Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
İslam Aile Hukuku Dersleri: Talak
Yazı Yaz
753
4608
Dini Konular
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
24.5.2013
0 yorum
1896
okuma
Yrd. Doç. Dr. Ali Duman
İslam aile hukukunun önemli bir kısmını da boşanma ile ilgili konular oluşturur. Zira nikah / evlilik nasıl önemli bir medeni akit ve hukuki düzenlemeyi gerektiren bir alan ise, boşanma / talak da o şekilde medeni bir akit ve hukuken düzenlemeyi gerektiren bir alandır.
İslam Hukukunda boşanmayı TALAK lafzı ile ifade ederler. Talak, genel olarak hem kocanın tek taraflı bir irade beyanı ile yaptığı boşamayı, hem de karısıyla bir bedel karşılığında anlaşarak yapmış oldukları boşamayı (muhalaa) ve hem de hakim kararıyla meydana boşanmaları (tefrik) içine alır. Ancak bilhassa son zamanlardaki araştırmacılar talak lafzını kocanın tek taraflı boşamasını ifade etmek üzere kullanmakta, diğer boşanma türlerini muhalaa ve tefrik başlıkları altında ayrıca incelemektedirler. Biz de genel manada talak dediğimizde kocanın tek taraflı iradesiyle gerçekleşen boşamayı kastedeceğiz.
İslam aile hukuku teorisinde boşama (talak) erkeğe mahsus bir hak olarak değerlendirilmekte ve boşamanın gerçekleşmesi ya da meydana gelmesinde herhangi bir meşru gerekçe vs. aranmamaktadır. Dolayısıyla boşamada kadının rızasının olup olmaması etkin değildir ve ayrıca talakın gerçekleşebilmesi için hakimin onayı da gerekmez.
Talakın şartları olarak zikredilen maddeler, boşamaya müracaat edenin bizzat koca olması gerektiği, kocanın akil ve baliğ olması gerektiği gibi şartlar olup kocaya ait şartlardır. Kadınla ilgili olarak da boşanan kadının boşayan kocanın karısı olması gerektiği gibi bir şart ileri sürülmüştür ki, esasen gereksiz bir şart gibi gözükmektedir. Zira bir kimsenin kendi karısı olmayan birini boşamasının imkanı olmadığı gibi, anlamı ve geçerliliği de bulunmaz.
Talak, geri dönülebilir olup olmamasına göre ikiye ayrılır. Geri dönülebilir boşamaya ric'i talak, geri dönülebilmesi bazı şartlara bağlı olana bain talak denir.
Ric'i talak: kocaya, herhangi bir şart olmaksızın eşine geri dönebilme imkanı veren talaktır. Talakın ric'i olabilmesi için eşler arasında aile hayatının başlamış olması (zifaf) gerekir. İslam aile hukuku teorisinde kocanın üç talak şansı vardır. Bunlardan ikisi ric'i talak olma niteliğini haizdir. Yani kadının iddeti dolmadan önce erkek eşine geri dönebilir.
Bain Talak: Kocaya, boşadığı eşine ancak yeni bir nikah ile geri dönebilme imkanı veren boşama şeklidir. Ancak bu boşamanın üçüncü talak olmaması gerekir. Zira üçüncü talak olur ise artık eşler arasında beynunetü'l-kübra, yani büyük ayrılık meydana gelir. Bu durumda eşlerin tekrar birleşebilmeleri, sadece kadının başka bir erkekle nikahlanması ve bu nikahın boşanma ya da ölümle neticelenmesinden sonra mümkün olmaktadır. Koca birinci ya da ikinci talakı yaptıktan ve kadının iddet süresi dolduktan sonra ona dönmemişse gerçekleşir. Eğer iddet dolmadan koca eşine dönerse bu ric'i talak olur, iddet süresi dolarsa ayrılık gerçekleşir buna beynunetü's-suğra denir. Eşler dilerlerse yeni bir mehir takdiri ve nikahla tekrar evlenebilirler.
Boşamanın sünnete uygun olup olmaması açısından sünni ve bid'i talak olarak da tasnifi yapılır.
Sünni Talak: Sünnete uygun boşamadır. Bir talakın sünni talak olabilmesi için kadının temizlik halinde ve cinsel ilişkide bulunulmadan yapılması gerekir. Kadının boşama yapıldığı aydaki temizlik hali geçip hayz gördükten ve temizlendikten sonra koca isterse bir talak daha yapar, kadın hayz görüp tekrar temizlendikten sonra koca bir talak daha yaparak üç talakı sünnete uygun olarak gerçekleştirmiş olur. Üçüncü talakdan sonra beynunetü'l-kübra meydana gelir. Koca dilerse kadın temizlik halindeyken ve cinsel ilişkiye girmeksizin karısını boşadıktan sonra diğer talakları vermeyebilir. Kadının boşama iddeti, Hanefilere göre üç hayız dönemi, geçtikten sonra bain talak gerçekleşir. Fakat bu beynunetu's-suğra'dır. Eşler dilerlerse yeni bir nikahla evlenebilirler. Dilemezlerse kadın başka biriyle evlenebilir.
Bid'i Talak ise yukarıda anlattığımız sünni talaka aykırı olarak yapılan boşamadır. bir kaç şekilde gerçekleşebilmektedir. Kadın hayızlıyken yada kendisiyle cinsel ilişkiye girildikten sonra aynı temizlik döneminde yapılan, yada aynı temizlik dönemi içinden birden fazla talak vermek şeklinde yapılan boşamalar bid'i talak olarak değerledirilmektedir.
(Devam Edecek)
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1896
Yer
Dini Konular
24.5.2013
2
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
http://islamhukukusayfasi.blogspot.com/2013/05/talak.html
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
İslam Hukuku
adlı kullanıcının
diğer yazıları
İslam Hukukunun (Fıkh) Tanımı
Ali Duman
1340 okuma
Başını Örtenler
Fatih Akduman
1496 okuma
İslam Hukuku (Fıkh) Mezhepleri
Ali Duman
1312 okuma
Şi’A ve Ehl-İ Sünnet Fıkhında Mut’a Kitabı Üz
Ali Duman
1454 okuma
27 Aralık Ölüm Yıldöneminde “Mehmet Akif” Pa
Ali Duman
2332 okuma
Din İstismarı Meselesi
Ali Duman
1562 okuma
İslam Aile Hukuku Dersleri: Talak
İslam Hukuku
1896 okuma
Yahudi Ve Mason Zihniyetli İlahiyat Hocaları
Ali Duman
1378 okuma
Hatalı Sollama Sonucunda Kazaya Sebebiyet Ver
Ali Duman
2688 okuma
İslam Aile Hukuku Dersleri: Muhalaa
İslam Hukuku
1714 okuma
Ârif Olmayanlar Anlasın Diye!
Faruk Korkmaz
2480 okuma
İyi De Makâsıd Nasıl Öğrenilir?
Ali Duman
2608 okuma
Daralan Kalplere Dua
Engin Duran
1420 okuma
İslam’Da Modern Eğilimler
Ali Duman
2716 okuma
Mirac Kandili İle İlgili Bazı Değerlendirmele
Ali Duman
1358 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi753/islam-aile-hukuku-dersleri-talak
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap