Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Andriake Antik Kenti
Yazı Yaz
2451
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
23.7.2020
0 yorum
1140
okuma
Andriake Antik Kenti
Antalya'nın Demre İlçesinin Çayağzı mevkinde bulunan antik kent, İlçe merkezindeki Myra Antik Kenti' nin liman kentidir.
Andriake MÖ 197 yılında Seleukos Hanedanı Kralı III. Antiokhos'un kenti Ptolemaioslar'dan ele geçirmesiyle tarih syfalarına girmiştir. Antik dönemde Likya Bölgesi'nin Patara ve Phaselis kentleri gibi önemli bir limanı olmuştur.
Antik Dönem’in ayrı bir kent’i olmaktan çok, Myra’nın bir dış mahallesi ve limanı konumunda olan Andriake kenti, ilk olarak M.Ö. 197 yılında, Seleukos Hanedanı Kralı III. Antiokhos’un daha önceleri Ptolemaioslar egemenliği altında bulunan kenti ele geçirmesiyle tarih sahnesine çıkmıştır. İ.S. 60 yılında Aziz Paulus Roma’ya giderken Myra’ya gelmiş ve Andriake’de gemi değiştirmiştir. Andriake, özellikle İmparatorluk Dönemi’nde Phaselis ve Patara kentleri kadar önemli bir liman kenti olmuştur. Kentte bulunan Lykia Eyaleti’nin gümrük yasasını içeren, Nero Dönemi’nden gümrük yazıtı Andriake’nin liman olarak bu dönemdeki önemini ortaya koymaktadır.
Kentten II. Constantinus, Julianus ve Valens için dikilmiş onur yazıtlarının ele geçmesi, Andriake’nin geç dönemlerde de önemini korumayı başardığını göstermektedir. Andriake Myra’dan Aziz Nikolaos’un hayatının anlatıldığı eserde de sık sık liman ve emporion ticaret merkezi olarak anılmaktadır. Hagios Sion manastırının baş rahibi Hosios Nikolaos’un eserinde de Andriake merkezi Lykia’nın önemli kentleri arasında sayılmaktadır.
Antik Dönem’de Lykia Bölgesi’nin önemli limanlarından biri sayılan, fakat günümüzde Kokarçay’ın (Andriakos) taşıdığı alüvyonlar nedeniyle limanı kapanmış ve bir bataklık halini almış olan Andriake kentinin kalıntıları küçük bir koyun her iki yakasına yayılmış durumdadır. Andriake kentinden günümüze kadar korunabilmiş kalıntılar arasında en önemlisi ve en iyi korunmuş olanı şüphesiz İmparator Hadrianus’a adanmış olan horreum’dur (tahıl deposu).
Andriake Antik Kenti bulunduğu koyun her iki yakasınada yayılmıştır. Demre tarafından geldiğinizde koyun sol tarafında kalan düzenlenmiş alanı gezersiniz. Bu alana sapmayıp düz devam ederseniz sağ tarafta da sazlıklar içinde ve kum tepeleri altında kalmış kalıntıları görebilirsiniz. Demre-Kaş Yolu üzerinde Çayağzı sapağında hemen sağ tarafta yine bir antik yapı gözünüze çarpacaktır. Bu kentin anıtsal çeşmesidir.
Düzenlenmiş bölümde yer alan yapılar A Klisesi, Doğu Hamamı, B Klisesi, Batı Hamamı, Liman Agorası, Sarnıç (merdivenle iniliyor ve içi gezi yolları ile düzenlenmiş), Mureks İşlikleri, , Sinagog ve Granarium (Müze Binası), Andriake İşlikleri, Onurlandırma Anıtları, Liman Yapıları bulunmaktadır.
Yazı : Tekin Gün
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1140
Yer
Kültür-Sanat
23.7.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#andriakeantikkenti
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Karahocagil'in Kara Haberi
Eyyüp Azlal
1395 okuma
Yerupaja - Peru
Tekin Gün
897 okuma
Sırakayalar Şelalesi - Bayburt
Tekin Gün
1201 okuma
Arsemia Ören Yeri (Hierothesion)
Tekin Gün
1257 okuma
Kilistra - Lystra Antik Kaya Oyma Şehri / Kon
Tekin Gün
888 okuma
Adıyaman Perre Antik Kent
Tekin Gün
792 okuma
Üç Kümbetler / Erzurum
Tekin Gün
827 okuma
Akçakale Mağarası / Gümüşhane
Tekin Gün
1123 okuma
Labraunda - Muğla
Tekin Gün
888 okuma
Lelegler
Tekin Gün
1113 okuma
Kapıkaya Harabesi - Isparta
Tekin Gün
795 okuma
Euromos Antik Kent
Tekin Gün
875 okuma
Parion
Tekin Gün
1089 okuma
Tarih Boyunca İpek Yolları: Misis Antik Kenti
Tekin Gün
1523 okuma
Protogeometrik Dönem
Tekin Gün
1404 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2451/andriake-antik-kenti
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap