Servetiyecami köyünün isminin nereden geldiği hep sorulur. Bilindiği gibi; ülkemizde, insan isimleri ile anılan köylerin bazıları o köyü ilk kuran kişinin isimlerini almışlardır. Örneğin, bir yere ilk defa Mahmut adlı bir kişi yerleşmiş, orada ilk yurdu o kurmuş ise; o köye onun ismine izafeten; Mahmud(iye) denilmiştir. Buradaki “İye” eki; “Yurt, memleket” manasına gelir. Bu örnekte olduğu gibi, “Mahmudun yurdu”, “Mahmudun memleketi” gibi.
İkincisi ise; çevrede bazı Gürcü ve Laz köyleri, göç ederek geldikleri yerlerdeki eski köylerinin isimlerini yeni köylerine bir hatıra olarak vermişlerdi. Örneğin Hamidiye’nin eski ismi Borçka’dır ki, geldikleri yer Artvin ili eski Borçka köyüdür. Servetiyede de muhtemelen ilk göç edenler, geldikleri eski köylerinin ya da mahallelerin ismini bu köye verdikleri ihtimali kuvvetlidir.

Servetiyecami merkez mahallesine bir ara “Dağınık, Dağılık”da denmiştir.
Servetiyecami köyü; rakımı 250 m den başlar, 1200 m’nin üstünde bir yüksekliğe ulaşır. Yer yer düzlükler mevcuttur. Bu köy, güneyde Pamukova, güney batıda İznik ilçeleri ile sınırdır. Köy sınırları çok geniş olup büyük ormanlarla kaplıdır. Kocaeli’nin hatta Kuzey batı Marmaranın önemli turistik bir yöresi olup ünlü “Beşkayalar tabiat parkı “bu köy sınırları içinde bulunmaktadır.

Bu köyün, 1878 Osmanlı Rus Savaşından sonra, Batum ili Maradit Bucağından göçmen olarak gelen ve Osmanlı devlet ilgilileri tarafından buraya yerleştirilen Mohtilazlar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Bu kurucular, Tantaoğulları ve Metinoğları sülaleleridir. Özellikle Tantaoğullarının ya da bu iki ailenin birlikte kurdukları ihtimali kuvvetlidir.

Metin oğullarının atası Hacı Mehmet ağa, Batum sancağı Maradit nahiyesi Behlivan köylüdür. Hacı Mehmet ağa, dört oğlu ile beraber 42 yaşında, bu köye gelmiş, bugünkü Bayramali’lerin yurduna yerleşmiştir. Bu zatın doğum tarihi 1835’tir. Bu durumda, Servetiyecami köyünün ilk kuruluşunu 1880 yılından başlatmak gerekmektedir.

Bu zatın oğulları, Hasan ağa, Hüseyin ağa, Kadem ağa ve Emin ağalardır. Bunlar, daha sonra, 1900’lerde Servetiyekarşı köyüne göç ederek, bu günkü “Hasanağalar mahallesi” ile anılan mahalleye yerleşmek suretiyle, Rizeli göçmenlerle beraber Servetiyekarşı köyünü kurmuşlardı. Bunlardan bir kısmı daha sonra; Marşukiye, Gölcük, Bahçecik ve İzmit’e göç etmiştir. Bu durumda; Servetiyekarşı köyü, Servetiyecami köyünden sonra ve ondan ayrılma bir köy olduğunu da kabul etmek gerekir.

Suyu, arazisi, havası, tabiatı hoş olan bu dağ eteğine; ilk gelen bu insanlar; önce Balkaya mahallesini yurt edinmişler, daha sonra gelenler merkez cami mahallesinde yerleşmeye başlamışlardı. İlk gelenler burada düzenli bir mahalle kurmuşlardı. Dikkat edilirse, doğudan batıya doğru birbirine paralel yollrın altında ve üstünde yerleştirilen evlerle güzel bir yerleşim planı yapmışlardı. Bu planlı yerleşim de gösteriyor ki; ilk gelenler, belli bir toplu yerleşim kültürüne de sahipti.
Servetiye Cami köyü için 24.12.1943 yılında hane başı bazında hazırlanan salma listesine göre, Servetiye Cami köyü 158 hanedir. Bu hane sayısı müteakip yıllarda 110’a kadar düştüğünü görüyoruz. Bu salma listesine göre salma salınmayan çok fakir hanelerde ilave ederse köyün en büyük olduğu zaman takribi 170–180 hane olduğu anlaşılmaktadır.