Hasköy; Trabzon iline 43 km, Araklı ilçesine 11 km uzaklıktadır. 820 mt. Rakımlı karatepe ya da eski ismi ile rahmet dağının doğu yamacında, köy merkezi itibari ile yaklaşık 500 metre rakımdadır.

Hasköy köyü; Batıda Karatepe, doğuda Karadere, kuzeyde Ayvadere, güneyde Değirmencik Köyünün karşı mahallesi ile sınırlı oldukça dağlık bir köydür.

Hasköy 1940 lı yıllara kadar eski adı aho şimdiki adı ayvadere olan bu günkü hasköyün kuzey tarafında yer alan köye bağlı “las” isminde bir mahalle idi. Aho köyünün ismi ise köyün yukarı tarafındaki karatepe(rahmet dağı) eski adı kilise dağı ve eteklerinde bol miktarda yaşamakta olan ceylan lardan almaktadır.

Aho, cumhuriyet dönemine kadar hiç adı değişmemiş, tarihinden günümüze kadar aho olarak adlandırılan köy, cumhuriyet döneminde yerleşke adlarının türkçeleştirilmesi zamanında adını "ayvadere" olarak değiştirmiştir. Bu esnada da köyün devasa büyüklüğü nedeniyle aho’nun “las” mahallesi, “hasköy” ismini alarak bu günkü “hasköy köyü” oluşmuştur.

19 Mayıs Üniversitesindeki bölgeyi inceleyen tarihçilerle yaptığım görüşmelerde; Köyümüzde yaşayan insanların ataları Bu günkü Gümüşhane dolaylarında yaşamış Bir Türk Beyliği olan Akkoyunlulara dayanır. Bu bölgenin Türkleşmesi Güneyden kuzeye doğru yapılan göçler sonucu gerçekleşmiştir.

Köyümüz içerisinde tarihi ev vasfında ev hemen hemen kalmamış olup yeni mimari ürünü evler köyde hâkim durumdadır.

Köydeki tarım arazilerinin darlığı nedeniyle köy nüfusunun çok büyük bir kısmı köyün dışında yaşamaktadır. Bu nedenle de köylüler (özellikle genç nüfus) birbirlerini tanıma güçlüğü çekmektedir.

Köyde tarım genelde fındık ve çay tarımına dayalıdır. Tarla vasfındaki araziler her ailenin ihtiyacını karşılayacak düzeyde bile değildir.

Köyümüzde iki tane ilkokul, bir tane cami bulunmaktadır. İlkokullar, köydeki nüfus azlığı nedeniyle halen faal halde değildirler.

Köyümüzde bir tane maden suyu (Ayazma) Kaynağı bulunmaktadır. (Gülgönüllerin arazisinin Ayvadere köyü sınırına yakın mesafeden çıkmaktadır). Ancak söz konusu maden suyu için bu güne kadar henüz her hangi bir tesisleşme çalışması yapılmamış olup, su doğal seyriyle akıp gitmektedir.

Köyümüzün muhtarlıklarını uzun yıllar Hasan AKYÜZ, Halit GENÇTÜRK,Mahmut BEKTAŞ yapmışlardır. Bu gün ise Muhtar Yusuf GENÇTÜRK tür.

Köydeki soy isim dağılımlarına göre mahalleler;(bildiğim kadarıyla )

1- Öztürkler (Türkoğulları)
2- Soyyiğitler (Sarı mehmet oğulları) (aşağı mahallede)
3- Soyyiğitler (Molla hasanlar) (yukarı mahallede)
4- Gülgönüller (Molla haliller)(Hüseyin Çebi Oğulları)
5- Gülaylar (Kara mehmetler) (Cin Ali Oğulları)
6- Özcanlar (Hacı Aliler) (Hacallar)
7- Fidanboylar (Deli ahmet oğulları)
8- Yavuzarslanlar (Fettahoğulları) (fettoğulları)
9- Yılmazlar (Mecitler)(tatoslular)(satesliler)
10- Alemdaroğulları,
11- Gençtürkler (Osman ağalar)
12- Altunbaşlar (Genç Aliler)
13- Türkmenler (Polat Ağalar)
14- Çınarlar (Gadirler)
15- Bektaşlar (Mustannoğulları)
16- Seydioğulları (Hacitemeller)(haştemeller)
17- Arslantürkler (Tataroğulları)
18- Akyüzler (Ali Oğulları)
19- Akgünler (Bilallar)
20-Gasparlar
21- Hacıhasanoğlu (İsinbolar)
22- Soyyiğitler (haralliler)
23- Yalçınkaya (Berbadonlar)
24- Akdemirler (ömeroğuları)