Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Ardahan Kalesi
Yazı Yaz
2396
3953
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
28.6.2020
0 yorum
1227
okuma
Ardahan Kalesi
2012 yılında Bölgede yaptığımız yüzey araştırmaları neticesinde Ardahan ilinin ihtişamı ile Şehrin içinden Surları yalıyarak geçen akarsuyu ile süzülen Ardahan Kalesi, Osmanlı döneminde,16. Yüzyıl ortalarında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşa edilmiştir. Günümüze kadar ulaşmayı başaran Ardahan Kalesinin tarihi Tunç Çağı’na (M.Ö. 3500-2000) yıllara ait bir kısmının tarihi temeller üzerine kesme blog küfeki taşlarla inşa edildiği değerli Hocam Prof.Dr.Semavi Eyice ile yaptığımız yüzey çalışmalarından anlamaktayız.
Kent’te yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen bulgular ve verilere göre,bölgenin çeşitli krallıkların hakimiyetine girdiği ve birçok Medeniyete ev sahipliği yaptığını göstermektedir.
Tarihi oldukça eskilere dayanan ve ilk Sur inşası hakkındaki bilgilerin sınırlı olduğu Ardahan Kalesinin Selçuklular tarafından yapıldığı ve Osmanlılar döneminde sürekli kullanıldığı bilinmektedir.
Kalenin dikdörtgen plan oluşturan sur duvarları baştan başa kare tavanlı ve çokgen planlı çok sayıda kule ile desteklenmiştir. Kule köşelerinde düzgün ve kesme Küfeki taşı, harç olarakta Horasan harcı kullanılmıştır. Kalenin duvar örgü tekniği, çokgen kuleleri ve konumlandırılmış biçimi ile Rumeli Hisarını andırmaktadır.
Batıdaki büyük kapısı üzerinde Arapça bir kitabe bulunmaktadır. Kitabede "Arap, Rum ve Acem ülkelerinin deniz ve karalarının sahibi padişahlar padişahı Selim Han'ın oğlu Sultan Süleyman-ı Azam namına yapılmıştır. Mülkü kıyame kadar baki kalsın." Yapıldığı tarih: Şevval 963 (Miladi 1544) (Rumi 956-960) yazmaktadır.
Bununla birlikte kale tarih boyunca çeşitli krallıkların hâkimiyetine girmiştir.
Tam olarak şehir merkezimizin kuzeyindeki Halil Efendi Mahallesi ile Ardahan Merkezini birbirinden ayıran Kura Nehrinin hemen sol yanında yer alan Kalemiz dikdörtgen bir mimariye sahiptir.
Araştırma:Tekin Gün
Tarih.2012
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1227
Yer
Makale
28.6.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Operasyon
Son Osmanlı
1697 okuma
Eş-Bomba
Son Osmanlı
2311 okuma
Hedef Üçlü!
Son Osmanlı
1767 okuma
Operasyon
Son Osmanlı
2400 okuma
Yüksek Tansiyon
Son Osmanlı
2717 okuma
Hilalin Mesajı
Son Osmanlı
1845 okuma
Sahte Kavga
Son Osmanlı
1757 okuma
Avrupa Çatırdıyor
Son Osmanlı
1703 okuma
Tataristan İzlenimleri
Eyyüp Azlal
1735 okuma
Dağ Ele Geçti
Son Osmanlı
1593 okuma
İdil Volga‘da Gün Batımını Görmek 1
Eyyüp Azlal
1638 okuma
Yabancı Model
Son Osmanlı
1704 okuma
Güç Gösterisi
Son Osmanlı
2093 okuma
İdil'de Gün Batımı 2
Eyyüp Azlal
1771 okuma
Belge'li Pkk'lılar
Son Osmanlı
1731 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2396/ardahan-kalesi
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap