Eski Bahçecik Beldesinin üstünde Servetiye Cami Köyünün karşısında bir köydür. Servetiye Cami Köyü ile arasında derin bir vadi olan Kirazdere iki köyü birbirinden ayırır. Çoğu eğimli bir araziye sahip olup yer yer çalılıklarla kaplıdır. En üst kesimindeki tepelerin rakımı 600m’dir. En düşük noktası ise, 250 m ile dar dere vadisidir. İlk sakinleri, Rize’liler ile az sayıda Batum’lu Muhtilazlar olmuştur. Diğer bir deyişle, Batum Maraditi bucağından gelerek; Servetiyecami köyüne yerleşen, daha sonra Hasanağalar mahallesine geçen Metinoğları sülalesi ile Rize göçmenleri tarafından kurulmuş ve Cumhuriyetin ilk yıllarında köy statüsü haline gelmiştir. Yani kuruluşu Servetiyecami köyünün kuruluşundan sonradır. İklimi; yüksek kesimleri kışın sert ve karlıdır. Düşük kesimlerde kışları ılık, yazları sıcak ve kurak geçer. İzmit’in ilk su membası “Karakaya suyu” bu köyün vadisinden doğan yaklaşık 30 litre saniyeli bir gözedir. Halen İzmit’te su sağlamaktadır. Köyde bakkal veya herhangi bir zanaatsal üretim biçimi yoktur, eskiden de yoktu ve hiç olmamıştır. Sadece dere kesiminde rahmetli Ahmet DOĞRU ustanın bir demirci dükkânı mevcuttu. Yine, eskiden dere kesiminde birkaç su değirmeni vardı. Bunlardan en meşhurları, Davut DOĞRU Dayının değirmeni, Cin değirmeni ve Vakıf değirmenidir. Son değirmen halen faaldir. Dere kenarında Servetiye Karşı ve Servetiye Cami kesimini birbirine bağlayan üç köprü mevcut olup bunlar Beton Köprü, Taş Köprü ve Tahta Köprüdür. Beton Köprü Servetiye Camii, Kazandere Köyünü; Taş Köprü, Tahta Köprü (şimdiki beton) Servetiye Karşı ve Servetiye Camii köylerini birbirine bağlayan köprülerdir.



Taşköprü: Servetiye karşı ve Servetiye cami köylerini birbirine bağlayan Kemer şeklinde Taş bir Köprüdür. Bu köprünün taşları Böcekhanaden getirilmiştir. Eskiden bir kitabesi mevcuttu. Ancak bu kitabe kaybolmuştur. Osmanlı zamanında takribi 1800’li yıllarda Rizeli taş ustalarından Mustafa usta tarafından yapılmıştır. Bakıma muhtaç tescilli tarihi eserdir.

Yukarıda sözü geçtiği gibi, Servetiyekarşı Köyü Servetiyecami köyünden Cumhuriyetin ilk yıllarında ayrılmıştır; İstiklal Savaşında Yunan işgaline Servetiyecami halkı ile omuz omuza çarpışan bir köy olup çarpışmalar bu köyün üst kısmındaki bölümünde cereyan etmiştir. Yani meşhur Servetiye cephesi bu topraklardadır.

Köyün tepe bölümünde, 1953 yılında bir ilkokul ve yörede ilk düzenli yol yapımı Bahçecik’ten yukarı yapılan bu yoldur. Bu yol 1953,55 de yapılmış; çevrede dozerle yapılan ilk köy yoludur. İlk başlangıçta Bahçecik-Sevetiye karşı-İzmit ve İznik bağlantılı kestirme yol olarak başlanmış, ancak; yarım bırakılmıştır. Yol ve okulun yapılmasında Servetiyekarşı köyü muhtarı rahmetli Mehmet Aktürkoğlunun büyük gayret ve emeği vardır.