Coğrafi durum:
Köyün batısında Tepecik, Doğusunda Örnekköy ve Camidüzü bulunmaktadır.

Arazi yapısı engebelidir. Düz arazileri azdır. Köy merkezinin altından Karpuzpatlan çayı Yuvacık Barajına akar. Karpuz patlatan suyu, 1973 yıllarında DSİ tarafından İzmit’e içme suyu olarak alınmıştır.

Tarihi:
Bu köyün yerleşim tarihi bilinmemekle beraber 1800’lü yıllarda olması muhtemeldir. Bu köyün kökenleri Trabzon Akçabaat ve kısmen Vakfıkebir’dir.

Serindere köyünün ve Serindere halkının Milli Mücadelede önemli bir yeri vardır. Bu köy halkı Aslanbey cephesinde savaştığı gibi; Adapazarında Metezade Hüseyin Efendinin Adapazarında kurmuş olduğu müfrezede de yer almıştır. Tarihi kaynaklar; 1919–1921 yıllarında, Metezade Hüseyn efendinin Binbaşı Osman bey ile beraber; Müdafa-i Hukuk cemiyetinin Adapazarı şubesini kurduklarını ifade etmektedir. Metezade Hüseyin Efendi, Adapazarı yöresinde Kuva-i Milleyenin çekirdeği olan Milli müfrezeyi kurar. Bu arada; Geyve’nin, Kızılkaya, Fındıksuyu, Mesudiye, köyleri ile Serindereden; Mahmut çavuş, Memiş ve Nuri ağalar, Gavurali de bu müfrezenin önemli çete elemanlarıdır. Yazılı kaynaklar bu müfrezenin, vatan kurtuluncaya kadar düşmanla savaştığını anlatır. Bu bakımdan bu köy kahraman bir köyümüzdür.

Muhtar Musa ÖZKAN’ın gayretleri ile Köy Merkez Mahallesinde çok güzel bir cami, köy odası yapılmış; aynı merkezde bir bakkal dükkânı ilkokul bulunmaktadır. Cami mahallesinin konumu ve manzarası güzeldir.

Yıllara Göre Nüfus ve yerleşim:
Son nüfus sayımına göre nüfus 195, hane sayısı 35’dir. Merkeze olan yakınlığı 30 kilometredir. Örnek köy Serindere’den ayrılma bir köydür. Serindere’ye 1,5 km mesafedir. Serindere; Hastaoğulları Mahallesi, Karaoğlu Mahallesi, Cami Mahallesi, Merkez Mahallesi olmak üzere dört mahalledir.


Kültürel yapısı:
İlkokul 1967 yılında açılmıştır. 9 Kız, 10 erkek öğrenci vardır. Taşımalı eğitim yapılmaktadır. Şive ve aksanları halen Trabzon şive ve aksanıdır.

İlk araba, 1965 yılında orman yoluyla köye gelmiştir. İlk elektrik ve telefon 1983 yılında Camidüzü üzerinden köye gelmiştir.

Ekonomik durumu:
113 Hektar ekilebilen arazileri mevcuttur. Daha çok mısır, buğday, tarımı yapılmaktadır. Köyde 6 adet Traktör mevcuttur, 1 su değirmeni halen faaldir.1 bakkal ve demirci dükkânı mevcuttur. 133 büyük baş, 48 küçükbaş hayvan vardır. Ayrıca, iki küçük alabalık tesisi bulunmaktadır.

Tabii güzellikler Turizm:
Serindere kanyonu terakinge elverişli tabiatı, zengin bir turizm potansiyeli oluşturmaktadır. Örnekköy tarafında kız kalesi bulunmaktadır. Bu kanyon ve vadileri gezmek için İstanbul’dan turlar düzenlenmektedir. Turizmin gelişmesi için daha çok tanıtıma ihtiyacı vardır.

Soyadlarına Göre Bu Köydeki Aileler:
Soyadlarına göre bu köydeki aileler; Özaydın, Karaloğlu, Kara, Osmanoğlu, Özkan, Topaloğlu, Çevik, Öz, Şahin, Kum, Kalyoncu, Kolaylı, Aydıner soyadlı aileler vardır. Lakapları ile; Taber Hoca, Capon Mustafa(Kum), Hastaoğullarıdır