Köy Ihlara Vadisi Bitimine sarp kayalık ve kuzey batıya kıvrılan bir yamacı ve tabi Kal’a şeklinde 200 metre kadar yükselen eski devirlerden kalma mağaraların, mabetlerin depoların Tıhrazlı sığınak ve barınakların tam dibine kurulmuş bir köydür.
Tarihi ve turistlik açıdan görülmeye ve gezmeye değer olan bu köy, 2000 yılı sayımında nüfusu 480 kişi olarak belirlenmiştir. Köyün geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Sanat sahibi olanlar, başta Ankara olmak üzere ülkenin çeşitli illerinde çalışmaktadırlar köyün ilçesi Güzelyurt ili Aksaraydır

Köyün güney ve güney doğusundaki Kal’anın doğu ve kuzey doğusu 100–150 metrekare yüksekliğindedir. Irmağa bitişik dik ve çoğu ehrami kayalar, ırmak vadisiyle çevrilmiştir. Batısı yine aynı şekilde dik kayalarla, güney doğusu asfaltı takip ederek Kal’a boğazıyla, tam güneyi’de Ziga’dan gelen dere ile her yönü çevrilmiş bir ada şeklindedir.
Buralarda süslü mabet kalıntıları, barınaklar, depolar ve en üstünde de eski insanların kayayı burgu ile delerek içine Tırhazlı sığınaklar yaptıkları görülür. Burada kaya içi mağaralarının en büyüğü göze çarpar. Mazgal delikleri de vardır. İnsanlar dışarıdan minareye tırmanır gibi, kayalara oyulmuş küçücük özengiliklere evvela ayaklarını koyup, sonra elleriyle tutunup çıkıyorlardı. Bir savaş ve tehlike anında kal’anın kapısına Tırhaz taşı konularak Mazgallardan atılan taşlarla düşmanlarını uzaklaştırırlardı. Bu kaya içi kal’anın içinde 12 oda, bir geniş salon vardır. Odalar birbirine geçer. Büyük salonda bir kuyu bulunmaktadır. Buradan su çekildiği ip ve halat yerlerinin kuyu ağzındaki izlerinden anlaşılıyor.
Yaprakhisar çevresinde Hıristiyanlığın ilk devresine ve daha sonralara ait 8–10 kadar da kayalara oyulmuş kilise ve manastır vardır. Buralarda Freskli kiliseler de görülmüştür.