Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Hun Devleti’Nin Kuruluşu 1.Bölüm
Yazı Yaz
2377
3953
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
12.3.2020
0 yorum
1299
okuma
Hun Devleti’nin Kuruluşu
Türkler yüzyıllardan beri Çin’de, Hindistan’da, Mezopotamya’da ve Anadolu’da yaşayarak iz bırakmış olsalar da yazılı kaynaklarla aydınlatılabilen Türk tarihini ancak Hunlar ile başlatabiliriz. Sümerce gibi eski medeniyetlerden kalan dil örneklerinden biz bu medeniyetleri ortaya çıkaran boyların Türkistan’dan geldiklerini rahatlıkla anlayabiliyoruz.
Bilinen Hun Devleti kuruluşu hakkında Çin kaynakları bize tam olarak bilgi vermemekle birlikte Çin kayıtlarında kesin olarak ilk kez M.Ö. 318 yılında Hun Devleti ile yapılan bir anlaşmadan anlamaktayız. Bu anlaşmaya göre dört Çin beyliği (Han, Chao, Wei ve Ch’u) Hunlarla ittifak kurarak Ch’in Devleti’ne saldırmışlardır. Bu olay bize, M.Ö. IV. yüzyılın sonlarından itibaren devletlerarası ilişkilerde yerini almış, güçlü bir Hun Devletinin bulunduğunu göstermektedir.
Eski Çin tarihleri bin yıl süresince bazen büyüyüp bazen küçülen ve dağılarak uzaklaşan Hun Devleti’nden bahsetmektedirler. Bu durumda Büyük Hun hükümdarı Mo-tun (Mete)’nun çok öncesinde var olan Hun Devleti’ni araştıran M.Ö. II. yüzyılda yaşamış Çin tarihçisi Tssu Ma Ch’ien, Hun tarihini mitolojik devirlerden başlayarak incelemiş ve Hun Devleti’nin Çin Devleti kadar eski olduğunu ortaya koymaya çalışmıştır. Bununla beraber Çin kaynaklarında “Şanyü” isminin geçtiği de bilinmektedir. Ancak Çin kaynaklarında ilk olarak ismi geçen hükümdar Mete’nin babası olan Chi’n Devletinin hükümdarı Shih Huang-Ti zamanında hüküm süren Tuman (T’ou-man)’dır.
Hunlar, tarih sahnesine teşkilatlı ve güçlü bir devlet olarak çıkmışlardır. Fakat Hun Devleti’nin ne zaman kurulduğu kesin olarak tespit edilememiştir. Eski Çin tarihçileri, M.Ö. XIV-IV. yüzyıllar arasında bazen büyümüş, bazen parçalanıp küçülmüş bir Hun Devleti'nin varlığından söz etseler de, bu dönemi aydınlatacak her hangi bir tarihî belge bulamamışlardır.
Hun Devleti’nin kuruluştaki coğrafyasına baktığımızda bu devletin ana topraklarının Orhun, Selenga ırmakları, Ötüken bölgesi, Ongın Irmağı’ndaki Karakurum ile Ordos bölgesi arasında olduğu görülmektedir. Adları, Çin Yıllıklarında “Hsiung-nu” şeklinde geçen Hunların bu adlarının anlamı “boy, halk, topluluk” anlamına gelen Türkçe “Kun” veya “Kün” (Hun) kelimesinin Çince söylenişidir. Çünkü Çinlilerin Hsiung-nu şeklinde yazıp söyledikleri Hunların adı, Soğdça metinlerde ve Batı kaynaklarında genellikle “Hun” şeklinde yazılmıştır. Bilinen Büyük Hun Devletinin “çeşitli yerlerde ve çeşitli şekillerde yüzyıllar boyunca farklı isimler altında da olsa yaşamış olmasıdır”.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1299
Yer
Makale
12.3.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#hundevleti
  
#teoman
  
#metehan
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Akort Meselesi
İsa Muslubaş
1811 okuma
Asalet Asıldandır
Bilal Okumuş
1710 okuma
Akort Meselesi 2
İsa Muslubaş
1654 okuma
Her İnsan Kendinden Sonraki Neslinin Kırılma
Bilal Okumuş
1535 okuma
Yanlış: Yanlıştır...
İsa Muslubaş
1590 okuma
Halep'te Zaman
Eyyüp Azlal
1584 okuma
Bizim Bedenimiz Türk Kanımız İslamdır - İsa M
İsa Muslubaş
1668 okuma
Urfadan Nâbi Geçti
Eyyüp Azlal
1861 okuma
İnsan Koca İnsan! - İsa Muslubaş
İsa Muslubaş
1557 okuma
Tepedelenli Ali Paşa'nın Gizli Hazineleri
Aytekin Takar
1925 okuma
İstanbul'un Surlarını Az Kaldı Müzayedeyle Sa
Aytekin Takar
1726 okuma
Herşeyin Başı Eğitimdir Nereden ve Kimlerden
İsa Muslubaş
2301 okuma
Asım Akifin Nesi Olur
Eyyüp Azlal
1877 okuma
İznik Ayasofya
Tekin Gün
2202 okuma
II. Kosova Savaşı
Tekin Gün
1892 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2377/hun-devleti’nin-kurulusu-1bolum
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap