DARBOĞAZ KÖYÜ (ZELLİCE)’NİN SINIRLARI VE TARİHÇESİ
H. 1041 Yılı Tahrir defterinden (Başvekalet arşivi Tapu 754 1631’de) Kars eyaleti 1 Kars Sancağı Döşkaya (Bezirgangeçit Köyü) Verişan Berdik Ardost Nahiyeleri sınırlarında Selim Köyü yeni Selim ilçesine bağlı.

Kuzeyinde Yahnı tepeleri yaycının üstündeki tepeler batıda Allahuekber Dağları güneyinde Döşkaya doğusunda Palasgor deresi Hasbey köyü Çukur denilen Akçakale Çukuru içinde kalan şirin bir köy Zellice (Darboğaz Köyü) köyümüzün hudutları içinde peylerde bulunan harabeler eskiden küçük köy olan (Güllüce) imiş. Değirmenin üstü Teyara çayının yanında olan eski köy (Sallıca) adında bir köy daha varmış. Bu köylerin papazı burada yaşarmış yani şimdiki Galaçalar dediğimiz yerdir.

Ziyaret Tepesi burada ziyaret yeri değil böyle bir ermiş de yaşamamıştır. Hatırlayanlar bilir 1960 lı yıllarda tepede güzel taşlardan yapılmış üç bölümlü bir taş yapıdır. Bundan iki yerde aynı yapı daha var. 1. si Eskigazi Köyü sınırları içinde Yüksektepede, 2. Si Zellice sınırlarında sözü edilen Ziyaretin Tepesi, 3. sü Allahuekber dağı tepesindeki (şimdiki Şehitlik) bunlar askeri gözetleme kuleleri haberleşmede kullanılmıştır.
Sakın ziyaret demeyin ama gidip gezip görün 60 yıllarda askeriye binayı yıkıp taşları Sarıkamış askeri kışlaya taşımıştır.

KAYNAK: 1939 KARS LİSESİ MEZUNLARI

1914 tarihinde Urus (Rus) savaşından kaçarak kurulan köyümüz, 1914 ve 1920 arası Zellice isimli güzel bir köydü. Kars'ın Çıldır kazasının Taşköprü Köyünden, Peyreşen Köyünden, Zöhref Köyünden ve Canbaz Köyünden, gelenlenler güzel bir topluluk oluşturmuş, komşuluk adabı içerisinde ve töreye saygın bir köy oluşturmuşlardır. 1950 tarihinde köyümüz Selim kazasına göçmüş ve köyde ismini Darboğaz Köyü olarak almıştır.

1955 - 1960 yılları arası köyümüz 2. ve 3. kuşak olarak göçe yüklenmiş ve çeşitli şehirlere yerleşmiştir. Dedemizin kültür meresi (mirası) olan töreyi de beraberinde taşımıştır. Bu güzel köy bize ziyaret oldu. Köyümüzün oturduğu coğrafi yapısı çok ama çok güzel yerdir. Hem çevre komşu köyler hem de coğrafi yapısıyla önemli bir konumdadır.

Çok kültürlü kuşaklarımız vardır. Saygıdeğer büyüklerimiz 2 akuşkalı (2 göz) odada kış aylarında hikayeler söyler, eğlendiren dedelerimiz bize aynı zamanda önemli tarihtir.

Arkası Yaycı Dağı, doğusunda Hasbey Köyü arasında kalan Palaskor Deresi, batısı Köroğlu Kalesi ve Akçakale Köyü, Allahu Ekber Dağı eteğinde yerleşmiş diğer köyler Sarıgün, Karakale, Beyköy ve Başköy ile güneyinde Yenice Köyü, güneydoğusunda Bayraka Köyü, guzeydoğusunda Bozkuş Köyü ile komşulukları vardır.

Ovasıyla, Sularıyla, yaz aylarında kuşburnuna bezenen dağıyla, ilkbaharda al çiçeğe bürünmüş serin havası ile birbirini tamamlayan, hayırda ve şerde bir arada olan bir toplum sağlamışlardır.