlı devleti Karamanoğullarını emri altına aldıktan sonra verilen levazım erzağı Silifke mutasarrıfı Adana Sancağı adı altında verilmeye başlanır, taki verilen bu iaşe 1875 lere kadar devam eder.
Köyümüz Büyükkarapınar daha önce hububat, arpa, buğday, beyaz fasulye, kuru üzüm üretilirdi. Üretilen mahsul hayvan sırtında iki günlük yolculuktan sonra Karaman veye Alanya da binbir eziyet ve zahmetlerle satarak geçim sağlanırdı. 1962 yılında köyümüzden Mehmet Kutlu (Foter), Mehmet Yavuzlu(Paşalı), Hidayet Turgut, İlyas Turgut ve Ahmet Alparslan tarlalarına meyve dikmişlerdir. Bunları takip eden köylü 10 sene içerisinde araziyi meyve fidanları ile doldurmuştur. Neticede su sorunu başlamış, meyve dikiminde önder olan şahıslardan Mehmet Yavuzlu(Paşalı) 1977 yılında muhtar seçildikten sonra 1980 yılında devlete müracaat ederek köy içindeki yeterli sudan elektrikli su pompaları vasıtasıyla araziye su aktarılmıştır. Şimdilerde köyümüzde 3 bin ton kaliteli çok lezzetli elma bin tona yakın salihli kirazı ile birlikte birçok meyve türü üretilmektedir. Elma ve kiraz alımının büyük bir kısmını köyümüzden Şevki Erikçi alıp yurtdışına ihraç etmektedir. Kendine ait soğuk hava deposuna koyup kışın turfanda olarak da iç piyasaya satmaktadır.yine köyümüzden Mazlum Işın, Mehmet Yavuzlu(Paşalı), Ali İnci, Ali Aykul, Hüseyin Kutlu da değişik firmalar aracılığı ile elma ve kiraz alımı yapmaktadırlar.Yollarımız bakımsız ve dar olduğu için büyük araçlar (tır) girememekte ve mahsulün taşınmasında güçlük çekilmektedir.
Köyümüz Ermenek e 27 km Başyayla ya 16 km uzaklıkta dır. Köyümüzün tarihi Karamanoğulları Beyliğine kadar dayanır.Köyümüzde önceleri çiftçilik (tahıl ekimi) yapılırdı son 40 yıldır ileri seviyede meyvecilik yapılmaktadır. Taşeli platosunun en fazla elma ve kiraz üreten köyü konomondadır üretilen elma ve kiraz çok kaliteli olduğu için ihracata satılmaktadır. yıllık tahmini 2500 ton elma üretilmektedir. köyümüzün yaşam seviyesi yüksektür köyümüzde haftada bir gün (pazar) pazar kurulur 3 tane kahvehane 3 tane market 4 tane demir doğramacı 1 tane oto boyacısı 1 tane oto tamircisi 1 tane ayakkabı tamircisi faaliyet göstermektedir. Okulumuzda 2 öğretmen camide 1 imam ve sağlık evinde bir ebe görev yapmaktadırlar. Okuryazar oranı yüksektir köyümüzden birçok rütbeli asker, akademisyen, doktor, öğretme ve memur çıkmıştır. Hala ülkemizin değişik üniversitelerinde okumakta olan öğrencilerimiz vardır.Köyümüz son derece yeşillikli su kaynakları bakımından çevrenin zengin köyüdür. Meyve bahçeleriyle çepeçevre sarılmıştır