Marmara Bölgesi’nde, Sakarya İline bağlı bir ilçe olan Ferezli, kuzeyinde ve doğusunda Karasu ilçesi, güneyinde Söğütlü, güneydoğusunda Hendek, batısında Kaynarca ilçesi ile çevrilidir. Adapazarı’nın kuzeyinde, Sakarya Nehri ile Çark Suyunun birleştiği yerde bulunan ilçe topraklarının tamamı orta yükseklikte tepelerle kaplıdır. Sakarya Nehri havzasına yakınlığından ötürü ilçe merkezinin bulunduğu bölgeden itibaren ilçe genelinin büyük kısmı sert ve kayalık bir zemin üzerinde kurulmuştur.
Adapazarı Ovası üzerindeki Ferezli’nin topraklarını Sakarya Nehri ile Çark Suyu sulamaktadır. Deniz seviyesinden 50 m. yüksekliğindeki ilçenin yüzölçümü 208 km2dir.
İlçe iklimi hem Marmara Bölgesi iklimi hem de Karadeniz iklimi özelliklerini taşır. Kışlar bol yağışlı ve az soğuk, yazlar ise sıcak geçer. Tarım yapılmayan arazisi orman örtüsü ile kaplıdır.İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; buğday, arpa, mısır, patates, soğan, sebze ve meyvedir. İlçede özellikle kültür ırkı büyük baş hayvancılığı ağırlıktadır. Bunun yanında arıcılık ve et tavukçuluğu yapılmaktadır. İlçe topraklarında demir yatakları bulunmaktadır.İlçenin tarihi Sakarya ili ile paralellik göstermektedir. MÖ.VII.yüzyılda yöre Friglerin, ardından Lydialıların egemenliğine girmiştir. VI.yüzyıl ortalarında tüm Anadolu ile birlikte burası da Perslerin Satraplık merkezlerinden biri olmuştur. Bu durum 334’te Büyük İskender’in Persleri yenmesine kadar sürmüştür. Bundan sonra Makedonya Krallığı yönetimi altına giren Sakarya bölgesi, İskender’in ölümünden sonra Seleukosların hakimiyeti altına girmiştir.MÖ.III.yüzyılda başlayan Bithynia Krallığının egemenliği MÖ.I.yüzyıldaki Roma yönetimine kadar sürmüştür. Bizanslıların Optimation Theması’nın sınırları içerisindeki Sakarya bölgesi zaman zaman Arap istilalarına uğramıştır. XI.yüzyılın sonlarında Selçuklulardan Artuk Bey’in buradaki Bizanslıları yenmesi ile yöre Selçukluların eline geçmişse de 1072’de yeniden Bizanslılar yöreye hakim olmuşlardır. Bunun ardından 1097’de Haçlıların, Danişmendlilerin, Anadolu Selçuklularının ve İznik’te merkezi kurulan Nicaia İmparatorluğunun yönetimine girmiştir. Konuralp ve Akçakoca tarafından 1324’te Osmanlı topraklarına katılmıştır.Osmanlı döneminde köy niteliğinde olan Ferezli, 1950 sonrasında Balkan göçmenleri buraya yerleştirilmiştir. Ardından Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nden gelenler de buraya yerleşmiştir. 1990 yılında Sakarya’ya bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.Ferezli orman İçi Dinlenme Tesisleri, Akkgöl Milli Parkı ve Dinlenme Tesisleri, Cennet Göleti, İstihkâm Tepesi Çamlık Tesisi, Sinanoğlu Belediye Tesisleri ilçenin mesire ve dinlenme yerleri arasındadır.