Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Dara Antik Kenti-Mardin
Yazı Yaz
2497
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
23.8.2020
0 yorum
975
okuma
Dara Antik Kenti
Tarihi ve mistik kokusunu içinizde hissdebileceğiniz Açık hava tiyatrosu gibi seyir edilecek Antik Dünya’nın muhteşem eseridir Dara Antik Kenti
Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz Köyü'nde yer almaktadır. Tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur.
Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kenti’nin çevresi 4 kilometrelik bir surla korunmuştur. İç kale, kentin kuzeyinde ve 50 metre yüksekliğindeki tepenin üst düzlüğüne kurulmuştur. Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülebilmektedir. Ayrıca köyün etrafında tarihleri Geç Roma Dönemi’ne kadar giden mağara evlere rastlanmaktadır.
Mardin’de açık hava müzesi görünümünde olan, Dara antik harabeler yerli ve yabancı turistlerin gezmeye doyamadığı ve antik temellerinin 2300 yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir.
Antik adı Anastasiopolis olan kentin ne zaman kurulduğu ile alakalı bilgilerin az olduğu ve Antik Dara, yüzyıllar boyunca Mezopotamya’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak kayıtlarda yer alırken, kentin Pers İmparatoru Darius ile Büyük İskender’in savaşına tanıklık ettiğini arkeolojik kalıntılar ve arşivlerden bilmekteyiz.
Persler, 363 yılında Nusaybin’i alınca Doğu’nun Efesi olarak bilinen Dara Antik kenti Roma İmparatorluğu’nun sınırı haline gelmiş. Şehir 5. yüzyılda İmparator Anastasius tarafından ileri sınır kapısı olarak tahkim edilmiş; 100 yıl sonra da Perslerin eline geçmiş. Kent, 7. yüzyılın sonlarına doğru Emevilerin, daha sonra Abbasîlerin, 15. yüzyılda da Osmanlıların hakimiyetine girmiştir.
Kaya içine oyulmuş yapılardan oluşan Dara şehri, çevresi ile birlikte geniş bir alana yayılmış. Doğusunda kaya mezarları yer alan ve çevresi 4 kilometrelik bir surla korunan kentin güney ve kuzeye açılan iki kapısı var. Yüzyıllardır tarihe tanıklık eden kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane, sarnıç ve su bendi kalıntıları halen görülebilmekte.
33 yıldan beri bilimsel kazı ve araştırmaların yapıldığı Dara Antik kenti, Doğu Roma İmparatorluğu tarafından Perslere karşı savaşlarda askeri üs olarak yapılan ve ismini Pers Kralı Darius’tan alıyor.
Zaman içerisinde yapılan arkeolojik araştırma ve kazılarda yalnızca Yüzde 30’u gün yüzüne çıkarılmış eserlerden bazıları;kale, köprü, su kanalları, su sarnıçları, kilise, arasta, saray, çarşı, zindan, tophane, kaya mezarları ve sivil yerleşim yapılarına ait kalıntıların yanı sıra, Oğuz Köyü çevresinde de tarihleri Geç Roma dönemine dek uzanan mağara evler de yer almaktadır.
Kenti çevreleyen surlar, kuzey kapısından başlayıp Zellace bölgesini ve içerisindeki mağaraları da içerisine alarak Tophane’ye dek ulaşıyor. Buradan Bertevi Sarayı’nın yanındaki güney kapısı ile birleşerek eski mezarlık Mahsara’yı da içerisine alıp Kesik Kaya üzerinden Hakni bölgesine çıkıyor. Böylece bu sur duvarları içerisindeki iç kale ile birlikte Osmanlı döneminde yapılmış Kale Camii’nin doğusunda birleşiyor.
Araştırma yazısı:Tekin Gün
Tarih : Mart 2014
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
975
Yer
Kültür-Sanat
23.8.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#daraantikkenti-mardin
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Kitap Basligi
Rafet Muslubas
1600 okuma
İnsan Sevdiğine Götürdüğü Şeyi Sayar Mı Hiç
Mustafa Celep
1428 okuma
Sevdiklerinize Zaman Ayırın
Salih Kahrıman
1747 okuma
Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı 5 Savaş Ta
Belgesel Tv
1559 okuma
Tarih Boyunca En Çok Okunan 10 Kitap
Belgesel Tv
1567 okuma
Yaşatmak Gayret İster
Konya Hayranları
1432 okuma
Empatiden Evvel Ne Vardı?
Tarık Tatar
1223 okuma
İsmet Özel Bakanlar Ve Görenler
İlim İrfan
1606 okuma
Tembellik
İlim İrfan
1412 okuma
???????????????????????? ?????????????? ?????
Erdi Cicek
2106 okuma
Evleneceksen Gel On Dört Aralık İki Bin On Be
Hande Ceyhan
1622 okuma
Güzel Konuşmanın Püf Noktaları
The Coolie
1681 okuma
Kızılderililerden Modern Hayatı Sorgulatacak
Şairin Köşesi
1400 okuma
İnsan Ne Garip Bir Varlık!
Afyonlular Burada
1767 okuma
Türklerin İslâm'ı Kabulü Nasıl Olmuştur?
Cumhur Ceylan
1474 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2497/dara-antik-kentimardin
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap