Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Çağımızın İmtihanı:İsraf
Yazı Yaz
2135
432
Dini Konular
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
22.2.2016
0 yorum
1117
okuma
İsraf deyince hepimizin aklına hiç şüphesiz paranın ya da herhangi bir yiyeceğin israfı geliyor. Herhangi bir konuda aşırı gitme, doğru ve gerçek olandan sapma(gayri meşru bir amaç için harcama yapma), meşru sınırların ötesine geçme; imkânları ve sahip olunan değerleri, gerekli görülen yerler dışında veya gereğinden fazla harcama, dengesiz harcama, saçıp savurma ve de haddi aşma anlamına gelmektedir. İşte günümüzde israfın çeşitleri:
Rabbimiz tarafından bize bahşedilen hayat, sağlık, eş, evlat, mal, mülk gibi nimetler, hep emanet olarak verilmiştir. Onun için biz, bu nimetleri kullanma tarzımızdan, israf edip etmediğimizden ve bunları nerelerde harcadığımızdan ahirette sorguya çekileceğiz.
Rabbimiz Kuran’ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır;
“Sonra o gün nimetten sorguya çekileceksiniz.” [Tekasür/8]
“Akrabaya, yoksula, yolda kalmışa (iyilik ve yardımla) hakkını ver, (malını lüzumsuz yere) saçıp savurma! Çünkü (malı) saçıp savuranlar, şeytanın kardeşi olmuşlardır. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.” [İsra/26-27]
(Rahman’ın o has kulları) ki harcadıkları zaman israf etmezler, cimrilik de yapmazlar, (harcamaları hususunda) bu (ikisi) arasında bir denge tuttururlar.” [Furkan/67]
ZAMAN İsrafı: İsraf konusunda en çok hataya düştüğümüz husus hiç şüphesiz zamandır. Çünkü zaman Rabbimizin bizlere verdiği çok büyük bir nimettir. Bir Müslüman dünyaya gelme amacını unutmadan hayatını Rabbinin rızasına uygun bir şekilde düzenlemeli ve en büyük hedefi cennet olmalıdır. Eğer kişi zamanını, Allah’ın rızasını hedefleyen işler yapmak yerine aklını ve kalbini Allah’ı anmaktan uzak tutup boş işlerle geçirirse bu büyük nimeti israf etmiş olur. Bu yüzden zaman nimeti israf edilmemeli, her saniyesi Allah rızasına uygun düşünce ve davranışlarla değerlendirilmelidir.
BİLGİ İsrafı: Rabbimiz her kuluna belli bir irade, akıl ve zeka vermiştir. Günlük hayatımızda aklımızı kim bilir nelerle doldurarak çöplüğe çeviriyoruz. Özellikle de öğrenci kardeşlerimiz maalesef bilgi hususunda sendelemektedir. Çünkü bir bilgiyi öğrenmek kolaydır ama asıl marifet onu pratiğe dökmektir. Aksi halde kuru bilgi israfından başka bir şey değildir öğrendiğimiz nice şeyler.
Rasulullah sallallahu alehi ve sellem şöyle buyurmuştur:
‘Kim bildikleriyle amel ederse Allah ona bilmediklerini öğretir (bilmediklerine varis kılar).’
Peygamberimizin bu hadisini zihnimizin baş köşesine koyarsak bilgi israfından kaçınmış oluruz. İlim farzdır evet ama her şeyi öğrenme hırsıyla yanıp tutuşan bir kişi eğer öğrendiklerini amele dökmezse alev alan saman yığını gibi çabuk parlar ama sönmesi de o derece hızlı olur.
KONUŞMA İsrafı: Sosyal bir varlık olan bizler farkında olmadan gündelik hayatımızda o kadar çok yapıyoruz ki bu israfı. İki üç kelime ya da bir iki cümle ile anlatılabilecek herhangi bir meseleyi cümlelere ziyade yaparak yarım sayfalık metne dönüştürüyoruz. Bu şekilde hem kullandığımız kelimeleri ve zamanımızı hem de karşımızdaki kişinin vaktini heba ediyoruz. Bir dakikanın bile hükmü o kadar büyüktür ki o bir dakika sayesinde nice insan kurtulmuş nicesi de kendini helake sürüklemiştir.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: ‘Dilini tutan kurtuldu’ buyurarak bizlere güzel bir uyarıda bulunmuştur.
NİMET-MİDE İsrafı: Ekmek veya yiyecek gibi bir nimeti görmezden gelen, onun kıymetini bilmeyen, onu yersiz tüketen, onu çöpe atan bir kimse diğer nimetlere ve nimeti verene karşı nankörlük etmiş olur. Ancak nânkörlük yalnızca ekmek nimetini görmezden gelmek yahut onu aşırı tüketmek veya ekmeği çöpe atmak demek değildir. Bütün nimetler için söz konusudur. Kim hangi nimeti görmezden gelirse, o nimetin asıl sahibini unutursa, bağışlanan nimeti nimet sahibinin ölçüleri doğrultusunda kullanmazsa nânkörlük etmiş olur. Nimete nânkörlük, onun asıl sahibi Yüce Allah’a nankörlüktür.
“O bağlı ve bostanlı bahçeleri, tatları çeşit çeşit hurmaları, ekinleri, (yaprakları ve meyveleri) birbirine benzeyen ve birbirinden farklı zeytin ve narları yaratıp yetiştiren O’dur. (Onlar,) meyve verince meyvesinden yiyin. Toplandığı ve biçildiği günde de, hakkını (öşrünü, zekat ve sadakasını) verin; fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” [En’am/141]
Hayatımızı devam ettirebilmek ve direncimizi kaybetmemek adına yeterli miktarda, sınırları zorlamadan yemek, içmek ve beslenmek dini bir vazifemizdir. Her şeyin bir ölçüsü olduğu gibi bunun da ölçüsünü kaçırırsak mide israfına yol açarız. Dahası sağlığımızda elimizden kayıp gider.
Bu konu da Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bizlere güzel bir sınır koymuştur:
“Canının çektiği her şeyi yemen israftandır.” [Suyuti, Camiu’s-Sağir]
EŞYA İsrafı: Kullandığımız bütün eşyalar bizde emanettir. Onları bize emanet edilen nimetler olarak görmek ve ona göre değerlendirmek zorundayız. Bugün çöpe atılan bunca nimetler, evlerimizin çatılarında yahut bodrumlarında biriktirdiğimiz kullanmadığımız bunca eşyalar bu israf çeşidinin içerisine girmektedir. Onlardan da sorumluyuz. Onlar âtıl halde orada dururken, onlara muhtaç durumda olan bir çok insanın olduğunu hatırlamalıyız. Yoksa zamanla cimrilik hastalığına yakalanmış oluruz.
“Elini boynuna bağlama (cimrilik yapma), onu büsbütün de açma (israfçı olma.) Sonra kınanmış, pişman olmuş bir halde oturup kalırsın.” [İsra/29]
“Ey Ademoğulları! Her mescid (de yani secde ettiğiniz zaman ve mekan) da ziynet (olan temiz ve güzel elbise)nizi alın (giyinin). Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” [A’raf/31]
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1117
Yer
Dini Konular
22.2.2016
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#israf
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Myname isno
adlı kullanıcının
diğer yazıları
İnsanın Canı Neden Sıkılır?
Sorularla İslamiyet
1074 okuma
Kabir Azabını Neden Göremiyoruz?
Sorularla İslamiyet
1039 okuma
Din Olmasa Olmaz Mıydı?
Sorularla İslamiyet
860 okuma
Dünya Hayatı İle İlgili Ayetler
Fani Dünya
1039 okuma
Bu Üç Huy Kimde Bulunursa Ben Müslümanım Da D
İlim İrfan
1011 okuma
Şayet Kullar Ramazan’In Ne Olduğunu Bilmiş Ol
İlim İrfan
1111 okuma
Allah Oruç Tutmayı Neden Emretti?
İlim İrfan
1088 okuma
Ayetel Kürsi Okumanın Faydaları
İlim İrfan
1603 okuma
İslâm'da Saliha Kadının 22 Özelliği
İlim İrfan
1165 okuma
Peygamberimize S.A.V Mirac Hadisesi'nde Göste
İlim İrfan
1082 okuma
Aşık Olmak Günah Mıdır?
Sorularla İslamiyet
980 okuma
Ön Yargılı İnsanların Düştüğü Günahlar
Myname isno
1123 okuma
Namazın Vacipleri
İlim İrfan
1251 okuma
Sihirden Nasıl Korunabiliriz?
Myname isno
1067 okuma
Doğrusu Zalimler İçin Acı Bir Azap Vardır
Myname isno
1179 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2135/cagimizin-imtihaniisraf
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap