Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Bursa Tarihi
Yazı Yaz
2384
3953
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
26.5.2020
0 yorum
1952
okuma
Bursa'da bilinen en eski arkeolojik kalıntılar Bölgede eski yerleşim alanlarının yarattığı uygarlıkların günümüzden 7 bin yıl öncesine gittiği Yenişehir yakınlarındaki Menteşe Höyüğü ve Orhangazi yakınlarındaki Ulupınar'dan bilinmektedir. Bu arkeolojik buluntu yerlerinin en eski tabakaları yaklaşık 7 bin yıllıktır. Bu tabakalardaki kültür, çanak çömleğin gelişmiş olarak ortaya çıktığı, mimarinin dörtgen planlı, bol miktarda ahşap destekli kerpiç kullanılarak inşa edilmiş yapılardan oluştuğu tabakalardır. Bursa'da yüzey araştırmalarını yapan David French, Mehmet Özdoğan ve Jacop Roodenberg'in arkeoloji ile ilgili çalışmaları tarih öncesiyle ilgili pek çok yeni bilgi ortaya koymuştur.Ayrıca Prof .Dr. Semavi Eyice hocayla yaptığımız yüzey çalışmaları sırasında Kentin 14 km batısında, Çayırköyü’nün 1 km güneybatısındaki “Çayırköy Höyüğü’nün” boyutları da Demirtaş Höyüğü ile aynıdır. Burada bulunan seramik parçalarında gri, kırmızı, kahverengi ve siyah renkler hakimdir. Bulunan seramik parçalarının önemli kısmı elde, çok azı ise çarkta yapılmıştır. Höyüğün en eski buluntusu MÖ. 2700 yılına işaret etmektedir.Ayrıca araştırmalarımızda Semavi Eyice hocamın çok önemli görüşü ise,o bölgede Trak kavimi göçlerinden önce Helikare adında bir antik kentin ortaya çıktığını görmekteyiz demiştir
Zaman içinde yapılan kazı çalışmalarının neticesinde Bursa ve civarında MÖ 4000'li yıllardan itibaren çeşitli yerleşimlerin olduğu saptanmıştır; fakat yöreye ait kesin bilgiler MÖ 700'lere dayanmaktadır. Homeros, bölgeden Mysia olarak söz etmektedir. Günümüzde Bursa yöresinde Mysia yerleşmelerini anımsatan iki köy bulunmaktadır: Misi(Gümüştepe) ve Misebolu.Ünlü coğrafyacı Strabon’a göre Bursa Mysia Olympos’u eteklerinde kurulduğunu, Phrygialılar , ve Mysialılarla sınır komşusu olduğunu belirtir.
Tarihi coğrafyada bölgeye Frigya da denilmektedir. MÖ 700'lerde İskitler'den kaçan Kimmerlerin Frigya devletini yıktıkları bilinmektedir.
Bursa adı, bu şehri kuran Bitinya Kralı Prusias'dan gelmektedir. MÖ 7. yüzyılda bu bölgeye göç eden Bityn'ler(Bitinler) buraya Bitinya adını verirler.
MÖ 185'te, Kartaca'nın yetiştirdiği büyük generallerden Hannibal'ın Kral I. Prusias'a, Prusias ve Olympus kentinin kurulmasını örgütlediği bilinmektedir. Prusias adı zamanla Prusa, sonra da Bursa'ya dönüşmüştür. MÖ 74'te Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine geçen Bitinya, Roma'dan gönderilen Proconsul(Eyalet Valisi)'lerce yönetilen bir Asya Eyaleti haline gelmiştir. Bursa, MS 385-1326 yılları arasında ise Bizans dönemini yaşamıştır.
Makale: Tekin Gün
Araştırma:Tekin Gün-Prof.Dr. Semavi Eyice
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1952
Yer
Makale
26.5.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Ikinci Kisi
Figen Yılmaz
1708 okuma
Doçentlik Yeterlilikleri Ve Kriterleri
Ali Duman
2368 okuma
İlk Modern Ordumuzda Askerlik Süresi 12 Yıldı
Aytekin Takar
1883 okuma
Necip Fazıl Ölmeden Önce Adeta Ölümü Hissetmi
Kahraman Maraşlılar
1562 okuma
Kitap Değerlendirmesi: Arslan Bulut "Vatan Ha
Ali Duman
1437 okuma
Vefa Onur'lu İnsanların Meziyetidir.
Engin Duran
1623 okuma
İskilipli Atıf Hoca
Eyyüp Azlal
2015 okuma
Enformasyon Ve Dezenformasyon
Ali Duman
1847 okuma
Tekrar
Figen Yılmaz
2127 okuma
Sokağa İnmeyen Yüzde 50'Nin Bildirisi
Aytekin Takar
1526 okuma
Eylemcilere Müge Anlı'dan Gelen 31 Şok Soru
The Coolie
2028 okuma
Daha Ne İstiyorlar?
Süleyman Ayçiçek
1596 okuma
Genc Wertherin Solugu
Figen Yılmaz
1565 okuma
Osmanlı’da Sıbyan Mektepleri Ve Recâî Mehmed
Eyyüp Azlal
1690 okuma
Bir Şehirleşme Manifestosu…
İbrahim Balcıoğlu
2666 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2384/bursa-tarihi
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap