Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Bey Sarayı / Bursa
Yazı Yaz
2454
3953
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
23.7.2020
0 yorum
1120
okuma
BEY SARAYI-Osmanlı Devleti'nin İlk Sarayı
Onlarca Külliye,han,cami ve tarihi yapıların zenginliği ile göze çarpan Bursa’da Bey Sarayı’nın can çekişiyor olması beni derinden üzmektedir.
Şehir ilk olarak 1308’de diğer tekfurlarla ittifak kurarak Osmanlı kuvvetlerini Dinboz Geçidi’nde durdurmak isteyen Bursa tekfurunun mağlûp edilmesinden sonra Osman Bey tarafından kuşatma altına alındığında,
şehir abluka siyaseti ile tazyik edilmeye başlanmıştır.
On yıldan fazla bir süre herhangi bir yardım alamayan Bursa halkını perişanlığa ve açlığa mahkûm eden bu abluka yüzünden şehir 6 Nisan 1326 Osmanlılar’a teslim edilerek Bizanslı kumandanın İstanbul’a gitmesine izin verilmiştir.Ancak şehrin Osmanlılar’a teslimini sağlayan başdanışmanı buradan ayrılmayarak Osmanlı hizmetine girmiş olup Bursa metropolitinin’de şehirde kalıp görevini sürdürmesine müsaade edilmiştir. Bursa’nın Rum halkı kaleden aşağı kısımlara nakledilerek yerleştirilirken, Kale ve civarında stratejik mecburiyetler dolayısıyla sadece Türkler’in yerleşmesi sağlandığı ve 1432’de şehre gelen B. de La Broquière kalede 1000 kadar evin bulunduğunu yazmaktadır. 1640’ta buraya gelen Evliya Çelebi de kale içindeki iskânı belirtmektedir.
Fetihten sonra inşa faaliyetleriyle yeni bir çehre kazanmaya başlayan şehre her taraftan ahali nakli yapılmış ve gelişmesi desteklenmiştir.
İlk olarak Orhan Gazi kale içindeki manastırı camiye çevirtmiş bunun yanında Tekfur Sarayının temelleri üzerine Bey Sarayı adı verilen bir de saray inşaasına başlamıştır. Burası ovaya nâzır bir yerde olup bugün Tophane adıyla anılmaktadır. Ayrıca 1337-1338 tarihli bir kitâbe burada bir de cami inşa edilmiş olduğunu göstermektedir.
Dönem içinde Osmanlı sultanlarının, Bey Sarayı'nda bazı ekleme ve onarımlar yaptırdığını, Osmanlı Devleti'nin son yıllarına kadar bu yapının kısmen ayakta olduğunu ancak 1855 senesindeki depreminde yıkıldığını bilmekteyiz.
Tophane mevkisinde günümüzde orduevi olarak kullanılan alandaki Bey Sarayı Cumhuriyet döneminde,Bursa'daki asker yöneticiler burasının orduevi olarak kullanılmasına karar vermişler.
Fakat yakın zamanda aldığım bilgilere göre,Osmanlı padişahlarından Orhan Gazi’nin temellerini attığı 1. Murad tahta çıktıktan bir süre sonra Bey Sarayı’nı daha büyük ve görkemli inşa ettirdiğini, "Fatih Sultan Mehmed'in doğduğu yer" olduğu sanılan,Yıldırım Bayezid'in düğününün bu sarayda yapıldığını ve tarihin birçok olayına tanıklık ettiği Saray,sadece tek duvarı ayakta kalmış ve tüm bölümleriyle ortaya çıkarılması beni çok heyecanlandırmıştır.
2014 yılında burçların yapımı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini öğrenmiştim.Bey Sarayı’nı gün yüzüne çıkması veya restoresi Osmanlı tarihi,kronolojisi açısından önemli bir başlık olabileceğini düşünmekteyim.
temellerinin sadece bir duvarı günümüze kadar ulaşabildiği
Sarayın restoresi için döneme ait çizimler,gezginlerin notları ve gravürlerden yararlanılacak olup,
Bey Sarayı'nın yeniden canlandırılması için Genelkurmay ile yapılan görüşmelerde mutabakat sağlandığını Garnizon komutanlığı ve orduevinin buradan taşınması ile saray Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden eski görünümüne kazandırılacağını öğrendim.
Saray için Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi tarafından 5 ay süren bir restitüsyon çalışması yapılacağı Saray bittiğinde, halka açık sosyo-kültürel alan olarak kullanılması bekleniyor.
Proje, 5 ay süren çalışmalar sonunda, dönemin mimari özellikleri göz önünde bulundurularak şekillendirilecek.
2014 yılında burçların yapımı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini öğrenmiştim.Bey Sarayı’nı gün yüzüne çıkması veya restoresi Osmanlı tarihi kronolojisi açısından önemli bir başlık olabileceğini Osmanlı Devletine başkentlik yapmış Bursa ancak bu şekilde tarihi kitaplarda yerini alacağını düşünmekteyim.
Çalışma Yazısı: Tekin Gün
Tarih: Nisan 2014
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1120
Yer
Makale
23.7.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#beysarayı/bursa
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Yönetim Kurulu Üyeleri Görevden Alınabilir Mi
Yıldırım Ercan
1793 okuma
Yalnız Da Vinci Değil Michelangelo da Galata'
Aytekin Takar
1847 okuma
Zehir Bize Kırım'ı Kaybettirmişti
Aytekin Takar
1829 okuma
Son dönemde medyada ve siyasette nefretin dil
Hatice S.
1550 okuma
Asım Akifin Nesi Olur
Eyyüp Azlal
1870 okuma
Urfadan Nâbi Geçti
Eyyüp Azlal
1856 okuma
Asalet Asıldandır
Bilal Okumuş
1703 okuma
Akort Meselesi
İsa Muslubaş
1804 okuma
Akort Meselesi 2
İsa Muslubaş
1648 okuma
İlahiden senfoniye Burak Kut
The Coolie
1707 okuma
Her İnsan Kendinden Sonraki Neslinin Kırılma
Bilal Okumuş
1531 okuma
Yanlış: Yanlıştır...
İsa Muslubaş
1584 okuma
Halep'te Zaman
Eyyüp Azlal
1578 okuma
Bizim Bedenimiz Türk Kanımız İslamdır - İsa M
İsa Muslubaş
1663 okuma
İnsan Koca İnsan! - İsa Muslubaş
İsa Muslubaş
1551 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2454/bey-sarayi--bursa
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap