Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
St Hilarion Kalesi/Girne
Yazı Yaz
2391
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
14.6.2020
0 yorum
1598
okuma
St Hilarion Kalesi
Kıbrısta bulunduğum dönemlerde en çok Tarih dolu yerler ve Mekanlarda Yüzeysel araştırmalar ve Arkeolojik bulguları değerlendirip notlarımın arasına yerleştirdim. Bu ziyaret ve arkeolojik gezimin ilk adresi olan St Hilarıon Kalesi,Dip Karpazda Apostolos Andreas Manastırı ve Salamis Harabeleridir.Yıl 1988 Lefkoşa; Ada’yı beraber dolaştığım ve konu hakkındaki araştırmalarıma rehberlik yapan Lefkoşa’nın yerlilerinden Bora bey ile dostluğumuzun süresi içinde gezimizin hep tarihi mekanlar ve arkeolojik kalıntılar olmuştur.Yine güzel bir günün sabahında Bora ile daha öncesinden karar verdiğimiz St Hilarıon Kalesine doğru Boranın Reno marka aracınla yola çıktık.Kalenin kapısına geldiğimizde ise içimizdeki coşkunun dışarıya fırladığını hissetmek mümkündü.Kapıdan içeri girdiğimizde Tarih benim diye haykıran tapınak yada saray vardı.. Girişten yukarı doğru baktığımızda devasa büyüklükte bir Masal diyarı.Yukarı doğru çıktığımız her on metrede horosan ve kafeki taşlarından yapılmış küçük sanat eseri odacıklar yüryüşümüze eşlik eder gibi sağ ve solumuzda bulunmaktaydı..Yukarıya her adımda hissettiğim tarihin derin izleri sürekli ardımdan takip ediyorgibi bir his vardı.Bazı Medeniyetler vardır ya çoğu Doğal Felaket ve depremlerden çokça hasar görüp toprağın onlarca metre altında kalmış yada Denizin dibinde yaşam varlıklarını yitirmişler gibi Fakat bu Kale hiçte böyle bir yer değil..! Biraz daha yukarı tırmanışta Ferah bir salon gibi yere geldiğimizde kenarlarda Kalenin tarihini anlatan bir tabelaya gözüm ilişti,Burada ayrıca görevli rehberler var Bora buradaki görevli ile sohbet ederken St. Hilarion Kalesi adını buradaki kilisede görevli olan bir din adamından almış olduğunu öğreniyorum. Kudüs'ün fethinden sonra kaçarak buraya sığınan din adamı Hilarion son yıllarını buradaki kilisede ibadet ederek ve yeni din adamları yetiştirerek geçirmiş. Burada hayatını kaybettiğinden sonra bu kaleye Din adamının adı verilmiş. 1191tarihinden önce bu kaleye iki kalenin üzerine kurulduğu için 'ikizler' anlamına gelen 'Didymus' adı verilmişti. 13. yüzyılda'da Lüzinyanlılar bu kaleye 'Aşk Tanrıçasının Adı' anlamına gelen ' Dieu d'Amour' ismini vermişler. Kıbrıs'ta insanların arasındaki söylentilere göre bu isimler uzayıp gidiyor. En son olarak yukarıda anlatılan din adamının adı verilmiş ve böyle günümüze kadar gelmiştir.
St. Hilarion Kalesi Beş Parmak Dağları üzerine kurulan üç kaleden birisi ve en batıda olanıdır. Ada halkını söylentilerine göre olası düşman saldırılara karşı korumak amaçlı olarak inşa edilmiş olabileceğini söylediler. 700 metre yüksekte yer alan kale çok sarp iki kayanın üzerine kurulmuş. Bizans Dönemi'nde onarımdan geçirilerek 1489 yılında Venediklerin gelmesi ile kaderine terk edilmiştir. Bora ile Zirveye çıktığımızda Bulutların daha altımızdan geçtiğini gördük fakat kuşbakışı adanın birçok yerini gözetliyen bir yer gibi duruyor gibi.Girne ve deniz yukarıdan bakıldığında oyuncak gibi..
Başka bir bakışla tarihin derin izlerini saklayan St Hilarion Kalesi yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere savunma üssü olarak kullanılmış. Kral ve kraliçelerin de savaş ve saldırılarda saklanma mahzeni olarak görev almış. 480 merdiven 700 metre çıkmadan kaleye ulaşmak imkânsız. Zamanında şehri almak isteyen medeniyetlerin bu kaleyi aşması gerekmekte olup . Birden fazla kapılarınıda bulmaları gerekmekteymiş..! Ayrıca kalenin gizli bir geçidinin de olduğu rivayetler arasında bulunuyor. Bora ile saydık,, Kalede 100 adet oda var fakat bu kalede rivayete göre 101 oda olması gerek,yani Kralın hazine dairesi bu odaya geçiyormuş .Kalenin efsanevi geçidi olan bu mimari yapı hiç bulunamamış...Yani bu rivayet ise kalenin günümüze kadar gelen efsanevi hikayesi olarak tarihteki yerini almış büyük bir efsane olmuş.
Kalenin Mimari yapısı
Kalenin kesin yapılma tarihi bilinmemekle birlikte. M.S. 11. yüzyılda Bizanslar tarafından gözetleme kulesi olarakmı ilk temeller atılmış,yoksa Orta Çağ kalıntılarında bulunduğu kalede bir başka Medeniyetin daha önceden bu yapının ilk temellerini inşaa eden misafirlerimi vardı..! Bunu bilmemiz Kalede yapılması gereken arkeolojik çalışmalar ve kurtarma kazıları olabilir..Ama şu bir reeel görüş ve tarihi not..! Kaleyi daha sonra Lüzinyanlar Dönemi'nde mimari değişikliklerin yapılmış olması son halinin günümüze gelmiş olmasıdır. Venedikler ise kaleye asker sayıları az olduğu için hiç bakım yapmamış ve önemsememiştir. Lüzinyan Dönemi'nde ilk yıllarda barınak olarak kullanılmış olan Kale, daha sonra savunma yapılması amacı ile temelleri güçlendirilmiş ve şimdiki halini almıştır. Konum olarak baktığımızda Lefkoşa ile Girne kentlerini birbirine bağlayan boğazı kontrol etmek için önemli Stratejik bir yere sahiptir. 15. yüzyıldan sonra Lüzinyan kraliyet ailesinin yaz aylarındaki ikamet yeri olmuştur.
Kale değişik yükseltilerde kurulu 3 ana bölümlerden oluşmuştur.
1. Bölüm asker, kale çalışanları ve bu kişiler için yapılmış sarnıç, ahır odaları ve diğer yapılardan oluşmaktaydı. Ana girişi koruyan odaları ve diğer yapılardan oluşmaktaydı. Ana girişi koruyan Barbakan (Savunma Yeri) ile başlayan bu bölüm at nalı şeklinde yapılan kulelerle güçlendirilmiştir. Güzel bir mimarlık örneği olan giriş kapısının altındaki sade ve yarı yuvarlak alan üzerinde Kraliyet silahları veya Aziz’in resimlerinin olduğu düşünülmektedir.
2. Bölüm ise Kilise, Kraliyet Sarayı ve holü, mutfak, sarnıç ve yine Kale Komutanı’na ait odalar ve kiler, atölye, kışla yapıları ve Ortaçağ tuvaletleri gibi birçok yapıdan oluşuyordu. Girişinde ise yukarı çekilip açılabilen bir köprü ile kapanmış büyük kapı evinden geçerek ulaşılıyordu. Bu bölümdeki X.yy’da yapıldığı sanılan Bizans Kilisesi görülmeye değer etkileyici bir mimariye sahiptir.
3. Bölüm ise dik fakat geçmişte çıkışı merdivenler ve zikzak çıkışlarla kolaylaştıran bir yürüyüş yolu ile başlar. İç bahçeye gelindiğinde burada içinde fırın bulunan mutfak, sarnıçlar ve ilave odaların kalıntıları karşımıza çıkmaktadır. Batıda bahçe Lüzinyan Dönemi, Kraliyet odaları ile kesilmektedir. Bu bölümdeki Gotik mimari özellikteki pencereler Kraliçe pencereleri olarak bilinmekte ve görülmeye değer güzelliktedirler. Bahçeden kısa bir tırmanışla en yüksek kısma yani zirveye ulaşılır. Zirve deniz seviyesinden 732m yüksekliktedir ve müthiş bir manzaraya sahiptir. Aynı yoldan aşağıya inerken kendine güvenenler zorlu bir yoldan sonra güçlü ve izole durumundaki Prens John Kulesi’ni ziyaret edebilir.
Kale’nin çok ayrı bir özelliği daha Walt Disney’in “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” çizgi filimi yaratırken St. Hilarion Kalesi’nden esinlendiği söylenmektedir. Birçok Disney çizgi filminde resmedilen kuleler, kaledeki kulelerle büyük benzerlikler göstermektedir. Kale’nin bir peri masalından çıkmış gibi duran mistik havası birçok sanatçıya da ilham kaynağı olmuştur.
Araştırma-Tekin Gün,Bora Lefkoşalı
17/06/1988
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1598
Yer
Kültür-Sanat
14.6.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#sthilarionkalesi
  
#girne
  
#kıbrıs
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Tralleis Antik Kenti
Tekin Gün
1306 okuma
Pınara Antik Kent-Fethiye,Antalya
Tekin Gün
1190 okuma
Sidyma Antik Kent / Seydişehir-Muğla
Tekin Gün
1153 okuma
Bursa/Mustafakemalpaşa Coğrafya Ve Koordinatl
Tekin Gün
1269 okuma
Muhyiddin İbnü'l-Arabî
Tekin Gün
1877 okuma
Olympos Antik Kent-Antalya
Tekin Gün
1550 okuma
Antik Çağ'da Bandırma
Tekin Gün
1771 okuma
Girne Kalesi-Kıbrıs (Cyprus)
Tekin Gün
1311 okuma
Bitlis Tarihi
Tekin Gün
1434 okuma
İnka, Maya, Aztek Ve Türk Ortak Kültürü
Tekin Gün
790 okuma
Aspendos Antik Kent / Aspendos Tiyatro
Tekin Gün
1432 okuma
Andriake Antik Kenti
Tekin Gün
1070 okuma
Mayalar - Türkler
Tekin Gün
1463 okuma
Teoman Han Ve Ataları- Dedesi ‘’Ahie’’ Hu-Ye
Tekin Gün
3657 okuma
Daskileion-Bandırma
Tekin Gün
1439 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2391/st-hilarion-kalesigirne
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap