Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Ön Yargılı İnsanların Düştüğü Günahlar
Yazı Yaz
2188
432
Dini Konular
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
11.4.2016
0 yorum
1128
okuma
Ön yargı diğer adıyla peşin hüküm; bir kimse veya bir şeyle ilgili olarak belirli şart, olay ve görüntülere dayanarak önceden edinilmiş olumlu veya olumsuz yargıların tümüdür. Toplum olarak sergilediğimiz olumsuz tutumlardan biri de ön yargıdır. Tabi şimdi sorsak kimse kabul etmez. Çünkü herkes yaptığı ve düşündüğü şeyin doğru olduğunun kanaatinde. Kimse de araştırma, öğrenme çabasında bulunmaz. Ön yargılarımızın altında yatan bir takım sebepler vardır. İşte bunlardan başlıcaları...
10 Nisan 2016 Pazar 00:59
-Yetişme Tarzı
-Yaşam Biçimi
-Siyasi Tercihler
-İnanç Yapıları
-İdeolojik Düşünceler
Bunları bir de örnek üzerinden inceleyecek olursak; “Başörtülüler gericidir.”, “X cemaat bağnazdır.”, “Filan şehrin erkeklerine güvenilmez.”, “Y partiden kişilerle arkadaşlık etmem.”, “Z mesleği yapanlar yalancı olur.” gibi çok sık yaptığımız genellemeler aslında vazgeçemediğimiz ön yargılarımızdır. Sebepleri gibi sonuçları da var ön yargının elbette. Bu sonuçlar olumsuz alışkanlıklara ve günaha düşmemize neden olmaktadır. Bu yazımızda olumsuz sonuçları değerlendirerek İnşaAllah hep birlikte ön yargılarımızdan kurtulmuş oluruz.
1. Gıybet
Çalıştığımız iş yerine yeni bir personel alınmıştı. Kendisiyle önceden tanışmıyoruz da hiç bir münasebetimiz yok. Fakat birden hepimiz karakteri hakkında fikir sahibi konuşmaya başlıyoruz. “Baksana yürüyüşüne ukala bir şey belli ki.”, “Fesat birine benziyor bakışlarından anladım.”, “Tesettürlü örümcek kafalı, gericidir.” şeklinde başlayan ön yargılarımız zamanla yerini gıybete bırakır. Çünkü o arkadaş hakkında fikir edinmek, tanımak gayretinde bulunmayız. Hepimiz insan karakterlerini bir bakışta tahlil etmekte uzmanlaşmışız. Yanılma payımız olamaz. Bu arkadaşa olan tavrımızı hiç bozmadan her geçen gün üstüne yenilerini ekleyerek devam ettiririz. Onun her hareketini fikirlerimizi destekleyici bir sebeple bağdaştırmaya çalışırız. Olmayan şeyleri de varmış gibi anlatarak zanda bulunmuş oluyoruz. “Ey iman edenler! Zandan çok sakının. Çünkü zanların bir kısmı günahtır. Birbirinizin gizli hallerini araştırmayın. Kiminiz kiminizi gıybet etmesin. Hiç sizden biriniz ölmüş kardeşinin cesedini dişlemekten hoşlanır mı? İşte bundan hemen tiksindiniz! Öyleyse Allah’ın azabından korkun da bu çirkin işten kendinizi koruyun. Allah tevvabdır, rahîmdir (tövbeleri kabul eder, merhamet ve ihsanı boldur).” (Hucurat 12. Ayet)
2. Kul Hakkı
Gıybetin olduğu yerde kul hakkı olmaz mı? Birinci maddeye geri dönelim; tanımadığımız, hayatı hakkında hiçbir şey bilmediğimiz kişiler hakkında yorumlarda bulunmadık mı? Arkasından konuşmadık mı? Peki şimdi biz bu kişilerin hakkına girmedik mi? Kaçımız gidip; ‘Kardeşim ön yargı ile hakkında zanda bulundum, hakkını helal et’ diyoruz. Ya da kaçımız bu şekilde kul hakkına girmiş olduğunun farkında? Maalesef ki bunun dahi farkında olmayan insanlar var. Bir sözle bile kul hakkına girebiliriz.
3. Büyüklenme
Her arkadaş grubunda bir tane çıkar; her şeyi bilen. En iyi o bilir, kimse ondan üstün olamaz ve her konuda fikir sahibidir. Her ne kadar bilgi sahibi olmasa da=) Çevresinde ki herkesi kendinden aşağıda gören bu kardeşlerimiz; diğer kişilerin ilmini, bilgisini hiçe sayar. Kişileri dinleme ve anlama gereğinde bile bulunmazlar. O ne bilecek ki, benden daha mı iyi bilecek? gibi cümlelerde bulunup ve bunu destekleyen fiillerde bulunarak; kişilere haksızlık edip bir de üzerine büyüklenerek haram bir davranışta bulunmuş oluruz. Ön yargıda bulunup etrafımızda ki kişilerin bir şey bilmediğini ya da bizden daha aşağıda olduğunu düşünmek bizleri kötü bir huya; kibre sürükler. “…Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseyi sevmez.” (Nisa Suresi 36. Ayet)
4. Sabit Fikirlilik ve Hoşgörüsüzlük
Bağnazlık ya da bir başka deyişle taassup; hiç araştırmadan doğruluğuna inandığı bir fikri savunmak ve karşıt görüşlere kapalı olmak yani sabit fikirlilik. Ve mutaassıplar; herkesin yanlış bildiği (dindar olarak bilinen) aslında taassup olan kişiler. Taassuplar aynı zamanda hoşgörüsüz kişilerdir de. Bugün İslam’a karşı olanlarda çokça gördüğümüz bir davranıştır; hoşgörüsüzlük. Sadece İslam’a karşı olanlar da değil İslam’a muhabbet besleyen kişilerde de olabiliyor hoşgörüsüzlük. Fakat her ikisinin de sebebi de aynıdır. Çok fazla araştırmamak, yeterli bilgiye sahip olmadan bildiklerini doğru ve üstün kabul etmek. Hele ki Müslüman insan nasıl sabit fikirli olabilir? Müslüman; müsamahakar (hoşgörülü) olmalı; tüm görüşlere karşı açık olup tartışmalı, doğruyu yanlışı ayırt etmeli, bir konuyu tüm detayları ile araştırıp okumadan, öğrenmeden körü körüne iddiada bulunmamalı ve asla sabit fikirli olmamalı ve hiçbir fikre, kişiye, topluluğa karşı ön yargıda bulunmamalı. Biz Müslümanlar olarak ön yargılarımızdan kurtulup daha kendi içimizde bu hoşgörüyü yakalayamıyorsak, sabit fikirle başka görüşlere karşı çıkıyorsak; İslam’ı diğer dinlere mensup olan kişilere nasıl anlatacağız? nasıl tanıtacağız? Hoşgörü dini olan İslam’ı böyle mi tebliğ edeceğiz? Bizler değil miyiz, önünden geçen Yahudi cenazesine saygı gösterip ayağa kalkan; hoşgörü ve merhamet sahibi Hz. Muhammedsallallahu aleyhi ve sellemin ümmeti? Ne çabuk unuttuk kimin ümmeti olduğumuzu…
Kaynak: Suffagah
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1128
Yer
Dini Konular
11.4.2016
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#önyargı
  
#günah
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Myname isno
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Sadaka Verirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İlim İrfan
1157 okuma
Cansız Varlıkların Da Ruhu Var Mıdır?
İlim İrfan
1309 okuma
Çağımızın İmtihanı:İsraf
Myname isno
1147 okuma
Şeytanın Asıl Lanetlenme Nedeni Neydi?
İlim İrfan
1027 okuma
Hastalık Ve Musibetler Birer İmtihan Mıdır?
İlim İrfan
1112 okuma
Şeytan Ateşten Yaratıldığına Göre Cehennem At
Myname isno
1088 okuma
Şeytan Ve Kötülükler Niçin Yaratılmıştır?
İlim İrfan
1203 okuma
İnsanı Helaka Götüren 7 Şey Nedir?
İlim İrfan
1251 okuma
Nasıl Dua Etmeliyiz?
Myname isno
1171 okuma
Cehennem Azabının Çeşitleri Nelerdir?
Myname isno
1160 okuma
Sizi Cehenneme Sürükleyen Nedir?
İlim İrfan
1253 okuma
İbadetlerimizden Neden Zevk Alamıyoruz?
İlim İrfan
1037 okuma
Ye'cüc Ve Me'cüc Nedir?
İlim İrfan
1071 okuma
Bu Sözler Küfre Götürür!
İlim İrfan
1057 okuma
Ne Kadar Büyüksün Ya Ebubekir!
Myname isno
1148 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2188/on-yargili-insanlarin-dustugu-gunahlar
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap