Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı 5 Savaş Taktiği
Yazı Yaz
1536
4158
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
6.9.2015
0 yorum
1580
okuma
Her toplumun tarih boyunca kendisine ithaf edilen bir özelliği vardır. Bu özellikler genellikle toplumların yaşayış biçimleri, kültürleri, geçmişleriyle özdeşleşir. Türkler için de en öne çıkan özelliklerden biri savaş alanındaki yetenekleridir.
1- Kurt Kapanı
İslamiyet’ten sonra Hilal Taktiği de denilen Kurt Kapanı; kurtların düşmanlarını güvensiz bölgeye çekmek için uyguladığı yöntemdir. Bu taktik ilk Türk devletlerinden itibaren iki aşamalı olarak uygulanıyordu: Sahte ricat ve Pusu.
Savaş anında ordu üç tarafa ayrılıyor, ortadaki merkez kuvvetler düşmana saldırıyordu. Bir süre sonra kaçar gibi geri çekilirlerken yem taktiğini yutup peşinden gelen düşman sağ ve sola ayrılmış gruplar tarafından çembere alınırdı. Taktiğin uygulandığı ve başarılı olduğu en önemli savaşlar Malazgirt Meydan Savaşı(Alp Arslan) ve Mohaç Meydan Muhaberesi(Kanuni Sultan Süleyman)’dir.
2- Son Savunma Taktiği
Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda uyguladığı ve Dünya Savaş Literatürüne giren yöntemdir. “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.” ünlü sözünün amacı; yanındaki birlik çekilse dahi diğer birliklerin mevzisini koruyup sonuna kadar dayanması emredilmiştir.
Yedek birlikleriyle beraber bu buyruğu yerine getiren Türk Ordusu sonunda düşmanı geri püskürtüp Sakarya Zaferi’ni kazanmıştır.
3- SAD Planı
Osmanlı İmparatorluğu zamanında uygulanan bu taktik, Osmanlıca’daki SAD harfinin yazım şeklinden uyarlanarak hazırlanmıştır. Harfin kuyruk kısmına süvariler düşmanın kaçmasını engellemek için, güneyine ilk ordu, doğusuna ise ikinci ordu yerleştirilerek düşmanın sarılarak yok edilmesi amaçlanırdı.
Büyük Taarruz’da bu taktik başarıyla uygulanmış, Yunan Ordusu Türk Ordusu’nu Afyon’un kuzeyinden beklerken asıl kuvvet ile güneyden saldırılmıştır.
4- Keşif ve Yıpratma Savaşları
Türk Ordusu tarih boyunca genellikle kendisinden büyük ordularla ile savaşmak zorunda kalmıştır. Bunun doğrultusunda da savaş taktiği planlarını düşmanın morali üzerine kurarak yıpratma hedefiyle hareket etmiştir. Savaştan önce hızlı atlı birlikleri ile düşmana saldırılır, korkutucu nağralar atılır ve aynı zamanda keşif çalışmaları yapılırdı.
Aynı zamanda gittikleri yerlere kendileri ile ilgili korkutucu hikayeler yayar ve psikolojik üstünlüğü sağlarlardı. Düşman moral olarak çökene kadar bu akınlar devam eder ve büyük savaş için üstünlük sağlanırdı. Bu akınlara İslamiyet’ten önce en az erkekler kadar iyi at süren kadınlar da katılır ve birlikte savaşırdı.
5- Gece Baskınları
Türkler tarih boyunca göçebe hayat sürmüşlerdir. Bu sebeple atları en iyi kullanan ırk olmuş, bu sayede geceleri de gündüzler gibi seferlerinde aktif olarak kullanmaya başlamışlardır. Gece yaptıkları beklenmeyen saldırılar ile düşmanlarının alışık olmadığı bir profil çizerek başarıya ulaşmışlardır.
İran asıllı elçi Humeyd’in “Harpte ilk hücümu Türkler yapar, baskın yapar, düşmanı gafil avlarlar, hızlı yürürler ve gece seferlerinde sabrederler, istediklerini yakalar, fakat kimseye yakalanmazlar, Düşmana yağma ve baskın yapmakta son derece mahirdirler” sözleri durumu geçmişin yaşananlarında açıklıyor.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1580
Yer
Kültür-Sanat
6.9.2015
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#savaş
  
#taktik
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Belgesel Tv
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Ainos Antik Kenti-Enez
Tekin Gün
1055 okuma
Tarih Öncesi Malatya
Tekin Gün
1553 okuma
Piri Reis
Tekin Gün
1791 okuma
Ayvaini Mağarası
Tekin Gün
1034 okuma
Kaklık Mağarası
Tekin Gün
1022 okuma
Doğa Turizmin Cenneti Mustafakemalpaşa Sünlük
Tekin Gün
814 okuma
Tarih Türkler'de Başlar-İskandinavların Türk
Tekin Gün
2725 okuma
Pamfilya Kentleri-Boyları
Tekin Gün
1479 okuma
Bithynia'daki Antik Kentler
Tekin Gün
1937 okuma
Gaziosmanpaşa-İstanbul
Tekin Gün
1313 okuma
Knidos Antik Kenti-Datça / Muğla
Tekin Gün
1407 okuma
Daskileion-Bandırma
Tekin Gün
1424 okuma
Mayalar - Türkler
Tekin Gün
1446 okuma
İnka, Maya, Aztek Ve Türk Ortak Kültürü
Tekin Gün
777 okuma
Mustafakemalpaşa İlçesindeki Mahalleler.
Tekin Gün
750 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi1536/turklerin-tarih-boyunca-kullandigi-5-savas-taktigi
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap