Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Mevlid Kandili İlk Defa Ne Zaman Kutlandı?
Yazı Yaz
718
4608
Dini Konular
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
16.5.2013
0 yorum
2256
okuma
Fatma Zehra
“Beş mübarek geceden biri olarak kabul edilen ve yüzyıllardır Müslümanlar tarafından büyük bir coşku ile kutlanan Mevlid Kandili, sanılanın aksine ne Peygamberimiz’in (s.a.s.) sağlığında ne de dört halife devrinde kutlanmamıştır. Peki bu güzel âdet ilk olarak ne zaman başladı?”
Beş mübarek geceden biri olarak kabul edilen ve yüzyıllardır Müslümanlar tarafından büyük bir coşku ile kutlanan Mevlid Kandili, sanılanın aksine ne Peygamberimiz’in (s.a.s.) sağlığında ne de dört halife devrinde kutlanmamıştır. Zaten ilk iki halife zamanında fetihler yapılması, son iki halife devrinde de iç karışıklıklar yaşanması hasebiyle böyle bir kutlama yapmak için şartlar müsait değildi.
Tarihte bilinen ilk resmi Mevlid kutlaması ise 10. yüzyılda Mısır’da kurulan Şii Fâtımî Devleti’ne aittir. Fâtımîler, Rebiülevvel ayının 12. gününde sabahtan öğleye kadar 300 tepsi helva dağıtır, öğle namazını müteakip de Kur’an tilaveti ile başlayan bir tören yaparlardı. Bu törenlere genellikle üst düzey yöneticiler katılır, halkın geniş bir katılımı söz konusu olmazdı.
Eyyûbîler zamanında birçok bayram ve tören resmi olarak kutlanmadığından, Mevlid de halk tarafından sadece evlerde kutlanabilmiştir. Fakat Selahaddin-i Eyyûbî’nin kayınbiraderi olan Muzaferüddin Kökböri, Mevlid’i yeniden büyük törenlerle kutlamaya başlamıştır. Bu törenlerde ulema ve tasavvuf ehlinin ileri gelenleri hazır bulunur, Kökböri onlara hediyeler verirdi. Ayrıca törenlerde zikir ve sema meclisleri kurulur, Kökböri de bu meclislere iştirak ederdi. İbnü’l Cevzi bu dönemdeki bir Mevlid kutlamasında, 5.000 koyun, 10.000 tavuk, 100 at kesildiğini ve 100.000 tabak yemek ve 30.000 tepsi helva dağıtıldığını kaydetmektedir.
Memlükler döneminde de Mevlid Kandili büyük bir ihtişam içinde kutlanılmıştır. Rebiülevvel ayının girişi ile başlayan kutlamalar Mevlid gününe kadar devam ederdi. Hem devlet görevlileri hem de halkın iştirak ettiği törende Kur’an-ı Kerim, zikir ve evradlar okunduktan sonra devlet adamları, tasavvuf ehli ve ulemaya çeşitli hediyeler takdim edilirdi. Ayrıca fakirlere sadaka da dağıtılırdı.
Osmanlılar zamanında ise Mevlid Kandili, ilk defa 1588’de III. Murad zamanında resmi olarak kutlanmıştır. Bundan önce halk tarafından idrak edilen bu günde III. Murad’ın, bütün minarelerde kandil yakılmasını ve camilerde Mevlid okunmasını emrettiği bilinmektedir. Bu tarihten itibaren hem halk hem de devlet nezdinde gelenek haline gelen kutlamalar, evlerde-konaklarda yapılanlar ve padişahın mevlid alayı denilen merasim yürüyüşünün ardından iştirak ettiği büyük selatin camilerinde yapılanlar olmak üzere iki şekilde devam etti. Padişahın katıldığı camilerde yapılan merasimlerde Fetih sûresi ve Süleyman Çelebi’nin meşhur Mevlid’i okunur, devlet büyüklerine hediyeler sunulur, cemaate buhur ve şerbet ikram edilirdi.
Evlerdeki kutlamalar da gayet görkemli idi. Önceden davetiyelerle davet edilen misafirler için mükellef sofralar ve herkese yetecek şekilde külah içinde şekerler hazırlanırdı. Akşam olduğunda avizeler, billur kandiller yakılır; davetlilere yemekler ikram edilirdi. Yatsı namazından sonra da Mevlidhanların okuduğu Mevlid-i Şerif ve ilahiler dinlenirdi. Misafirlere gül suyu ve şeker ikramının ardından gece son bulurdu.
Bir Teklif: Geleneklerimizde bu kadar güzel idrak edilen Allah Resûlü’nün dünyaya teşrif ettiği bugünü, biz de evlerimizde çocuklarımızla birlikte kutlayabiliriz. Cemaatle kıldığımız yatsı namazının ardından hep bir ağızdan salavat-ı şerifeler getirmek, çocuk kitaplarından Peygamberimiz’in doğumunu anlatan kısımları okumak ve küçük kandil hediyeleri vermek, bugünü unutulmaz kılacak ve onları Peygamberimize daha bir yakınlaştıracaktır.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
2256
Yer
Dini Konular
16.5.2013
1
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
http://www.sonpeygambercocuk.info/abi/35.php
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
İslam Hukuku
adlı kullanıcının
diğer yazıları
İmam Matüridi
İslam Hukuku
1536 okuma
İbn Hazm El-Endülüsi
İslam Hukuku
1596 okuma
Kadı Abdülcebbar
İslam Hukuku
2505 okuma
Necmeddin Tufi
İslam Hukuku
2638 okuma
Süfyan Es-Sevri
İslam Hukuku
2438 okuma
Davud B. Ali Ez- Zahiri
İslam Hukuku
1676 okuma
İmam Ebu Yusuf
İslam Hukuku
1598 okuma
İmam Mâlik B. Enes
İslam Hukuku
1621 okuma
İbnü’L-Hâcib
İslam Hukuku
1851 okuma
Ahmed B. Hanbel
İslam Hukuku
1622 okuma
Fahruddin Er-Razî
İslam Hukuku
1779 okuma
Ebu’L-Hasan El-Kerhi
İslam Hukuku
2344 okuma
İmam Ebu'l-Yusr Muhammed Pezdevi
İslam Hukuku
2116 okuma
Fahru'l-İslam Ebu'l-Usr El-Pezdevi
İslam Hukuku
1802 okuma
Şemsü'l-Eimme Es-Serahsî Ve Fıkıhçılığı
İslam Hukuku
1782 okuma
Mootol duvarında paylaş
close
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
Tanıdıklarını haberdar et
close
http://www.mootol.com/Yazi718/mevlid-kandili-ilk-defa-ne-zaman-kutlandi
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Yazı içeriğini rapor et
close
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap