Geyikli’nin kuruluşu tarihinin 1500-1550 yılları olduğu tahmin edilmektedir. Eski adı Alagâvur iken 1957 yılında İçişleri Bakanlığının izniyle adı Geyikli olarak değiştirilmiştir. Kuruluş yeri ise değişmemiştir. Yöreye Alagâvur adının nasıl verildiği bilinme-mektedir. Bu hususta birkaç rivayet vardır.


Rivayete göre,yöreye uzun yıllar,ala saçlı (saçla-rının bir kısmı doğuştan beyaz) veya çiçek yada sedef hastalığına tutulmuşta olabilen bir Rum (kalaycılık, demirci ve bakırcılık) ustası gelir.Hayli meşhur olan kalaycı Sonbahardan İlkbahara kadar köyde kalaycılık yapar.Civar köylerdeki insanlar kapkacak kalaylatmak için,Alagâvur’a gidiyorum,İfadesini sıkça kullanırlar .Bu doğuştan ala saçlı Rumdan dolayı köyün adı Alagâvur olarak kalır.


Diğer bir rivayete göre, halk helva kavurmak is-ter.Bu işin erbabları bulunamaz.Helva güzel kavrulamaz. Kavruldu,kavrulmadı diye birbirleriyle ağız kavgasına tutuşurlar.Nihayet ala-mala kavur denir.Alagâvur adına zamanla dönüştüğü kabul edilir. Bu ifadenin zamanla “Ala gâvur” şekline dönüştüğü kabul edilir.


Karadeniz Bölgesinde denize yakın dağların en yükseği olan Sisdağı (2.182m) Geyikli’nin sınırları içeri-sindedir.Geçmişte Sisdağının eteklerinde bol ve gür gürgen ve ladin ağaçlarından oluşan orman mevcuttur. Zamanla tahrip olan bu ormanda bol av hayvanı bulunur.Özellikle geyik hayvanının civarda bulunmaması sadece bu orman da bulunması nedeniyle Geyik+li adı ile anılır.


Yörenin denize uzak oluşu ve yükseltinin de fazla olması nedeniyle,yerleşim birimindeki halk toprağa bağlıdır. Tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamak-adır.Yörede Rumca bilen yoktur. Bitki,hayvan,mahal-mevki ve insan isimleri hep Türkçe’dir. Kabristanlıklar İslami usullere uygun tanzim edilmiştir.

GEYİKLİNİN TARİHÇESİ
Yerleşim bu günkü nesille alakalı olmadığı yani kesintili (aralıklı) olduğu söylenilebilir.Ciddi manada hiçbir ip ucu yoktur.Gültepe mahallesi Tarım Kredi Kooperatifinin yapıldığı mezarlık arazisinde sadece küçücük bir diş minesine rastlanabilmiştir.Mezarların en ve boyları hayli abartılıdır.Ancak İslami geleneklere uygunluk göze çarpmaktadır.Yine Gültepe mahallesi Lügütlü camii yanı mezarlığı ve yanındaki (Eski )medresenin ne zaman yapıldığı da bilinememektedir. Ayrıca Gültepe-Merkez Camii yanındaki mezarlığında tarihi bilinmemektedir. Yeni Mahalle-Irsakköyde tarihi bilinmeyen bir mezarlık vardır. Yaşlılardan “Açlar mezarlığı” şeklinde duyanlar vardır.Şu bir gerçektir ki ilk yerleşme Gültepe mahallesi,Güney mahalle mevkidir ve buradan dağılmalar oluşmuştur. Çünkü Kılıfoğullarının arazilerinde kiremit ve kil kalıntılarına rastlanmıştır.