Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Osmanlı’da Sıbyan Mektepleri Ve Recâî Mehmed Efendi Sıbyan Mektebi
Yazı Yaz
809
4059
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
13.6.2013
0 yorum
1646
okuma
Osmanlı’da Sıbyan Mektepleri ilkokul çağındaki çocukların eğitim ve öğretimlerinin yapıldığı yerdir. Burada Kuran-ı Kerim’in yanı sıra yazı, şiir ve atasözleri de öğretilirdi. Bu derslere ek olarak hikâyeler, aritmetik ve ibadet şekilleri de öğretiliyordu. On yaşına kadar Kurân-ı Kerim bitirilinceye kadar (hatmedilme) kelime bilgisi, hitabet, dilbilgisi, edebiyat, tarih gibi ek konular üzerinde de üç yıl daha çalışabilirdi. Bu okullarda Perşembe öğleden sonra ve Cuma günleri tatil idi. I. Mahmud ve I. Abdülhamid dönemlerinde bu okulların müfredatı biraz daha genişletilerek güzel yazı, Arapça, Farsça’nın yanı sıra katiplik dersi de eklenmiştir.Bunun yanında edebiyat tarihimizde sıkça zikredilen Sünbülzâde Vehbi’nin Tuhfe-i Vehbi’si, Sübha-i Sıbyan gibi eserler de buralarda okutulmak üzere yazılan ders kitaplarıdır.
Sıbyan Mektepleri; Osmanlı eğitim hayatında külliyelerin bir parçası olarak yer alırdı. Fakat bu yapı Lâle Devrinde bağımsız olarak inşa edilmiştir. Bundan sonraki Sıbyan Mektepleri de hemen hemen bağımsız olarak inşa edilmişlerdir.
Bu bilgilerden sonra yazımızın konusu olan Recâî Mehmed Efendi Sıbyan Mektebine gidelim. İlim Yayma’da iken Fatih Köse arkadaşımızın bana hediye ettiği “Recâî Mehmed Efendi Sıbyan Mektebi; Sebili ve Çeşmesi” adlı bir kitap, Mikail Uğuş kardeşimizin imzasını taşıyor. Yazar, Sıbyan mekteplerinin tarihçelerinden başlayıp Osmanlı’dan günümüze kadar devam eden kalıntılarının adeta bir sergüzeştini ortaya koyuyor.
Bu Sıbyan Mektepleri gibi diğer hayır kurumlarının ortaya çıkmasında Osmanlı Devlet adamlarının mal varlığı edinememe durumundan kaynaklanıyorsa da Osmanlının ruhunda eser bırakma kaygısı daha ağır basar kanaatindeyim. Recâî Mehmed Efendi bir Osmanlı Osmanlı Reis’ül- Küttaplarındandır. Bir dönem Hazine Katipliği, Çavuşbaşı, Sadaret Kethüdası, Nişancı, Defterdar Emini, ve Arpa Emini gibi görevlerde de bulunmuştur. 1780 yılında Vefat edip Şehzade Camii’nin tramvay yoluna bakan tarafına defnedilmiştir.
yazının devamı için
http://www.milatgazetesi.com/Osmanlida-sibyan-mektepleri-ve-Rec-mehmed-efendi-sibyan-mektebi/43921
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1646
Yer
Makale
13.6.2013
3
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Eyyüp Azlal
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Kim Şiir Okuyacak
Eyyüp Azlal
454 okuma
Şair Nabi Üzerine Bir Saat
Eyyüp Azlal
417 okuma
Harran'ın Yıkılışı
Eyyüp Azlal
417 okuma
Gece Uzun Hikâye Uzun
Eyyüp Azlal
398 okuma
Tolstoy Müslüman Değildir
Eyyüp Azlal
447 okuma
Deprem Hafızası
Eyyüp Azlal
540 okuma
Depremi Ben Yaşadım
Eyyüp Azlal
428 okuma
Bir Şairi Kim Dinler
Eyyüp Azlal
518 okuma
Çilingir Mi Bilim İnsanı Mı?
Eyyüp Azlal
526 okuma
Paflagonya
Tekin Gün
2934 okuma
Bey Sarayı / Bursa
Tekin Gün
1178 okuma
Ulu Cami - Bursa
Tekin Gün
1492 okuma
Mysia
Tekin Gün
1988 okuma
Amnistos
Tekin Gün
635 okuma
Karya
Tekin Gün
820 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi809/osmanlida-sibyan-mektepleri
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap