Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Assos-Athena Tapınağı
Yazı Yaz
2434
3953
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
12.7.2020
0 yorum
726
okuma
ASSOS-ATHENA TAPINAĞI
Assos (Grekçe: ?????) ya da Behramkale, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin yaklaşık 17 km güneyindeki Behramkale Köyü'nde yer alan bir Antik Kent.Bölgenin tek büyük liman konumuna sahip Assos Antik Kent Tunç Çağ izlerini taşımaktadır.
Bölge, M.Ö.VII.yüzyılda, Thrakia ve Mysialıların yerleştiği hatta Edremit Körfezi ile Lesbos Adası’nın (Midilli) karşısında, bir volkanın eteğinde, Andezit Kayalıkları üzerinde kurulmuş, Antik Çağ’ın önemli yerleşim merkezi olmuştur.Aiol kolonileri tarafından iskan edilerek geliştiğini ve zenginleştiği söyleyebiliriz.
Filozof Aristolotes’in 3 yıl okuyup okul kurduğu yer olarak bilinen bu yerleşke, lahit(mezar) yapımıyla da ünlü bir antik kenttir. Bu ününden dolayı da bir çok yere lahitler yapıp göndermiştir.
M.Ö. 7. Veya 6. Yüzyılda sönmüş volkanik tepe üzerine kurulan Assos antik kentinin yapımında andazit taşı kullanılmıştır. Aslında yerleşim yüzünü denize dönmüş ve teraslar şeklindeymiş ama Osmanlıların, alana sahip olmasından sonra yerleşim ters istikamette gelişme göstermiştir. Kentteki yerleşim Osmanlı döneminde ters yöne olunca da Behramkale köyü ortaya çıkmıştır.
Yüzey çalışmalarımda Antik Kent M:Ö.3000-1300 yıllarında temellerin oluştuğu veya yaşam varlığı izlerinin olduğu ile alakalı arkeolojik kalıntılar bulunmuştur. Homeros, Tiria’nın güneyinde Leleglerin yaşadığını, bunların Troia Savaşı’nda bölgede denizcilik ve korsanlık yaptıklarını bilmekteyiz.
Bölge MÖ 6. yüzyılda Lidya Krallığı hakimiyetine girmiştir.
MÖ 546 yılında Perslerin Lidya hakimiyetine son vermesi sonucu Pers egemenliği başlayan Antik Kent,bölgenin en yüksek tepesine ve denize hakim bir konuma kurulmuş olan Athena Tapınağı ile ünlüdür. Zeus’un kızı ve 12 Olympos tanrısından biri olan Athena adına M.Ö. 530 yıllarında yapılmış Athena Tapınağı,Akropol içinde şehrin koruyucu tanrıçasıdır. Anadolu’da inşa edilen ilk ve tek Dor düzenindeki tapınak olan yapıdır.
Assos Nekropolü, Helenistik ve Roma dönemlerinden kalmadır. Mezarlar, Helenistik çağdan Arkaik çağa kadar kesintisiz devam eder. Akropolün güney eteklerindeki teraslar üzerinde Agora inşa edilmiştir. Agoranın doğusunda meclis binası (bouleuterion), kuzey ve güneyde stoalar (revaklar) bulunur.
Agora ile Batı kapısı arasındaki gymnasium Helenistik dönemde yapılmıştır. Batı kapıdan aşağı inen taş yol hamamlara ve tiyatroya ulaşır. Tiyatro, doğal bir kaya oyuğuna MÖ 3. yüzyılda inşa edilmiştir.
ATHENA TAPINAĞI
Ön oda ve kutsal oda bölümlerinden oluşan tapınağın etrafı sütunlardan oluşmaktadır. Tapınağın kutsal odasında bulunan tanrıça heykeli ise 1800 yıllarda yapılan kazı çalışmaları sonucunda Amerikalılar tarafından götürülmüştür. 1838 yıllında yapılan kazı çalışmasında çıkan mimari bloklar, frizler ise; Boston müzesi, Fransa’daki Louvre müzesi ve İstanbul Arkeoloji müzesine götürülmüştür. Bugün Athena tapınağının birkaç sütununu ayakta kalmayı başarabilmiştir.
Tapınak 30-31m. Ve 14.03m’ likbir alanı kaplamaktdır.Tapınak, doğuya dönük, önünde sütunlu bir giriş kapısı bulunan, dikey olarak uzanan “megaran” tipi evlere benzer bir yapıdır.Tapınağın etrafını çevreleyenbir sıra sütun(6x13) biz tapınağın tipik bir Periptenos çizgisi taşıdığını anlatır.
Bugün, tapınağa baktığımızda, temelleri(sütunların oturduğu zeminler) olmaksızın hala birkaç sütunun ayakta kaldığını görebilmekteyiz ve bu sütunlardan bir tanesi hala kapitalini taşımaya devam etmektedir.Aslında bu kapitallerin üzerinde nakışlarla süslü bir “architrave”in bulunması gerekmektedir.Nakışlarla süslü bu tür “architrave”lere yalnızca burada rastlanmıştır.
“Architrave”lerin üzerinde ise “metope”ler bulunmaktadır.Yine bu “metope”ler nakışlarla süslenmiştir.Bu nakış motifleri, at binicileri, av sahneleri gibi mitolojik şekiller işlenerek oluşturulmuştur.Bu motiflerin bir bölümü şimdi İstanbul, Boston ve Louvre’ daki müzelerde sergilenmektedir.Tapınağın yapısı oldukça basittir.Tapınak, tahta kirişler üzerine oturtulan bir çatıyla kapatılarak, çelenkler ve helezonlarla dekore edilmiştir.
TİYATRO
Kentin ayakta kalan yapılardan bir tanesi de, Tiyatrosu’dur. Denize nazır kurulmuş olan bu tiyatro yaklaşık 5 bin kişiliktir. Tiyatro’nun oturma grubuna ait 1. sıra Roma döneminde kesilerek yükseltilmiştir. Buda bizlere o zamanlarda tiyatro da, gladyatör savaşlarının olduğuna dair bir kanıt sunmaktadır. Depremler sonucu hasar gören tiyatro, restore çalışmaları sonucunda bizlere kazandırılmış. Günümüzde yalnızca 1500 kişiyi ağırlama kapasitesine sahiptir ve çeşitli gösteri, konser vb. faaliyetler için zaman zaman kullanılmaktadır.
AGORA
Kentin güney tarafında kalan agora (çarşı), M.Ö. 2. Yüzyıla uzanan kalıntılarıyla günümüzde de görülmektedir. Daha sonra kiliseye dönüştürülen Agora’nın özgün planı hakkında yetersiz bilgi mevcut.
Yazı :Tekin Gün
Tarih.2009
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
726
Yer
Makale
12.7.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#assos-athenatapınağı
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Mysia
Tekin Gün
1875 okuma
Amnistos
Tekin Gün
607 okuma
Karya
Tekin Gün
784 okuma
Işık Ülkesi-Likya / Antik Kentleri
Tekin Gün
1697 okuma
Arykanda Antik Kent
Tekin Gün
1473 okuma
Assos-Athena Tapınağı
Tekin Gün
726 okuma
Erdek-Kyzikos
Tekin Gün
1138 okuma
Erdek-Kyzikos
Tekin Gün
455 okuma
Ayasofya Cami - İstanbul-(10.07.2020 )
Tekin Gün
609 okuma
Kayı Boyu-(Ertuğrul Gazi Aşireti)
Tekin Gün
2607 okuma
Tapureli Antik Kent / Mersin-Erdemli
Tekin Gün
646 okuma
Sardes Antik Kent-Salihli / Manisa
Tekin Gün
2381 okuma
Aigai Antik Kent / Manisa
Tekin Gün
1288 okuma
Nysa / Antik Karia
Tekin Gün
1118 okuma
Bilecik / Söğütlü
Tekin Gün
1478 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2434/assosathena-tapinagi
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap