Adının nereden geldiğine ve geçmişine dair güvenilir sağlam bilgi bulunmayan Taşgeçit (Golaşa), Trabzon İli’nin Araklı İlçesi’ne bağlı; Trabzon’a 67, Araklı’ya 35 km mesafede bulunan bir dağ köyüdür.

Köyün 7 Mahallesi, 8 Yaylası vardır. Üstübilli, Düzler, Kuzeyler, Sarandar, Abonohor, Orta ve Haşilli mahalleleri; Ağaçbaşı, Şulğura, İsporit, Pinalar, Paselen, Hendek, Goruh (Zifin Boğazı) ve Düzyollar Yaylaları…



Köyde, biri Orta Mahalle’de diğeri Kuzeylerde bulunan 2 Cami; biri derede, diğeri Haşilli Mahallesi’nde bulunan 2 İlk Öğretim Okulu vardır.

Karadeniz ikliminin etkin olduğu coğrafyada yerleşik köyde güneş az, yağmur çoktur. Yazın çok az görünen güneş, özellikle çayır biçenler için çok önemlidir. Köyde çayır biçmek hiçbir zaman sorun olmamıştır ancak çayırları kurutabilmek her zaman sorun olmuştur. Özellikle kadınlar açısından bu süreçte yaşanan sıkıntı ve çile kayda değerdir.



Literatürde her ne kadar köyün ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu belirtilirse de, köyün ekonomisi, geçimi, temel olarak gurbete dayalı, gurbetçiliğe bağlıdır. Köyde ekonomik değeri, getirisi olan bir ürün yetişmemekte veya yetiştirilememektedir. Bu anlamda köy, başta Avrupa ülkeleri olmakla birlikte son dönemlerde Rusya ve Orta Asya ülkelerine çok sayıda gurbetçi, inşaat işçisi göndermiştir.


Köyün eğitim düzeyi son 15 - 20 yılda önemli mesafe kat etmiştir. 20 Yıl önce sadece mühendis ve öğretmen olarak birkaç kişi yetiştirebilen köy, özellikle son yıllarda Doktor, Vaiz, Akademisyen, Avukat, Mali Müşavir, Hemşire ve sair mesleklerde bir çok insan yetiştirmiştir.

Yıllar önce köyde görev yapmış olsalar da eğitim alanındaki etkileri halen devam eden Öğretmenlerden Sayın Seher Turgut, Sayın Hüseyin Turgut, Sayın Ahmet Şen köyün unutulmazları arasındadır.


Köyün yolu ve elektriği olmakla birlikte içme suyu ve kanalizasyon şebekeleri yoktur.

Demirçilli Mahallesi ile Şulura Yaylası Golaşa'nın meşhur ve ayrılmaz mahalle ve yaylasıdırlar.