Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Aizanoi
Yazı Yaz
2369
3953
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
6.3.2020
0 yorum
1348
okuma
Aizanoi, "Zeus" tapınağı, şehrin ana kutsal alanıdır. Kütahya şehir merkezine 58 kilometre uzaklıkta, Çavdarhisar ilçesinde bulunan antik kenttir .Etimolojik verilere göre kentin ismi Zeus'un kızı su perisi Erato ile Arkadya ulularından Kral Arkas'ın oğlundan gelmektedir. Bu tapınağın yapımına M.S. II. yüzyılın ikinci çeyreğinde, İmparator Hadrianus döneminde başlanmıştır. Bu tapınağın en önemli özelliği, altında tonozlarla örtülü bir başka mekanın olmasıdır. Bu, Anadolu'da Roma döneminde pek alışılmamış bir uygulamadır ve bir benzerine henüz rastlanmamıştır.Aizanoi İkinci bir kent olarak Antik temeller üzerine kurulmuş olabilirmiydi..! Fakat tapınağın önünde bulunan kadın büstü biçimli akroter, tapınağın yalnızca Zeus'a adanmış olmayabileceğini göstermektedir. Son dönem araştırmaları ise bu tapınağın hem Zeus'a hem de Kybele'ye adanmış olamayacağını ortaya koymuştur. Tapınağın güney kısmında, büyük bölümü Bizans döneminde tahrip edilmiş bir odeon bulunmaktadır.
Antik kentteki araştırmalarımızda Dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınağını gördük, sanırım Dünyanın ilk örnek olabileceği eserlere sahipti. Stadyum-Tiyatro kompleksi ve dünyanın ilk borsa yapısı vardı. Bu borsa yapısı 1970 Gediz Depreminde camiin yıkılmasıyla ortaya çıkmıştır. Bunun dışında nekropoller, olimpiyat şeref tribün abidesi, 4 köprü da vardır,bunların ikisi hala kullanılmaktadır.ok Tahrip edilerek restore edilmiş olmasına rağmen hala dimdik ayakta.. Bunun dışında Meter Steunne alanı ve tüneli önemli eserler arasında olmasıdır.
Dünyanın en eski borsalarından birine Aizanoi ev sahipliği yapmaktadır
Kazı çalışmaları başlamadan önceki etkileyici hali ile antik Aizanoi Tiyatrosu, M.S. II.yy
Dünyada benzeri olmayan bir mimari şaheser "stadyumlu tiyatro"
TARİHÇE
Buradaki ilk kazılar 1926 yılında, ikinci harfiyat (Kurtarma kazıları) 1970 yılında başlatılmış ve arkeolojik buluntularda,Roma dönemine ait tapınak ve çevresinde İlk Tunç Çağı'na ait yerleşim yerine rastlanmıştır. Tapınağın kuzeyinde tiyatro ile stadyum bulunur. Bunların yapımına M.S. II. yüzyılda başlandığı ve çeşitli aralıklarla üçüncü yüzyıla kadar inşa edildiği bilinmektedir. Birbirine bitişik olarak yapılmış tiyatro ve stadyumun bugün için bilinen bir başka benzeri yoktur. Bugün, tapınaktan tiyatro ve stadyuma gitmek için kullanılan yolun üzerinde ise bir hamam kalıntıları yer almaktadır. Bu hamamın su ve ısıtma kanallarıyla mermer kaplamaları bulundukları yerdedir.
Eski adı Penkalas olan Aizanoi antik kenti, Koca Çay'ın iki yakasında kurulmuş olup, Roma döneminde yün, şarap ve tahıl üretimi ile zenginleşmiş , Erken Bizans döneminde bir piskoposluk merkezi olmuştur. Milattan sonra yedinci yüzyılda şehrin önemi giderek azalmıştır. Tapınağın bulunduğu alan, Orta Çağ'da bir hisara dönüştürülmüş, Selçuklular zamanında buraya yerleşen Çavdar Tatarları, günümüzde buranın "Çavdarhisar" olarak adlandırılmasının nedeni olmuştur.
Koca Çay'ın üzerine kurulmuş dört Roma köprüsünden ikisi, Karayolları'nın onarımıyla bugün hala kullanılmaktadır. Şehrin iki kilometre güneybatısında Karabulut nekropol alanı bulunmaktadır. Koca Çay'ın kuzey yakasında bulunan mezar yapıları, şehrin Roma dönemindeki nüfusuyla ilgili bilgi vermektedir. Buna göre, Aizanoi'un Roma dönemindeki nüfusunun 30 bin olduğu düşünülmektedir. 2000 yılındaki sayıma göre, Çavdarhisar'ın nüfusu ise 4600'dür.
Dünyanın en eski borsası olduğu söylenen, Aizanoi'da M.S. II. yüzyılın ikinci yarısında, bir gıda pazarı (macellum) da vardı. Yuvarlak biçimli bu yapının duvarlarındaki hem Latince hem Grekçe yazıtlar burada satılan malların fiyatlarına ilişkin açıklamalar içermekteydir. Örneğin, 8 numaralı blok yazıtta, 16-40 yaşlarında bir erkek kölenin iki eşeğin ücretine, aynı şekilde üç erkek kölenin bir atın fiyatına eşdeğer olduğu belirtilmiştir. Borsa binası, 1970 yılındaki Gediz depremi sonrası üzerinde bulunan caminin yıkılması sonucu ortaya çıkmıştır. Borsa yapısının kuzeydoğusunda ise M.S. 400 yıllarına tarihlenen sütunlu bir cadde bulunmaktadır. Caddedeki sütunların daha önceki dönemlere ait antik yapılardan sökülerek buraya getirilmiştir. Bu caddenin VI. yüzyıla kadar varlığını koruduğu ve olasılıkla bir depremle yıkıldığı düşünülmektedir.
Makale 09/21/2001
Araştırma:Tekin Gün
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1348
Yer
Makale
6.3.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
St. Hilarion Kalesi Belgeseli : Yönetmen Teki
Tekin Gün
682 okuma
Ayasofya (Hagıa Sophıa)
Tekin Gün
691 okuma
Nemrut Dağı ( Komagene )
Tekin Gün
661 okuma
Muradiye Külliyesi Restorasyonu
Tekin Gün
1217 okuma
Desi Alarm Güvenlik Sistemleri
Ayhan Yaman
1122 okuma
Miletopolis
Tekin Gün
1099 okuma
Kim Tutar Tekne Orucunu?
Eyyüp Azlal
1332 okuma
Oturma Bankları
Hulusi Altunyurt
1207 okuma
Web Tasarım Ostim
Ostim Web Tasarımı
1273 okuma
Kızılay Web Tasarım
Hulusi Altunyurt
1243 okuma
Miletopolis.Makale:Tekin Gün
Tekin Gün
1324 okuma
Sincan Web Tasarım
Hulusi Altunyurt
1232 okuma
İvedik Web Tasarım
Hulusi Altunyurt
1349 okuma
Yenimahalle Web Tasarım
Hulusi Altunyurt
1215 okuma
Web Tasarım Ostim
Hulusi Altunyurt
1184 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2369/aizanoi
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap