Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Yalnızlığın Acısı Ve Cem Sultan Kitabı
Yazı Yaz
1690
4059
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
9.11.2015
0 yorum
1484
okuma
Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in vefatıyla Osmanlı’da yine taht kavgası başlamış. Onun oğulları Beyazit ile Cem arasındaki taht kavgasında bahtsız bir şekilde ayrılan Cem Sultan olmuştur.
Cem Sultan’ın maceralı ve trajedi dolu hayatı, tabii olarak hem kendi hem de sonraki dönem tarihçilerinin ilgisini cezbetmiştir. Bu nedenle denilebilir ki Osmanlı sultanları arasında hakkında en çok araştırma yapılanlardan, en çok kitap yazılanlardan birisi Cem Sultan olmuştur. Bu kitapların en ağırlıklı bölümü de romanlar ve biyografik çalışmalar oluşturur.
Alfa Yayınları, tarih serisinden çıkan ve merhum İsmail Hikmet Ertaylan imzasını taşıyan “Sultan Cem” adlı kitap, konuyla ilgili şimdiye kadar yazılanların en kapsamlı çalışması diyebiliriz. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin merhum hocalarından İsmail Hikmet Ertaylan, bu çalışmasının ilk baskısını 1950 yılında yapmış. İstanbul fethinin beş yüzüncü yıl dönümü münasebetiyle Edebiyat Fakültesi yayınları arasında basılmış. Kitabın orijinal adı “Sultan Cem, Hayatı ve Eserleri” ismini taşıyor.
Kitabın önsözünde Merhum Ertaylan Hocamız eserin yazılma gereğini şöyle ifade ediyor. “Garbda yazılmış olan eserlerin çoğu şark kaynaklarında; şarkta yazılanların çoğu da garb kaynaklarından faydalanmamışlardır. Biz, az zamanda meydana getirmek zorunda kaldığımız bu eserde, her iki tarafın kaynaklarından da a’zami istifadeye çalıştık. Çok güç olan bu çalışmadan yılmadık. Maalesef kütüphanelerimizde Avrupa kaynakları o kadar azdır ki bunlara dayanarak ilmî bir araştırma yapmak hayal-i muhaldir. Şurası şayan-ı şükrandır ki, memleketimizde bulunan Türk muhibbi, ilim sever bazı ecnebi dostlarımız büyük bir lûtf-ü semahatla bize kıymetli kütüphanelerini açtı. Hariçte bulunan bazı kabilinden birçok vesika elde etmek imkânına erdik…”
Bin dokuz yüz elliler için böyle muhtasar bir çalışmanın o kadar kıt imkâna rağmen husule gelmesi çok önemlidir. Kitabın içeriğine baktığımızda bu çalışmanın bir tarih kitabı olması yanında müellifin edebî kimliği de yansımış olacak ki Sultan Cem hakkında yazılmış şiirlere de genişçe yer verilmiş. Antoloji derecesinde bu şiirler üzerinde de ayrıca bir çalışma yapmak gerekir ki bazen edebî bir metin tarihsel metnin çözülmesinde önemli bir katkıda bulunabilir.
Sultan Cem hakkında kitapta yazılanlardan da şu intibaı edindim. Sultan Cem, babası padişah iken dünyaya gelen şehzade olduğu için taç ve tahtın tek varisi olarak kendisini görüyordu. En azından buna inanıyordu. Nitekim babası Fatih Sultan Mehmet’in Uzun Hasan’a esir düştüğü rivayetini işitir işitmez hükümeti ele almaya kalkışması da bu inancın canlı bir şahididir. Uzun Hasan’ın peşine düşen ve seferden geldikten sonra vefat eden Sultan Mustafa hayatta kalmış olsaydı kendisi de çarpışılacak ikinci bir rakip olurdu. Çünkü o da Beyazıt gibi babasının şehzadelediği sırasında dünyaya gelmiş ve saltanat mirasından mahrum büyük kardeşiydi. Sultan Mustafa’nın bu şekilde ölümü Sultan Cem’i üzmemiş belki içten içe memnun bile etmiştir.
Hülasa Sultan Cem, babasının vefatının ardında ağabeyi Beyazit’e karşı başlatmış olduğu taht kavgasını kaybetmiş. (3 Mayıs 1481) Önce Mısır’a sığınır. Daha sonra tekrar Anadolu’ya geçerek şansını bir kez daha denemiştir. Bu sefer de yenilince Rodos adasına gitmek üzere Anadolu’dan ayrılmıştır. Niyeti Rodos şövalyelerinin yardımıyla Rumeli’ye geçmekti. Ama artık özgür bir şehzade değil, tutsak bir rehindi. Hayatının bundan sonraki 13 yılı da böyle geçecekti.
Bu talihsiz şehzadenin taht kavgasıyla bütün bir İslam dünyasına da verdiği talihsizlikler kitabın uzun uzun sayfalarında anlatılmaktadır. Kitabı husule getiren İsmail Hikmet Ertaylan hocamıza rahmet dilerken bu eseri yeniden yayın hayatımıza kazandıran Alfa yayınlarına da teşekkür ederim.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1484
Yer
Makale
9.11.2015
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#cem
  
#sultan
  
#kitap
  
Kaynak
http://www.milatgazetesi.com/Yalnizligin-Acisi-ve-Cem-Sultan-Kitabi/73943
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Eyyüp Azlal
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Necip Fazıl Ölmeden Önce Adeta Ölümü Hissetmi
Kahraman Maraşlılar
1480 okuma
İlk Modern Ordumuzda Askerlik Süresi 12 Yıldı
Aytekin Takar
1797 okuma
Vefa Onur'lu İnsanların Meziyetidir.
Engin Duran
1560 okuma
İskilipli Atıf Hoca
Eyyüp Azlal
1769 okuma
Enformasyon Ve Dezenformasyon
Ali Duman
1768 okuma
Doçentlik Yeterlilikleri Ve Kriterleri
Ali Duman
2257 okuma
Sokağa İnmeyen Yüzde 50'Nin Bildirisi
Aytekin Takar
1446 okuma
Eylemcilere Müge Anlı'dan Gelen 31 Şok Soru
The Coolie
1953 okuma
Daha Ne İstiyorlar?
Süleyman Ayçiçek
1501 okuma
Ikinci Kisi
Figen Yılmaz
1628 okuma
Osmanlı’da Sıbyan Mektepleri Ve Recâî Mehmed
Eyyüp Azlal
1595 okuma
Bir Şehirleşme Manifestosu…
İbrahim Balcıoğlu
2561 okuma
Kitap Değerlendirmesi: Arslan Bulut "Vatan Ha
Ali Duman
1364 okuma
Allah’In Sevdiği Hasletler
Hamit Güveli
2355 okuma
An İtibariyle Çağrılıyoruz Kutlu Yolculuğa
Eyyüp Azlal
1640 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi1690/yalnizligin-acisi-ve-cem-sultan-kitabi
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap