Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Tarih Öncesi Bursa/Mustafakemalpaşa
Yazı Yaz
3549
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
24.7.2013
0 yorum
1373
okuma
Tarih Öncesi Bursa/Mustafakemalpaşa
Mustafakemalpaşa ilçesi tarih öncesi yerleşimine baktığımızda 1975 yılında Bursa İzmir Karayolu Çalışmalarında Göl kenarında mö 1. Yüzyılda kurulmuş Millet kolonisi ait olduğu sanılan bir yerleşim yeri görmekteyiz. Melde bayırı üç kurnalı diye adlandırılan mevkide bulunan milletopolis Höyük tarihi kayıtlar ve arşivlere bakıldığında Milat’tan önce yedinci yüzyılda kurulduğu bilinmektedir fakat Milat’tan önce birinci yüzyılda şehir göl kenarında antik temelleri var mıydı bununla ilgili pek büyük bir bilgi elimizde yok ama nümismatik ve arkeolojik veriler ışığında değerlendirmemiz mümkün. Uzmanlar ve bilim adamları bu bölgedeki kalıntıların ancak ilerideki yıllar içinde kurtarma kazıları neticesinde yerleşimin tarihi netleşeceğini söylemekte. Bir Bursalı tarih araştırmacısı olarak ilçe sınırları içinde yaptığım bazı araştırmalar bu bölgenin yerleşim ve iskanını şu ana kadar tarihlenen den daha da öncesine götürebildiğini sanmaktayım. Bu bir varsayım fakat bölgenin ve ilçenin günümüzde bazı köy yerleşimlerinde hatta Ulubat göl kıyısı köylerde yaptığım belgesel çekimlerinde inceleme için zaman ayırdığım çalışmalar içinde arkeolojik buluntular bu bölge yerleşiminin tarih öncesi izlerini anlatır durumda.
Mustafakemalpaşa ilçesinde çokça mağara var ve sadece Ayvaini mağarası – Tümbüldek kaplıcaları keşif edilmiş fakat birçok irili ufaklı mağara ve kaynak suyu keşfedilmeyi bekliyor. İlçenin genel tarihine baktığınızda Paşalar kazısı bizi çok heyecanlandırmıştır. Bu fosil yatağının 25 milyon yıl öncesine kadar dayandığı bölgede Paleolitik Neolitik ve kalkolitik dönem İzleri bulmak da mümkün olduğu kanaatim olmadığını söyleyemem Tabiki bu bir varsayım şu an; İlçede bazı köylerde yaptığım araştırmalar sonucu pişirilmiş ve pişirilmemiş Çanak Çömlek parçaları, köy yapılarının bahçe duvarlarına set olarak yapılmış taşlar arasında küçük küçük farklı tarihlere kadar inebileceğini umduğumuz kaya parçaları daha önce üzerinde çalıştığım Antik yerleşim kalıntılarından hiçte farklı olmadığını gördüm, yukarda da belirttiğim gibi antrepolü bir gör kenarında kurulmuş milletepolis höyuğü bu kavramın varlığını da doğrular nitelikte hatta çok ileriye gidip milletepolis detaylı bir arkeolojik kazı programına alınmış olsaydı bu yerleşimin iskan tarihi değişeceğini, antik temeller üzerine kurulmuş bir kent olabildiğini ve imar tarihinin farklı döneme kadar uzanabileceğini sanmaktayım. Bursa’nın genel tarih öncesi coğrafi yerleşimine göz atıldığında İznik ve çevresi höyüklerin İznik gölü ile mukayese edildiğinde eski taş çağı oluşum izlerini de işaret etmektedir. Bununla beraber Bursa’nın bir çok yerindeki höyükler M.Ö. 5200 ya da 2500 yılları arasında olabileceği varsayımı oldukça yüksek. Farklı tarihlerde yoğun yerleşim faaliyetleri geçiren Bursa tarih öncesi arkeolojisine ışık tutacak çokça önemli bir konumda, bunu ilk önce Enstitüler veya Üniversitelerin arkeoloji bölümleri ya da Sanat tarihi akademisyenlerin ders programı arasına aldığı vakit tarihin derinliklerinin çıkabileceği umudu içindeyim.
Kısaca Bursa’daki bütün tarih öncesi verileri, olguları topladığımızda Mustafakemalpaşa ilçesi ve çevresi neolitik - kalkolitik dönemlere de işaret edebilme olasılığı yüksektir. Bu ‘’Sav’’ varlığını bir bilim adamına paylaştığım zaman bana deli diyeceğini zannetmiştim fakat olasılığın doğruluğuk payı yüksek olduğunu İznik ve çevresinde yüzey araştırmalar yapan Prof.Dr.Semavi Eyice hoca ile paylaştığım da söylemişti. Fakat bilimsel çalışmalar az olduğundan bölgede ki tarih öncesi yerleşimlerini tespit etmek bir hayli zor.
Bugüne kadar yapılan yüzey çalışmalar Bursa’daki arkeolojik kalıntıların en az 7000 yılı işaret ettiğini varsayarsak, Bursa ve ilçelerindeki antik yerleşimlerin ve tabaklanmaların üst Paleolitik dönemden cilalı taş devri, bakır çağı, tunç çağı dönem izleri araştırılmaya açık bir varsayım olarak önümüzde durmaktadır. Bursa ilinin yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuş arkeolojik karakterlere sahip olduğu izleri ancak önümüzdeki yıllar içerisinde yapılacak olan geniş ve kapsamlı yüzey araştırmalar sonucunda elde edilecek veriler olduğunun kanaatindeyim. Aynı düşüncem Mustafakemalpaşa ilçesi mağara ve köylerinde de görmek mümkün olacaktır. Mağara dedim ya ilçede keşif bekleyen onlarca mağara var ve çevresinde ova içinde doğal Alüvyal set gölleri ayrıca bunları besleyen antik akarsular yani bölgenin coğrafi yapısı avcı toplayıcılar ve yerleşik düzen çiftçi yaşamına geçen topluluklarında olduğunu düşünmeden de geçemiyorum. Ülkemizde Çayönü (Diyarbakır), Cafer Höyük (Malatya), Aşıklı Höyük (Aksaray), Kuruçay (Burdur), Çatalhöyük (Konya), Hacılar (Burdur) , Alacahöyük (Çorum) hatta henüz gün yüzüne çıkmamış Göbeklitepe (Urfa) gibi höyüklerde Alt paleolitik ve Neolitik yerleşim izleri görmek mümkünse Batı Anadolu, Ege ve Bursa ili çevresinde çiftçi yaşam izleri de bulmak gerçekten uzak değil.
Araştırma yazısı: Yönetmen Gül tekin Gün
Tarih: Mart 2013
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1373
Yer
Kültür-Sanat
24.7.2013
34
kişi beğendi
2
kişi beğenmedi
Etiket
#tarihöncesibursa/mustafakemalpaşa
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Ak Hun İmparatorluğu / Kurucu-Toraman Akhsunv
Tekin Gün
1291 okuma
Avrupa Hun İmparatorluğu-Kurucu Balamir:375,4
Tekin Gün
759 okuma
Göktürk İmparatorluğu / 552 -743 Kurucusu: Bu
Tekin Gün
1094 okuma
Avar İmparatorluğu / Bayan Kağan.M.S. 565 -
Tekin Gün
1882 okuma
Batı Hun İmparatorluğu-Kurucu , Panu,M.S. 48
Tekin Gün
1163 okuma
Hazar İmparatorluğu / Hakan Yusuf-M.S. 651 -
Tekin Gün
805 okuma
Büyük Hun İmparatorluğu M.Ö. 204 - M.S. 216.
Tekin Gün
1425 okuma
Uygur Devleti / Kutluğ Bilge Kül - Kağan.M.S.
Tekin Gün
1623 okuma
Karahanlılar Devleti / Satuk Buğra Han. (Bilg
Tekin Gün
1601 okuma
Diyonsos Evi-Nysa Antik Kent / Aydın
Tekin Gün
795 okuma
Gazneliler Devleti / Sultan Alp Tegin-M.S. 96
Tekin Gün
1540 okuma
Xanthos - Antalya
Tekin Gün
1363 okuma
Büyük Selçuklu Devleti / Kurucusu: Selçuk Bey
Tekin Gün
2147 okuma
Harzemşahlar Devleti / Anuş Tegin-1097-1231
Tekin Gün
1681 okuma
St Hilarion Kalesi/Girne
Tekin Gün
1599 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi3549/tarih-oncesi-bursamustafakemalpasa
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap