Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Gayrimenkulün Gerçekte Olmayan Mali Tablolarda Değerindeki Artış
Yazı Yaz
498
3820
Akademik
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
27.10.2012
0 yorum
1352
okuma
SORU:
1- 2006 yılında 3.000.000 tl' şirket olarak bulunduğumuz binayı almışız.
Kapanış fişi de 3.000.000tl
Ancak 2007 açılış fişinde 5.210.000 TL gösterilmiş ve hiçbir kayıt yok sadece amortisman ve gideri; Bu işi yapanların dikkatini çekmemiş.?
Yani 252 de şu anda halen 5.210.000 tl bu ne gibi sorunlar doğurur. (bilançolarda bu şekilde)? Ne yapmalıyım ? Yol gösterirmisiniz.
2- Biz fasonculara iş yaptırıyoruz;
%8 veya %18 ni indiriyor tevkifat kısmınıda kdv2 de beyan ediyoruz.
Son zamanlarda biz de dışarıya fason yapıyoruz.
391 'i hesaplanana yazacağız peki tevkifat kısmında nasıl beyan edilecek?
Yani beyanname yi nasıl düzenleyeceğiz?
Birde fason yaptığımız firmanın biri düzenlemiş olduğumuz tevkifatlı faturaya karşı fiat farkıfaturası düzenlemiş o da tevkifatlı ?
Beyannamde de kısmı tevkifat uygulanan işlemler de göstermiş?
Bu konu ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum.
Cevap:
1. sorunuz ile alakalı olarak
Gayrimenkulün değerinde meydana gelen artış ve azalışlar 213 sayılı VUK 270.maddesinde ele alınmıştır. Buna göre ;
''Gayrimenkullerde, maliyet bedeline, satınalma bedelinden başka, aşağıda yazılı giderler girer:
1. Makine ve tesisattan gümrük vergileri, nakliye ve montaj giderleri;
2. Mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsasının tesviyesinden mütevellit giderler.
Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve maliyet bedelini ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler.''
denilmiştir.
Madde lafzından anlaşıldığı üzere yukarıda belirtilen giderlerin maliyeti artırıcı özelliği kabul edilmiş bunların dışında yapılan maliyet artışlarının ise kabul edilebilir gider olmadığı kabul edilmiştir.
Örneğin daha önceki bir tarihte alınan gayrimenkulün değerleme raporu ile bile değerinde yapılan artışlarda kar-zarar hesabında bu artışın kabul edilmeyeceği belirtilmiştir.
19.11.2011 tarihinde İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen bir özelgede;
''İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirket bilançonuzun gerçek durumu yansıtması amacıyla envantere kayıtlı fabrika binasını piyasa değeri ile değerleyip kayıtlarınıza almayı düşündüğünüz, yapılacak değerleme sonucu ortaya çıkacak değer artışını bilançoda özsermaye hesapları altında açılacak özel fon hesabına kaydetmeyi planladığınız belirtilerek, gerçekleştirmiş olduğunuz bu değer artırımı işlemi sonucu ortaya çıkan ve bilançonun öz kaynakları içerisinde yer alacak olan özel fon tutarının kurumlar vergisine tabi olup olmadığı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
...
Yukarıda yapılan açıklamalara göre, 5024 sayılı Kanunla getirilen ve Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298'inci maddesinde yer alan enflasyon düzeltmesi işlemi ile yeniden değerleme müessesesi kaldırılmış olup, kanun maddesinde yer alan şartları haiz mükellefler enflasyon düzeltmesi haricinde başka bir değerleme işlemi yapamayacaklardır. Bu nedenle, işletmenize ait fabrika binasının bilanço değerine herhangi bir şekilde yeniden değerleme yaptırılması halinde bu işlemin vergi usul mevzuatı açısından değerleme işlemi olarak kabul edilmesi mümkün değildir.
Öte yandan, şirketinizin aktifinde yer alan fabrika binasının değerinin Asliye Ticaret Mahkemesi veya gayrimenkul değerleme şirketlerince vb. şekilde yeniden tespit edilmesi halinde ortaya çıkan farkların bilançonun dipnotlarında sadece bilgi amaçlı gösterilmesi mümkün bulunmaktadır.''
Sorunuzda belirttiğiniz gibi 2006 yılında alınan ve kapanışında 3.000.000 TL görünen gayrimenkulün 2007 yılı açılış fişinde 5.210.000 TL gibi bir rakama çıkabilmesi için mutlak suretle aktifteki başka bir hesabın yok edilmesi veya pasifte karşılık bir hesapta artış söz konusu olması gerekir.
Bu sebeple öncelikle 2006 kapanış bilançosu ile 2007 açılış bilançosunu finansal analizde olduğu gibi yan yana getirerek kontrol etmeniz ve hatalı kaydı bularak sebebini araştırmanız gerekir. (bu konuda bahsettiği evrakları bana gönderebilirseniz yardımcı olabilirim size)
Araştırmalara rağmen bulunamaz ise gayrimenkulün gerçek değerine çekilerek cari dönemde düzeltilmesi ve artış tutarının da vergilendirilmesi gerekir.
2- Sorunuz ile alakalı olarak
En son 117 seri nolu Katma değer vergisi tebliğinin 4- Düzeltme işlemleri bölümünün mal iadeleri ve matrahta değişiklik maddelerinde;
''4.1.1. Mal iadelerinde düzeltme, işlem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tevkifata tabi tutulmayan kısmı üzerinden gerçekleştirilecektir.
Örnek:
Pamuk toptancısı (A), 14/4/2012 tarihinde tekstil firması (B)'ye 50.000 ¨ karşılığında pamuk teslim etmiş, hesaplanan (50.000 x 0,08 =)4.000 ¨ KDV'nin (4.000 x 0,10 =)400 ¨'lik kısmı (A)'ya ödenmiş ve onun tarafından beyan edilmiş, (4.000 x 0,90 =) 3.600 ¨'lik kısmı ise (B) tarafından tevkifata tabi tutulmuş ve Nisan/2012 dönemi beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilmiştir.
İşleme ilişkin fatura (B) tarafından 21/4/2012 tarihinde yasal kayıtlara alınmıştır. (B), (A)'ya ödediği 400 ¨ ile sorumlu sıfatıyla beyan ettiği 3.600 ¨'yi Nisan/2012 dönemine ait 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapmıştır.
Söz konusu pamuğun 1/5'i 10/6/2012 tarihinde (A)'ya iade edilmiştir.
Bu durumda (B), (A)'dan 10.080 ¨ geri alacak, mal iadesinin gerçekleştiği dönemde, 80 ¨'yi 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edecektir.
(A) ise, aynı dönemde 80 ¨'yi l No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapacaktır.
Bu işlemler nedeniyle defter kayıtlarında KDV'nin sadece tevkifata tabi tutulmayan 80 ¨'lik kısmı için düzeltme işlemi yapılacak, tevkifata tabi tutularak sorumlu sıfatıyla beyan edilmiş ve indirim konusu yapılmış olan tutar için düzeltme işlemi yapılmayacaktır.
4.1.2. Tevkifat uygulaması kapsamında bulunan hizmetlerde düzeltme, ifa edilen hizmetin iadesi söz konusu olmayacağından, faturanın hizmetin ifasından önce düzenlendiği durumlarda hizmetten tamamen vazgeçilmesi ya da hizmetin sözleşme şartlarına uygun olarak gerçekleştirilmemesi nedeniyle işlemin matrahında bir değişiklik meydana gelmesi halinde yapılabilecektir.''
''4.2.1. Fiyat farkı, kur farkı ve benzeri nedenlerle tevkifata tabi işlemin bedelinde sonradan bir artış ortaya çıkması halinde, bu artış ile ilgili olarak fatura düzenlenerek KDV hesaplanacak ve hesaplanan KDV üzerinden (tevkifat alt sınırı dikkate alınmaksızın) tevkifat uygulanacaktır. Bu şekilde işlem yapılabilmesi için fiyat farkı, kur farkı ve benzerinin ait olduğu asıl işleme ait KDV dahil bedelin tevkifat alt sınırını geçmiş ve tevkifata tabi tutulmuş olması gerekmektedir.
Alıcı lehine, ödemenin yapıldığı tarihte kur farkı oluşması halinde ise kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir. Böylece, matrahta oluşan azalma tutarı, tevkifata tabi tutulmayan KDV tutarı ile birlikte, satıcı tarafından alıcıya iade edilecektir. Ayrıca, söz konusu KDV tutarı alıcı tarafından 1 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.''
''Örnek:
Konfeksiyon toptancısı (A)'dan ¨100.000 tutarında 1.000 parçalık %8 KDV oranına tabi fason iş siparişi alan imalatçı (B) tarafından, 2012/Nisan döneminde bu işle ilgili olarak fatura düzenlemiş, faturada gösterilen (100.000 x 0,08 = ) ¨8.000 tutarındaki KDV'nin (8.000 x 0,5 = ) ¨4.000 tutarlık kısmı (B)' ye ödenmiş, (8.000 x 0,5 = ) ¨4.000 tutarlık kısmı ise (A) tarafından tevkifata tabi tutularak sorumlu sıfatıyla beyan edilmiştir.
(B), bu siparişin 200 adetlik kısmını zamanında teslim edemediğinden bedelde ¨20.000 tutarında bir azalma meydana gelmiştir.
2012/Mayıs döneminde ortaya çıkan bu değişiklik nedeniyle tarafların karşılıklı düzeltme yapması gerekmektedir.
Buna göre (B), (A) ya ¨20.000 ile birlikte bu tutara ait (20.000 x 0,08 = ) ¨1.600 tutarındaki KDV'nin tevkifata tabi tutulmayan (1.600 x 0,5 = ) ¨800 tutarındaki kısmını (toplam ¨20.800) iade edecek, 2012/Nisan döneminde beyan ettiği ¨800 tutarındaki KDV'yi 2012/Mayıs dönemine ait 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapacaktır.
(A) ise 2012/Nisan döneminde indirim konusu yaptığı ¨800 tutarındaki KDV'yi, 2012/Mayıs döneminde 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edecektir.
(A)'nın bu fason sipariş nedeniyle tevkifata tabi tutarak beyan ettiği verginin, ¨20.000 tutarına isabet eden kısmı olan (1.600 x 0,5 = ) ¨800 aynı zamanda indirim konusu yapılmış olduğundan, bir düzeltme işlemine konu olmayacaktır.''
şeklinde anlatılmıştır.
Maddeler ele alındığında tarafınızdan yapılan fason üretim malların alıcısı tarafından kdv 2 ile beyanından sonra matrahında meydana gelen değişiklikler kur farkı ve fiyat farkı nedeniyle size kesilen faturada matrah ve tevkifat sonrası hesaplanan kdv olacak, alıcınız bu faturayı 1 nolu kdv beyannamesinde tefkifatlı işlemler bölümünde beyan ederek gösterecek sizde bu faturayı kdv 1 beyannamenizde indirilecek kdv olarak gösterekesiniz. Bu fatura nedeniyle ayrıca kdv2 beyannamesi vererek yeniden sorumlu sıfatıyla kdv ödemenize gerek bulunmamaktadır.
Fason iş yapan kişilerde muhasebe kaydında yalnızca tevkifat sonrası kalan tutar ile toplam kayıt edilecek olup beyanname üzerindede tebkifata tabi işlemler bölümünde matrah ve tevkifatlı kdv beyan edilecektir.
Yıldırım ERCAN
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1352
Yer
Akademik
27.10.2012
5
kişi beğendi
1
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Yıldırım Ercan
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Türkiye’Deki Göller
Tekin Gün
2757 okuma
Bakmak İle Görmek Arasındaki Fark
Fani Dünya
952 okuma
Patolojik Yalancılık Mitomani Nedir?
Cumhur Ceylan
1259 okuma
Bu Sözlerin Her Biri Altın Değerinde...
İlim İrfan
1311 okuma
Küçük Şeyler Üstün Dökmen
Cumhur Ceylan
1472 okuma
Güvendiğiniz Kişiler Gerçekten Dostunuz Mu
Tarık Tatar
1272 okuma
Düşünceler Yaşam Şeklini Belirler
Siyah Giyinen Adam
1223 okuma
Hayatınızı Yeniden Başlatın: Aşmanız Gereken
Tarık Tatar
1226 okuma
Annenize, Eşinize Uymayın, Dağınık Olun! Peki
Tarık Tatar
1275 okuma
Cahil İnsanların En Belirgin 10 Özelliği
Fani Dünya
1366 okuma
Hayatınıza Işık Tutacak 12 Hayat Dersi
Kalem Kağıt
1125 okuma
22 Maddelik Hayat Dersi
Kalem Kağıt
1094 okuma
Yalancıyı Yakalamak İçin 10 Teknik
Tarık Tatar
1171 okuma
Kadınlar Küçük Şeylere Çok Önem Verirler
Kalem Kağıt
1418 okuma
Hata Ve Önemli Bir Formül
Kalem Kağıt
1266 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi498/Gayrimenkulun-gercekte-olmayan-mali-tablolarda-degerindeki-artis
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap