Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Paflagonya
Yazı Yaz
2464
3953
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
28.7.2020
0 yorum
2846
okuma
Paflagonya
Karadenizin antik tarihteki bölgesi Paflagonya ve antik kentlerini kaleme almadan önce antik bölgede yüzey araştırmalarda, bazı kalıntıları yerin altında kalmış antik tarihi hissetmekle başladı.
Zonguldak bartın kastamonu illerini kapsayan bölgenin tarih öncesi adı.Paflagonya.
Tarihi izlerinin 4 bin yıl öncesine kadar giden kdz.ereğli ve çevresinden söz eden en eski kaynak, homeros'un ilyada'sıdır (iliada). homeros, troya savaşlarına (i.ö.1200'ler) katılan paflagonyalıların (paphlagonia) bir bölümünün pathenios (bartın) çayı çevresinde sesamos (amasra),kromna (kurucaşile), parthenios gibi kentler kurduklarını anlatmaktadır.
birçok mitolojik öykünün kahramanı olan amazonlar, kdz.ereğli ve çevresinin (heraklea-sinope arası) bilinen ilk sakinleri olarak ifade edilir.yine kaskalar ve kukonlar da hatti ve hititlerden sonra bu toprakların eski halkları olarak bilinmektedir
Kastamonu-Taşköprü İlçesi merkezinde bulunan Pompeipolis
Taşköprü İlçesi merkezinde bulunan antik kent M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından Paphlagonia (Paflagonya) Eyalet Merkezi olarak kurulmuştur.
Kapalı höyük durumundaki antik yerleşimden çıkan mimari parçaların bir bölümü Taşköprü İlçesinde, arkeolojik kazılarda çıkan eserler ve mozaikler Kastamonu Arkeoloji Müzesinde görülebilmektedir.
.18. yüzyıl Osmanlı Coğrafya yazarı Uluslu İbrahim Hamdi Efendi’nin kaleme aldığı Atlas adlı eserinde ‘Uluyayla ve Gökbeli ormanları değil Osmanlı’ya, bütün cihana yeter’ diyerek Ulus’un orman yönünden zenginliğini en güzel şekilde anlatmıştır. İlçemiz çok geniş orman örtüsüne sahiptir. Ulus, gizemini ve suyunu Küre dağlarına borçludur. Çerçi köyü, Aşağıköy ile İğneciler, Ulukaya, Yeniköy, Gökbeli dağı eteklerinden buz gibi soğuk kaynak suları, vadi boyunca birçok yerleşmelere hayat kaynağı olarak Ulus’a ulaşır. Başını yalçın kayalara çarparak akan ırmaklar, Ulus’ta hasret çeken sevgililerin buluşması güzelliğinde tek ruhta birleşir. Ölümsüz aşkları da Bartın ırmağına ulaştığında Karadeniz’in azgın sularında kaybolup gider adeta.
Denizden ortalama yükseltisi 200 metre olup, 713 km2 yüzölçümü ile merkez ilçe dışında arazi ve nüfus olarak Bartın ilinin en büyük ilçesidir. Abdipaşa ve Kumluca Beldelerinin yanında birçok köye sahiptir. Hangi yamaca bakarsanız bakın, mutlaka arazinin izin verdiği yerlerde ve ırmak boylarında evler göreceksiniz. Bu evler birçok mahalleyi ve köyü oluşturmaktadır. Köylerde yaşayan insanlar Cuma günü ilçe merkezine gelerek buluşurlar, hem de köylerde kadınlarımız ürettiği ürünleri ‘Gallar’ pazarında pazarlayarak ihtiyaçlarını giderirler. Bu nedenle Cuma günü, Ulus bir başka güzeldir.
Paflagonya’nın ilk merkezi Ulus’tur. Dünya üzerinde her coğrafyanın kendine özgü koşulları vardır. İnsanoğlu her bölgede ve yerde yaşayarak mücadelesini ve varlığını sürdürmüştür. Yaşadığı bölgelere de zaman içerisinde farklı isimler vermiştir. Bu isimlerden bir tanesi de Paflagonya’dır. Peki Paflagonya neresidir? Paflagonya bölgesi: doğuda Halyse /Kızılırmak) ve Pontus bölgesi batıda Partheneos (Bartın su), Billaios (Filyos) akarsuyu ile güneyde Gonkra (Çankırı) kenti ile ve Galatia (Galatya) bölgesi ile sınırlıdır.Yani Batı Karadeniz ve Orta Karadeniz bölümünü kapsayan bölgeye Türklerden önce Paflagonya denmiştir. M.Ö. 1000 tarihinde bu bölgeye hakim olan Paflagonlar kendi adlarını bu coğrafyaya vermişlerdir.
Ulus’ta, Paflagonya’ya ait birçok kalıntı vardır. Kaya mezarları, Tümülüsler(Kral Mezarları), Kaya kabartmaları, iskân yerleri ve çok sayıda aslan heykelleri vardır. Ulus’ta en çok bulunan hayvan heykeli aslandır. M.Ö 64 yılında Romalılar, Paflagonya’ya kesin olarak egemen olmuşlardır.Ulus, M.S.395 ‘ten sonra Bizans (Doğu Roma ) İmparatorluğu’na bağlandı. Bizans’ın egemenliği dönemimde Arap, İran ve Türk ordularının istilasına uğradı. Büyük Selçuklu Sultanı Alp Arslan’ın, Malazgirt Meydan Savaşı ile 26 Ağustos 1071’de Doğu Roma imparatorluğunu (Bizans Devleti) yenmesi ile Türkler Anadolu’yu yurt edinmeye başladılar. Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’nun etnik durumu süratle değişti. Türkistan, Maveraünnehir ve Horasan’dan bütün İslam ülkelerine ve özellikle, küffar diyarı sayılan Anadolu’ya dalgalar halinde, Türk göçleri yapıldı.
XI. yüzyıl sonlarından XII. Yüzyıl sonlarına kadar süren Selçuklu akınları sayesinde Ulus, Selçuklu Türklerinin hâkimiyeti altına girmeye başlamıştır.
Anadolu Selçuklu Devleti kurulduktan sonra, devletin kurucusu Süleyman Şah’ın önemli askerlerinden biri olan Emir KARATEKİN, Bizans kaynaklarında Paflagonya adı verilen bu bölgeye üç emiri (hudut valisi) olmuş. Mezarı bugünkü Çankırı’da bulunan Emir KARATEKİN, Sinop, Kastamonu, Çankırı’yı ve Ulus’u (1082) alıp, Selçuklu sınırlarını genişletmiştir. Çobanoğulları ve Candaroğulları egemenliğinden sonra, Osmanlı hükümdarı I. Murad’ın oğlu Şehzade Yıldırım Beyazıd, Bolu Sancak Beyi olarak, miladi 1377’lerde Ulus yöresinde bazı vakıf düzenlemelerinde bulunmuştur.
16. yüzyıl Osmanlı İdari yapısına bakıldığında Bolu Sancağına bağlı gözükmektedir. Bu dönemde Anadolu Beylerbeyliğinin bir sancağı durumunda olan Bolu Sancağı 16 nahiyeden oluşmaktadır. Bu nahiyeler; Bolu, Çağa, Mudurnu, Taraklıborlu, Gerede, Mengen, Benderegli, Kıbrıs, Konrapa, Dodurga, Yenice, Hızırbegli, Ulus, Yedidivan, Onikidivan, Viranşehir’dir.
Türkiye Cumhuriyeti döneminde Ulus, ilçe olana kadar Safranbolu’ya bağlı kalmıştır. Safranbolu 1927 yılında Kastamonu’dan alınarak, 1924 yılında il yapılan Zonguldak’a bağlanmıştır. Tabi ki Ulus ilçemizde Zonguldak il sınırlarına dâhil olmuştur. Uzun yıllar Safranbolu’nun nahiyesi durumunda bulunan Ulus, 1944 yılında Zonguldak’ın ilçesi olmuştur. 1991 yılında Bartın’nın il yapılması üzerine; Ulus, Bartın ilinin merkezi hariç, en büyük ilçesi olmuştur.
Yine son zamanların Paflagonya bölgesi içinde antik kalıntıları
2700 yılı işaret eden Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde; M.Ö.7-6 yıllarında kurulduğu tahmin edilen Tieion Antik Kenti’nde kaledeki sarnıcın yanı sıra 5 bin kişilik tiyatro gibi eserler gün yüzüne çıkartıldı.Paflagonya batı karadenize sınır olan antik şehirlerin gün yüzüne çıkması Karadeniz arkeolojisine ışık tutması beklenmekte.
Araştırma yazısı:Tekin Gün
Tarih: Haziran 2010
Araştırmada kitap ve kaynaklardan alıntılar vardır.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
2846
Yer
Makale
28.7.2020
1
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#paflagonya
  
#zonguldak
  
#kastamonu
  
#bartın
  
#sinop
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Ayasofya (Hagıa Sophıa)
Tekin Gün
680 okuma
Nemrut Dağı ( Komagene )
Tekin Gün
651 okuma
St. Hilarion Kalesi Belgeseli : Yönetmen Teki
Tekin Gün
672 okuma
Muradiye Külliyesi Restorasyonu
Tekin Gün
1198 okuma
Desi Alarm Güvenlik Sistemleri
Ayhan Yaman
1110 okuma
Kim Tutar Tekne Orucunu?
Eyyüp Azlal
1315 okuma
Oturma Bankları
Hulusi Altunyurt
1191 okuma
Miletopolis
Tekin Gün
1081 okuma
Web Tasarım Ostim
Ostim Web Tasarımı
1261 okuma
Kızılay Web Tasarım
Hulusi Altunyurt
1229 okuma
Sincan Web Tasarım
Hulusi Altunyurt
1220 okuma
İvedik Web Tasarım
Hulusi Altunyurt
1338 okuma
Yenimahalle Web Tasarım
Hulusi Altunyurt
1203 okuma
Miletopolis.Makale:Tekin Gün
Tekin Gün
1306 okuma
Web Tasarım Ostim
Hulusi Altunyurt
1169 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2464/paflagonya
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap