Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Bülent Arınç: ''Erdoğan için karşı çıkıyorlar''
Haber Ekle
394
394
552
Yerel
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
Geri dön
19.5.2012
0 Yorum
1983
okuma
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Birileri bu başkanlık makamını, güçlü bir lider olan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsında gördükleri için siyaseten karşı çıkıyor. Bilimsel, anayasal olarak karşı çıkmıyorlar, 'bugüne kadar neler yaptık da yerinden kıpırdatamadık, bir de başkan olursa bizim halimiz ne olur' diyorlar, bütün endişe budur" dedi.
Arınç, Bursa'daki yerel televizyonların ortak yayınladığı 'Medya Buluşması' adlı canlı yayın programında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bülent Arınç, başkanlık sistemine ilişkin bir soru üzerine, başkanlık, yarı başkanlık veya parlamenter sistemlerin demokratik rejimlerde yeri bulunan yönetim biçimleri olduğunu belirtti.
Demokrasi içerisinde başkanlık ve yarıbaşkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini vurgulayan Arınç, "Muhalefetin bu tartışmalara siyaseten karşı çıktığını görüyoruz. Birileri bu başkanlık makamını güçlü bir lider olan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsında gördükleri için siyaseten karşı çıkıyor. Bilimsel, anayasal olarak karşı çıkmıyorlar, 'bugüne kadar neler yaptık da yerinden kıpırdatamadık, bir de başkan olursa bizim halimiz ne olur' diyorlar, bütün endişe budur. Eğer düşünce özgürlüğü varsa, bir adam ben bugünkü sistemden başkasını tartıştırmam diyorsa, ben o adamın zekasından şüphe ederim" diye konuştu.
Arınç, başkanlık, yarı başkanlık ya da parlamenter sistemin demokratik rejimlerde yeri olan yönetim biçimleri olduğunu vurguladı. Arınç, konuşmasına şöyle devam etti: "Hiçbirisi Türkiye için yabancı değil, Türkiye'de herkes neyin, nasıl, nerede uygulandığını çok iyi biliyor. Biz şimdi parlamenter demokrasi sistemi içerisinde yönetiliyoruz. Ama ABD'de başkanlık sistemi var. Orada otoriter bir sistem yok. Obama istediği adamı tayin edemiyor, senato kabul etmezse. Obama istediği ülkeye silah gönderemiyor, senato kabul etmedikten sonra. Bir çek-balans sistemi vardır, bir yere yetki verirseniz, o yetkiyi kontrol edecek başka bir mekanizma kurmanız gerekir. Fransa'da ise yarı başkanlık sistemi var. Bugün Danıştay'ın 144. kuruluş yıldönümüne katıldım. Danıştay'ı biz örnek olarak Fransa'da almışız. Biz idari yapımızı genelde Fransa'dan almışız. Yarı başkanlık sistemi de küçük nüanslarla birlikte yine millet tarafından seçilen bir başkana dayanır. Ama başbakan da var, Amerika'da başbakan yok. Amerika'da sekterler var, başkana hizmet ediyorlar. O sekreterler de yani bakan olan kişiler de parlamenter değil. Milletvekilleri onları denetliyor. Türkiye parlamenter sistemi kabul etmiş ve benimsemiş. Şimdi birimiz kalksak desek ki, 'bu sistemin çok zaafiyetleri var, iktidar partisi çoğunlukta, meclisi istediği gibi çalıştırıyor. Meclisten istediği kanunu çıkartıyor. Meclisin denetleme imkanı da elinden alınmış çünkü eller kalktığı zaman iktidarın çoğunluğu var, siz ne derseniz deyin kıymeti yok. Benim canım biraz Fransa'yı istedi' desem bu bir suç mu? Hayır. Amerika'da yönetim daha güçlü. Aslında Türkiye daha uygun dese, buna karşı çıkmak çok doğru değil, konuşulması lazım. Çünkü önemli olan Türkiye nasıl daha iyi yönetilebilir. Başkanlık sistemiyle mi? Yarı başkanlık sistemiyle mi? Parlamenter sistemle mi? Veya bu alıştığımız kalıpların dışında farklı bir demokratik sistemle mi? Çünkü bunların hepsinde demokrasi var."
Başkanlık sisteminin anayasada da hazırlanması gerektiğini ifade eden Arınç, "Yeni oluşturulan anayasada 4 parti bir konu üzerine ittifak ederde altyapısı hazırlanırsa buna da kimsenin itirazı olmaması lazım. Türkiye'de cumhurbaşkanı seçimi değişti. 367 hokkabazlığıyla bize mecliste cumhurbaşkanı seçtirmeyenler karşılığını gördü. Anayasayı değiştirdik referanduma gittik. Millete sorduk, 'bundan sonra cumhurbaşkanını halk seçmeli mi?' Evet dediler. Şimdi ilk defa 2014'te halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanı. Halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı bu kadar yetkiyi kullanacak. Artık bu klasik cumhurbaşkanı olmaktan çıkıyor, aslında adı konmamış bir başkanlık sistemi haline geliyor diyenler de var. Eğer bu tarz çelişkiler varsa, bu çelişkileri giderecek yöntemleri yeni anayasada bulmalıyız. Türkiye'de başkanlık, yarıbaşkanlık veya başka bir sistemi demokrasi içersinde tartışabilsek en doğru yolu buluruz" şeklinde konuştu
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1983
Yer
Yerel
Bursa
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Açıklama
http://www.stargazete.com/politika/bulent-arinc-erdogan-icin-karsi-cikiyorlar/haber-570415
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Yunus Seven
adlı kullanıcının
diğer haberleri
Ecdadı Kahraman Olan Milletin Torunları Da Ka
İbrahim Balcıoğlu
1400 izleme
Başkan Kuğu'yu Duygulandıran Anlamlı Ziyaret
İbrahim Balcıoğlu
1487 izleme
Çanakçı’Da Seçim Heyecanı Başladı.
İbrahim Balcıoğlu
2461 izleme
Giresun Kültür Merkezine Kavuşuyor
İbrahim Balcıoğlu
1220 izleme
Galaxy S8 Yüzde 50 İndirim
Jock Amca
1090 izleme
Sigortasız Kredi Çekilir Mi?
Sevcan Çelik
1398 izleme
İphone 7 Plus Kullanıcı Yorumları
Jock Amca
1259 izleme
Hayat Sigortası Hangi Krediyi Ödemez?
Sevcan Çelik
1432 izleme
Erzurumun Saklı Güzelliği Narman Peribacaları
Erzurum Hayranları
1158 izleme
Manzara Resimli Camiye Ziyaretçi Akını
Balıkesir Sevdalıları
1141 izleme
Kırklarelinin Saklı Cenneti Keşfedilmeyi Bekl
Kırklareli Hayranları
1215 izleme
Tandır Ateşinde İmece Usulüyle Pekmez Yapımı
Çanakkale Sevdaliları
1710 izleme
Vodafone Ücretsiz Kredi Notu
Sevcan Çelik
1210 izleme
Erkenden Ödenen Krediler İçin Avantaj
Sevcan Çelik
1266 izleme
Her İki Kişiden Birinin Poliste Selfiesi Var
Cumhur Ceylan
1421 izleme
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Haberi Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Haber394/Bulent-Arinc-Erdogan-icin-karsi-cikiyorlar
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Haber içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap