Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Euromos Antik Kent
Yazı Yaz
3510
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
23.10.2020
0 yorum
793
okuma
EUROMOS ANTİK ŞEHİR
Muğla İli, Milas İlçesi, Selimiye Mahallesi sınırları içinde yer alan ve doğusundaki Kızılbayır dağının eteklerine yayılan Euromos Antik Kenti, Milas’a yaklaşık 12 km. mesafededir.
Romalı yazar yaşlı Plinius tarafından “Eurome” olarak adlandırılan kent, daha erken dönemde Kyromos, Hyromos ve Hellenistik Dönemde de kullanılmış olan Europos isimleriyle de anılmıştır.Yunanca’da güzel, güçlü anlamlarına gelen Euromos ismi olasılıkla bölgede Hellenleştirme politikası uygulayan Karia SatrabıMaussollos tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Euromos M.Ö. 5. yüzyılda Attika-Delos deniz birliğinin bir üyesiydi. Büyük İskender’in fethinden sonra Euromos Makedonya, Mısır ve Suriye kralları arasında el değiştirmiştir.Kent, M.Ö. 201-196 yılları arasında Makedonya Kralı 5. Philippos’un denetimine girmiş ve kentin adı Philippoi olmuştur.M.Ö. 188 Apameia Anlaşmasıyla Karia’nın geri kalanı gibi Euromos Rodoslulara devredilmiştir. Roma İmparatorluk Çağı’nda gelişen ve bağımsız bir kent olan Euromos, Bizans Döneminde Mylasa piskoposluğu içerisinde varlığını sürdürmüştür.
18. Yüzyıldan itibaren Karia Bölgesi’ni ziyaret eden Avrupalı gezgin araştırmacıların, Euromos’ta gözlemledikleri kalıntılar hakkında verdikleri bilgilerin yanı sıra yaptıkları tapınak gravürleri değerli birer belge niteliğindedir. Kentte ilk kazı ve restorasyon çalışmaları 1969-75 yılları arasında Ümit Serdaroğlu tarafından gerçekleştirmiştir. Yaklaşık 40 yıllık bir kesintiden sonra, 2011 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl başkanlığındaki bir ekip tarafından, Bakanlar Kurulu Kararı ile yeniden başlatılmış ve çalışmalar halen devam etmektedir.
Kazı çalışmalarıyla elde edilen şimdiki verilerkentin Geç Geometrik Dönemden Bizans Dönemi’ne kadar kesintisiz bir biçimde yerleşime sahne olduğunu göstermektedir.Kentte, Zeus LepsynosTapınağı,Kuzey ve Güney Nekropolleri ,Agora, Tiyatro, Hamam, Kent Surlarıve Şapel görülebilecek başlıca kalıntılardır. Söz konusu kalıntılardan Zeus Lepsynos Tapınağı Anadolu’daki en iyi korunmuş tapınaklardan biri olması itibariyle dikkat çekicidir.
Agora:
Antik Şehir Euromos antik kentinin önemli yapılarından biri olan Agora, düz ve açık bir alanda yer almaktadır. Milas-Selimiye karayolunun hemen doğusunda yer alan yapının kalıntıları, yoldan rahatlıkla görülebilmektedir. Kentin merkezinde yer alan Agora,yaklaşık olarak 95X83 m ölçüleri ile kareye yakın bir plan sergilemekte ve dört bir yanı portiklerle çevrelenmiştir. Güney portik içte İonik, dışta Dorik düzeninde iken, diğer üç portik Dorik düzendedir. Batı portiğin her iki köşesinde de, kalp biçimli köşe payeleri yer almaktadır. Kuzeybatı dirsekte yer alan kalp biçimli paye üzerinde yer alanve MÖ 150 civarına tarihlendirilebilecek Polykhares’in oğlu Kallisthenes onuruna yazılmış onur fermanı dikkat çekicidir.
Euromos Zeus Lepsynos Tapınağı:
Euromos’taki Zeus Lepsynos Tapınağı M.S 2. yüzyıldan kalmadır ve Korinth düzenindedir.
Euromos, Antik Çağlarda Mylasa’dan sonra ovanın kuzey kesimini elinde tutan güçlü bir kentti. Tapınak, kentin dışında kalmaktadır. Batıdaki tepeye doğru çıkıldığında kesme taşlar ile örülmüş sur duvarları ve sur duvarının devamında savunma sistemine ait kuleler ile karşılaşılır.
Büyük ama tahrip olmuş tiyatrosu tepe yamacına yaslanmış vaziyette batıya bakmaktadır.
Düzlük alanda ise kareye yakın planlı bir agora yapısı dikkat çekmekte.
Agoranın köşe sütunu üzerinde uzunca bir yazıt göze çarpmaktadır. Yazıtta Kallisthenes adlı kişinin kente yaptığı maddi yardımları ve İasos ile yapılan bir ittifaktan bahsetmektedir.Zeus,yıllar boyunca insanların dua ve yakarışlarını Euromosta dinlemiştir
Tiyatro:
MÖ 3. yüzyılın ortalarında kullanılan tipik bir Hellen tiyatrosudur. Kentin batı yamacında anakayaya yerleştirilen oturma sıralarının kapasitesinin 2000 civarında olduğu söylenebilir.
Surlar:
Antik şehrin savunma surları Tapınağın arkasındaki tepede Euromos’u kuşatan, Helenistik ve Roma dönemine ait epeyce büyük bir sahayı kaplayan alanda bulunmaktadır. Hafif bir yükseltinin üzerinde özenle yapılmış şehir suruna bağlanan yuvarlak bir burç vardır. Tapınağın kuzeyindeki kenti çeviren Hellenistik surlar yer yer dört köşe ve yarım daire kulelerle desteklenmiştir. Duvar kuzeyde bir düzlüğe doğru iner, bir sırtı geçer ve yola doğru devam eder. Güney yönüne geldiğinde yola paralel olarak devam ettikten sonra başlangıçtaki yuvarlak kule ile bağlanır.
En iyi korunan bölümü tapınaktan tiyatroya giderken karşılaşılan tepenin üzerindeki kule ve duvarlardır. En sağlam kısımları dört veya beş taş dizisinden ibarettir. Sur duvarlarının ortalama kalınlıkları 2.5 metredir. Surların yapımında düzgün kesme taş ve molozlar kullanılmış ortalama altı yüz bin metrekarelik bir alanı çevirerek içine almaktadır. Bu tür duvarlar M.Ö. III yüzyıla tarihlenir.
Araştırma yazısı:Tekin Gün
Tarih : Ocak 2016
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
793
Yer
Kültür-Sanat
23.10.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#euromosantikkent
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Gaziosmanpaşa-İstanbul
Tekin Gün
1312 okuma
Daskileion-Bandırma
Tekin Gün
1421 okuma
Bithynia'daki Antik Kentler
Tekin Gün
1932 okuma
Mayalar - Türkler
Tekin Gün
1444 okuma
İnka, Maya, Aztek Ve Türk Ortak Kültürü
Tekin Gün
776 okuma
Tarih Türkler'de Başlar-İskandinavların Türk
Tekin Gün
2723 okuma
Girne Kalesi-Kıbrıs (Cyprus)
Tekin Gün
1290 okuma
Muhyiddin İbnü'l-Arabî
Tekin Gün
1845 okuma
Doğa Turizmin Cenneti Mustafakemalpaşa Sünlük
Tekin Gün
811 okuma
Sidyma Antik Kent / Seydişehir-Muğla
Tekin Gün
1139 okuma
Tralleis Antik Kenti
Tekin Gün
1290 okuma
Ayvaini Mağarası
Tekin Gün
1033 okuma
Pınara Antik Kent-Fethiye,Antalya
Tekin Gün
1174 okuma
Piri Reis
Tekin Gün
1790 okuma
Bursa/Mustafakemalpaşa Coğrafya Ve Koordinatl
Tekin Gün
1252 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi3510/euromos-antik-kent
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap