Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Girne Kalesi - Yönetmen Tekin Gün
Yazı Yaz
592
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
9.3.2013
0 yorum
1881
okuma
Girne kalesi Lüzinyanlar döneminde, Kantara kalesi gibi önemli bir yer olmuştur. Bu dönemde kale bazı yapısal değişikliklere de uğramıştır. Bu restorasyon çalışmalar 1373 yılındaki Cenevizliler kuşatması ile ara bulmuş, daha sonra yeniden devam etmiştir.
Kale yapılırken o dönemin savunma taktikleri zırhlı şövalye ve okçulara göre düşünüldüğünden, 1489'dan sonra kaleyi kontrole alan Venedikliler, Osmanlı topçu saldırılarını gözönüne alarak yeniden inşaya girişmişlerdir. Kuzeybatı ve güneydoğu kulelerini ekleyerek, önlemler almaya çalışmalarına rağmen, Lefkoşa'daki Osmanlı zaferinden sonra, kaleyi direniş göstermeden 1570 yılında Osmanlılara teslim etmişlerdir.
Kaleye giriş [değiştir]
Kaleye giriş bir hendek üzerinden olmaktadır. 1400'lü yıllara kadar bu hendek içi su dolu olarak kullanılmıştır. İç kapının tonozunda bulunan üç aslanlı Lüzinyan amblemi başka bir yapıdan buraya getirilmiştir.
Batık Gemi Müzesi
Kalenin içinde 1100'lü yıllarda yapıldığı sanılan bir Bizans kilisesi (St. George Kilisesi) yer almaktadır. 1570 yılında Kıbrıs'ın Osmanlılar tarafından fethi sırasında şehit düşen Osmanlı Amirali Cezayirli Sadık Paşa'nın lahiti de kalede bulunmaktadır. Kalenin diğer bölümlerini Kuzeybatı, Güneybatı ve Güneydoğu Venedik kuleleri, Lüzinyan dönemi Bekçi odası, Lüzinyan dönemine ait büyük salon, çeşitli zindan ve ambar amaçlı kullanılmış olan odalar, Bizans dönemine ait kule, Venedik Savunma platformu, sarnıç, Venedik dönemine ait cephanelik ve top mazgalı ve Batık Gemi Müzesi oluşturur. Kalede yakın dönemde, Eski Eserler Dairesi tarafından yapılan çalışmalarla çeşitli tarihsel tipleme ve mekân canlandırmaları ile adeta bir Açık Hava Müzesi atmosferi yaratılmaya çalışılmaktadır.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1881
Yer
Kültür-Sanat
9.3.2013
1
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
http://www.letterport.com/Prestij-Produksiyon
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Yapılan İyiliklerden Daha Çabuk Unutulan Bir
Sivas Platformu
1891 okuma
Sevgi Neydi?
İzmir Sevdalıları
1777 okuma
Kırk Yıllık Hatırı Olan Kahve
Mustafa Celep
1762 okuma
Etkili Konuşma Üzerine 10 Taktik
Seo Hizmetleri
1674 okuma
İnsan Ne Garip Bir Varlık!
Afyonlular Burada
1909 okuma
???????????????????????? ?????????????? ?????
Erdi Cicek
2218 okuma
Yaşatmak Gayret İster
Konya Hayranları
1523 okuma
Sevdiklerinize Zaman Ayırın
Salih Kahrıman
1841 okuma
Mimar Sinan'dan 400 Sene Sonrasına Mektup
Cumhur Ceylan
1684 okuma
Kitap Basligi
Rafet Muslubas
1707 okuma
İnsan Sevdiğine Götürdüğü Şeyi Sayar Mı Hiç
Mustafa Celep
1530 okuma
Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı 5 Savaş Ta
Belgesel Tv
1658 okuma
Sabır Ve Peşin Hükümlülük
Suat Zobu
1861 okuma
Tarih Boyunca En Çok Okunan 10 Kitap
Belgesel Tv
1714 okuma
Empatiden Evvel Ne Vardı?
Tarık Tatar
1318 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi592/girne-kalesi-yonetmen-tekin-gun
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap