Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Yeni Anayasadan Beklentilerim
Haber Ekle
282
282
4022
Yerel
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
Geri dön
3.4.2012
0 Yorum
1970
okuma
• Meclis siyasi bir karar alarak yeni anayasa yapım sürecini başlatmalı. Bu kararla meclis uhdesine kurucu meclis yetkisini de aldığını ilan etmelidir.
• Hedef 1982 Anayasasının değiştirilmesi değil, yeni anayasa yapılmasıdır. Bu nedenle 1982 Anayasasının hiçbir maddesi referans alınmamalı, değiştirilemez maddeler konusu bu gerekçeyle tartışma dışı bırakılmalıdır.
• Sürecin başlangıcı hukuki değil, 12 Haziran seçimleri ve sonuçlarına atfen Meclis’in alacağı siyasi karara bağlı fiili bir başlangıç olmalıdır.
• İnsanların doğuştan var olan (fıtri) özgürlüklerini kullanabilmesini sağlamak üzere farklılıklarıyla bir arada barış içinde yaşamayı sağlayacak, şeffaf, katılımcı ve çoğulcu bir yaklaşım esas alınmalıdır.
• Devletin temel görevi, bireyin ve toplumun sağlık huzur ve refahı gerçekleştirilmesi, yoksulluğun önlenmesi, sosyal adaletin sağlanması, insan temel hak ve özgürlük taleplerindeki tercihlerine bağlı kalınmasıdır.
• Yeni anayasa değişmez maddeler içermemeli, toplumun özgür iradesi ile yenisini ve daha iyisini yapma yolu kapatılmamalıdır.
• Yeni anayasa kısa olmalı. Kazuistik değil çerçeve anayasa olmalı. Her konunun anayasada yer alması gerekmez. Detay içeren anayasalar çoğunlukla toplumu şekillendirme amacı taşır. Halka ve iradesine güvenen bir yaklaşımda anayasa kısa olmalı. Sorunların çözümü yasalara ve daha alt hukuk normlarına bırakılmalıdır.
• Anayasada muğlâk ve farklı yorumlamalara neden olabilecek kavramlar kullanılmamalıdır
• Toplumsal taleplerin oluşması, dillendirilmesi, toplanmasının önü açılmalı, her bireyin bu sürece mümkün olduğunca katılımı sağlanmalıdır. Bu amaçla uygun araçlar, iletişim ve imkânlar sağlanmalı, görüş bildirenlere cevap verilmelidir.
• Talep bildiren vatandaşların soruşturulma endişesinden emin olarak özgürce düşüncelerini bildirebilmeleri için, anayasa yapım sürecinde yazdıkları, söyledikleri ve yetkili makamlara bildirdikleri görüş ve düşüncelerinden dolayı milletvekili dokunulmazlığı gibi sorumsuz tutulacakları yasal düzenleme öncelikle yapılmalıdır.
• Bu çalışmalarda şeffaflık esas alınmalı, her aşamada halkın bilgilendirilmesi için yoğun çaba sarf edilmeli. Haberimiz neden olmadı, bize neden sorulmadı eleştirilerine meydan vermeyecek bir iletişim ve duyuru mekanizması sağlanmalı.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1970
Yer
Yerel
Diğer
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Açıklama
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
İbrahim Balcıoğlu
adlı kullanıcının
diğer haberleri
Kültür Konseyi’Nden 5.500 Öğrencimize Giresun
İbrahim Balcıoğlu
3085 izleme
Tegv'den Siverek - Çıkrık Köyünde Şenlik
Eyyüp Azlal
2177 izleme
Yolunuzu Malatya'ya Çevireceğiniz Bir Kaç Ned
Malatya Portalı
1938 izleme
Başkan Görmez: Dinlerarası Diyalog Gözden Geç
İslam Hukuku
1805 izleme
Sabit Hattı Kapananın İnterneti Kesilemeyecek
Seo Hizmetleri
1701 izleme
İnebolu'da Yöresel Dokuma Sergisi
Kastamonu Hayranları
1933 izleme
Mustafa Öztürk Konferansı
İslam Hukuku
2213 izleme
Abana’Da Uçurtma Şenliği
Kastamonu Hayranları
3071 izleme
Gülsuyu Hafızayı Güçlendiriyor
Sağlık Rehberi
1610 izleme
Mustafa Öztürk Konferansı
İslam Hukuku
2606 izleme
20. İlahiyat Fakülteleri Dekanları Toplantısı
İslam Hukuku
3032 izleme
Doç. Dr. Hulusi Arslan Bilge Bakış'a Konuk
İslam Hukuku
2275 izleme
İstanbul 3 Gün Kararacak!
İstanbul Platformu
1541 izleme
Prof. Z. Durmuş'un “Üç Ayların Fazileti” Konu
İslam Hukuku
3072 izleme
Türkiye'de Köprüler Savaşı Yaşanıyor
Cumhur Ceylan
1644 izleme
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Haberi Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Haber282/YENI-ANAYASADAN-BEKLENTILERIM
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Haber içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap