Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Ulu Cami - Bursa
Yazı Yaz
2443
3953
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
19.7.2020
0 yorum
1447
okuma
ULU CAMİ - BURSA
I.Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yapılan tarihi camii, şehir merkezinde olup şehrin tarihi sembollerinden biridir.Ulu Cami, Selçuklu oyma sanatı ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır
Plan bakımından ise çok ayaklı Selçuklu camilerinin devamı niteliğindedir ancak Selçuklu tonozlarından farklı olarak yirmi kubbe ile örtülüdür.
I. Beyazıd Bursa’ya 20 adet cami yaptırma sözü vermiş ancak sonrasında Sultan’ın hem damadı hem de dönemin ruhani liderlerinden Emir Sultan Hazretleri’nin önerisiyle 20 kubbeli tek bir cami yaptırmaya karar verilmiştir.
Kuzey cephenin her iki ucunda tuğla malzemeyle inşa edilmiş iki kalın minaresi ve minarelerden doğudakinin Sultan Çelebi Mehmed devrine ait olduğu tahmin edilmektedir.
1399 yılında bir Cuma günü açılışı yapılan Ulu Cami ilk hutbeyi inşaat sırasında işçilere somun ekmek dağıtan Somuncu Baba (kendisinin saklamak istediği kimliği ile; Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri) vermiş, ilk imamı ise vefat edene kadar bu görevini sürdürecek olan Süleyman Çelebi olmuştur.
2200 metrekare namaz kılma alanı olan Bursa Ulu Camii 2 minaresi, 20 kubbesi olan Türkiye’deki en geniş camilerden birisidir.
Dikdörtgen bir planla İmar edilmiş olan Ulu Cami aynı zamanda Erken Dönem Osmanlı Mimarisi ile Anıtsal özelliğe sahiptir.
Kündekari Tekniği ile yapılan minberi. (Kündekari Tekniği; farklı geometrik şekillerde kesilen ahşap parçalarının çivi, yapıştırıcı kullanmadan birleştirilmesi).Devaklı Abdülaziz’in oğlu Mehmet tarafından yapılmuştır
Orta kısmındaki kubbesinin üstü camlı olup, altında onaltı köşeli büyük mermer bir şadırvan bulunmakta beraber doğu, batı ve kuzey cephelerinde olmak üzere üç kapısı bulunmaktadır.İlk yapıldığı dönemde medrese, hamam, dükkanlar ve bedesten de içeren büyük bir külliye olarak yapılmış cami, inşa edildiği dönemde önemli bir eser olarak kabul edilmiştir.
Ulu Cami’deki en büyük eser ise,Mısır Seferi’nden dönen Yavuz Sultan Selim Han tarafından camiye hediye edilen Kabe Örtüsü‘dür. (Sefer sonrasında Sultan Kabe Örtüsü’nü İstanbul’dan getirttiği yenisi ile değiştirmiş,eskisini ise Bursa Ulu Camii’ye hediye etmiş). Saf altın ipliklerle üzerine ayetler işlenmiş olan örtü yüzyıllar boyunca deforme olmadan kalmış olmakla birlikte, rutubetten dolayı zamanla işlemelerinin bir kısmı dökülmüş 2013 yılında 500 yılık Kabe-i şerif kapı örtüsü lazerle tamir edilerek tekrar yerine asılmıştır.
Çeşitli yıllarda Restorasyon
Camii tarih boyunca çeşitli depremler, savaşlar ve yangınlardan sağ çıkmayı başarabilmişsede 1494 yılında yapılan tadilatlar dönem dönem devam ederek camiyi günümüze taşımıştır.
Caminin iç tasarımı doğu ve batıdaki koltuk kapıları ile kuzeydeki cümle kapısından giriş çıkış yapılmaktadır.
Güneydoğu köşesinde sonradan inşa edilmiş olan Hünkâr Mahfili için, aynı yere tesadüf eden bir pencere sonradan kapıya tahvil edilmişse de, sonraki bir tamiratta bu tekrar pencere şekline getirilmiştir.
Tâckapı orijinal olmayıp 1956 yılındaki tamiratta genel malzeme uyumu dikkate alınmadan beyaz mermerle restore edilip yan kapılar ise oldukça sade bir yapıdadır. Çeşitli tarihlerde restorasyon geçirmiş olan mihrab 19. yüzyıl barok üslubunda kalemişi süslemelere sahiptir.
Camiin en orijinal parçasını oluşturan ceviz ağacından kündekârî tekniğinde hazırlanmış minber ilk yapım tarihinden kalma olup, kapısı üzerindeki kitabe de camiin tarihlendirmesi bakımından önem arz etmektedir.
Cami, duvarlara nakşedilmiş veya levha halinde toplam iki yüze yakın hat levhasıyla İslam cami mimarisinde farklı bir yere sahiptir. Cami bazı tarihlerde deprem, yangın ve savaşlar sonrasında birtakım onarımlar geçirmiştir. Camiin en eski tamirat vesikası 1494 yılına aittir.
Bu tamiratların en geniş kapsamlı olanı 1855 depremi sonrası yapılanıdır. 1889 yılında cami yanındaki bir leblebici dükkânında çıkan yangında her iki minarenin külahları eriyerek yıkılmış ve bugünkü şekliyle kârgir olarak Barok üslubunda tamir edilmiştir.
Araştırma Yazı: Tekin Gün
Tarih 18 Haziran 2004
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1447
Yer
Makale
19.7.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#ulucami-bursa
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Pazarlama!
Cumhur Ceylan
1602 okuma
Köy Ekmeği
Cumhur Ceylan
2041 okuma
State: Minimal, Developmental, And Totalitari
Hacı Mehmet Boyraz
1330 okuma
Cemaat Fobisi Oluşmasına Sebep Olundu
Myname isno
1447 okuma
Yılmayan Liderler
Hacı Mehmet Boyraz
1810 okuma
Köyümüz Memleketimiz
Kemal Balcı
1369 okuma
Cemaatin Tekel Oluşturması Doğru Mu?
Myname isno
1398 okuma
Vahde' Yolculuk
Turgay Kozan
1664 okuma
Cemaat Hata Yapmaz Mı?
Myname isno
1613 okuma
Ubuntu
Hacı Mehmet Boyraz
2447 okuma
Ldp Genel Başkanı Cem Toker İle Röportaj
Hacı Mehmet Boyraz
2323 okuma
Dejenere Melamilik
Turgay Kozan
1701 okuma
Güzellik Görenin Gözündedir
Sivas Platformu
1556 okuma
Yaradan Allah..
Turgay Kozan
1707 okuma
Rusya Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tarık Tatar
1372 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2443/ulu-cami--bursa
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap