Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Gizemli Yer Altı Şehirleri
Yazı Yaz
3530
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
21.3.2021
0 yorum
1149
okuma
Gizemli Yer Altı Şehirleri
Ülkemizin yer altı zenginlikleri denildiğinde sadece maden ve yatakları gelmemeli; Tarih olarak çok kıymetli zengin olan Türkiye’de yalnızca yer yüzünde değil, yer altında da yaşam izleri ve alanları kurulduğu gibi bu yapılar Dünya tarihinede ışık tutmaktadır. Doğal ve beşerî olaylar sonucu saklanma ve korunma amaçlı kurulan bu yer altı şehirleri, büyüleyici güzelliklere sahip olmasıyla beraber yaşamış olduğu Uygarlıklar da önem arz etmektedir. Belgesel çekimleri arasında on yıl boyunca araştırmalarıma konu olan bu yeraltı şehirlerinde onca Medeniyetler ve yaşam varlığı izleri kurulduğu tarih ten günümüze kadar sapasağlam ayakta durmaktadır. Gün yüzünden uzak bu şehirlerin ne zaman ve kimler tarafından yaptırıldığı ve kullanıldığı hakkında bu güne kadar pekte önemsenmemiş fakat zamanında inanç için kullanılmış ve dini merkezler olduğunu sanmaktayım. Keşişlerin ve önemli din adamlarının tercih ettiği bu yapılar şimdi ise sadece keşif edilmeyi beklemiş. Bu yeraltı şehirlerinden bazıları şunlar.
Ağırnas Yer Altı Şehri – Kayseri
Çeşka Kalesi Yer Altı Şehri – Yozgat
Derinkuyu Yer Altı Şehri – Kapadokya
Dara Antik Kenti – Mardin
Hüyük Yer Altı Şehri – Çankırı
Aydıntepe Yer Altı Şehri – Bayburt
Gaziemir Yer Altı Şehri – Aksaray
Mazı Yer Altı Şehri – Nevşehir
Kaymaklı Yer Altı Şehri – Kapadokya
Mucur Yer Altı Şehri – Kırşehir
Özkonak Yer Altı Şehri – Nevşehir
Saratlı Kırkgöz Yer Altı Şehri – Aksaray
Aziz Mercurius Yer Altı Şehri ve Kilisesi – Aksaray
Tatlarin Yer Altı Şehri – Nevşehir
Ağırnas Yer Altı Şehri – Kayseri
Kayseri’ye yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan Ağırnas Yer Altı Şehri, Mimar Sinan’ın doğduğu yer olarak ünlendi. Şehrin temellerinin milattan önce atıldığı düşünülse de bulunan kalıntılar sonucu, en yoğun yerleşmenin M.S. 1-13. yüzyıllar arasında olduğu görülüyor.
Yer altı şehrinde mağaralar, dehlizler ve tarihi kalıntılar bulunuyor. Son yıllarda arkeolojik kazılar ve düzenlemeler yapılıp turizme açılan Ağırnas’ı gezmek için ücret ödemen gerekmiyor. Ancak çevre düzenlemesi de tamamlanmadığı için bölgeye gittiğinde yerini bulmak için yardım alman gerekebilir.
Çeşka Kalesi Yer Altı Şehri – Yozgat
Keşfinin ardından 1990 yılında sit alanı ilan edilen şehirde 8 oda ve bağlantı tünelleri bulunuyor. Üç ayrı girişe sahip olan Çeşka Kalesi Yer Altı Şehri, bölgedeki yüksekçe bir tepeye kurulmuş. Ana giriş kapalı durumda olduğu için şu anda yalnızca diğer iki giriş kullanılabiliyor.
217 metre uzunluktaki şehrin, M.S. 300 yılında Erken Hristiyanlık Dönemi’nde kurulduğu düşünülüyor. Güney kısmında iki kat bulunan yer altı şehrinde doğal sebeplerden ötürü bazı oda ve galeriler tamamen kapanmış durumda. Bu sebeple tam keşif yapılamıyor. Şehrin en üst kısmında kaya mezarları da tespit edilmiş. Bölgede Frig, Roma ve Bizans dönemlerinden kalmış renkli seramikleri de görebilirsin.
Derinkuyu Yer Altı Şehri – Kapadokya
Coğrafi özellikleri sebebiyle Kapadokya bölgesi yer altı şehri kurmak için Türkiye’nin en ideal alanı. Bu yüzden de burada keşfedilen 36 ancak bazı tahminlere göre 100’den fazla yer altı şehri bulunuyor. İlk bahsedeceğimiz yer ise Derinkuyu Yer Altı Şehri.
Derinkuyu’nun kuruluş tarihi altında net bir bilgi yok. M.Ö. 3000 yıllarında kurulduğu düşünülen şehir, 1967 yılından beri ziyarete açık. Toplam 4 kilometrekarelik bir alanı olan şehrin yalnızca 2.5 kilometrekarelik alanı ziyaret edilebiliyor. İlk Hristiyanların saklandığı yer altı şehirlerinden biri olduğu düşünülen Derinkuyu’da misyonerlik okulu, vaftiz havuzu, günah çıkarma yeri gibi dini kalıntılar da mevcut.
Ziyarete açık 8 katı bulunan yer altı şehrinin bazı noktalarında oldukça dar tüneller bulunduğu için kapalı alan korkusu olanların gezmesi pek tavsiye edilmiyor. Ancak şaşırtıcı derecede başarılı havalandırma sistemi sebebiyle içeride bolca bulunan oksijenin bir zamanlar binlerce insanın yaşamasını mümkün kıldığını hatırlatmak isterim.
Dara Antik Kenti – Mardin
“Doğu’nun Efes’i” olarak anılan Dara Antik Kenti, Mardin merkezine arabayla yaklaşık 1-1.5 saat mesafede konumlanıyor. 2008 yılına kadar neredeyse tamamının üstü kapalı olan antik kent ile ilgili çalışmalar o sene başlatıldı. Şu anda yüzde 20’si yüzeye çıkarılabilen Dara’nın geri kalan kısmında köy yerleşmesi var.
İlk olarak ne zaman ve kim tarafından inşa edildiğine emin olunamayan antik şehir, 4 kilometrelik bir sur ile korunma altına alınmıştı. Güvenlik amacıyla bölgedeki kayalar oyularak yapılan şehirde, yer altı tünelleri ve evleri birbirine bağlayan yollar da bulunuyor. Mezopotamya’nın en önemli kentlerinden biri olan Dara tarih içerisinde Persler, Doğu Romalılar, Abbasiler, Emeviler ve Osmanlılar’ın hakimiyeti altında kalmış. Mağara evler, kiliseler, saray, hamamlar, çarşı, zindan ve tophane gibi kalıntıları bulabilirsiniz.
Hüyük Yer Altı Şehri – Çankırı
Çankırı’nın Orta ilçesine 11 km uzaklıkta konumlanan antik yer altı şehri, 2005 yılında keşfedilmiş. M.S. 3. – 5. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülen Hüyük’ün gizlice ibadet edebilmek amacıyla inşa edildiği düşünülüyor. Keşiş odası ve kilise barındıran yer altı şehrinde aynı anda 25-30 insanın yaşayabileceği alanlar bulunuyor.
Aydıntepe Yer Altı Şehri – Bayburt
Yaklaşık 3000 yıllık tarihi ile dikkat çeken Aydıntepe Yer Altı Şehri; 1996’da, bir inşaat kazısı sırasında tesadüfen keşfedildi. Çıkarılan kalıntılara göre şehri, Roma’dan kovulan ilk Hristiyanların kurduğu düşünülüyor. Yerin 2 ila 5 metre altında kurulan şehirde şu ana kadar 1200 metre uzunluğunda koridorlar keşfedilmiş.
Araştırma kazılarının halen devam ettiği şehirde şu anda keşfedilmiş 20 oda bulunuyor. Giriş bölümündeyse gözetleme kulesi ve nöbetçi alanı mevcut. Hiçbir malzeme kullanılmadan oyulmuş odalar ve galeriler ise yer altı şehrinin en ilgi çekici yanı. Şehrin bir ucu Bayburt Kalesi’ne çıkarken, diğer ucunun bölgedeki Kırzı Köyü’ne kadar uzandığı düşünülüyor.
Gaziemir Yer Altı Şehri – Aksaray
Kapadokya sınırları içerisinde bulunan Gaziemir Yer Altı Şehri, şu anda Aksaray il sınırları içinde yer alıyor. Şehrin, diğer yer altı şehirlerine göre farklı yapıda olmasının en büyük sebebi korunma değil konaklama ve ticaret amacıyla kurulmuş olması. İpek Yolu üzerinde olan Kapadokya bölgesinde çok sayıda kervansaray bulunuyor. Dünya üzerinde tek yer altı şehri içerisinde bulunan kervansaray ise Gaziemir Yer Altı Şehri’nde konuşlanıyor.
Örme taş duvar bir giriş koridoruna sahip şehirde şarap yapım atölyesi ve çok sayıda küp bulunduğu için şarap ticareti de yapıldığı düşünülüyor. Geniş bir meydana sahip şehirdeki odalar da bu meydana bağlı. Ayrıca hayvanlar ve insanlar için ayrı ayrı barınma alanları da bulunuyor. Hititler döneminde inşa edildiği düşünülen şehir en çok Bizans döneminde kullanılmış.
Mazı Yer Altı Şehri – Nevşehir
Yer altı şehirlerinin tesadüfen keşfedilmesi sıklıkla karşımıza çıkan bir olay. Mazı Yer Altı Şehri de 1995 yılında bir çoban tarafından tesadüfen bulunmuş. “Mataza” adıyla da bilinen antik şehrin uzun süreli yaşama için kurulduğu düşünülüyor.
İlk katı ahırlardan oluşan şehirde 8 kat bulunuyor. Mevcut olan dört girişinde de yine bölgedeki diğer yer altı şehirleri gibi savunma amaçlı, ortası delik yuvarlak taşlar bulunuyor. Bu taşlar şehrin içine girişleri sürgü sistemi ile tamamen kapatabiliyor.
Kaymaklı Yer Altı Şehri – Kapadokya
Benim için bu listenin en büyüleyici şehri burası. Bir kere gezenlerin, bir daha gezmek istediği bu şahane yer altı şehri pek çok açıdan etkileyici. 8 katlı bu yapı, aynı anda 5000 insanın yaşayabilmesi için elverişli. Kaymaklı’nın ilk yapım tarihi M.Ö. 3000’lere kadar uzanıyor.
Hititler Dönemi’nde oluşturulmaya başlanmış şehirde Roma ve Bizans dönemlerinde tüf kayalar oyularak oldukça genişletilmiş. Dar koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve bölümler, bir topluluğun yaşaması için tüm temel ve sosyal imkanları sağlıyordu. Şarap mahzeni, su depoları, ambarlar, mutfak, su kuyuları, kilise gibi belirli amaca uygun odaları bulunmaktadır..
Mucur Yer Altı Şehri – Kırşehir
Kırşehir merkezine arabayla yaklaşık yarım saat uzaklıkta olan Mucur Yer Altı Şehri’nin M.S. 4.-5. yüzyıl civarlarında kurulduğu düşünülüyor. Tüf kayalıkların oyulmasıyla oluşturulan şehirde birbirine bağlanan oda ve galeriler mevcut.
Korunma ve ibadet amaçlarıyla ilk Hristiyanların inşa ettiği düşünülen şehirde ibadet alanları, ahırlar, erzak depoları ve havalandırma bacaları bulunuyor. Geniş bir alana kurulmuş olan Mucur’un bazı kısımları iki ve üç katlı olarak tasarlanmıştır.
Özkonak Yer Altı Şehri – Nevşehir
Kapadokya’nın en bilinen yer altı şehirlerinden biri olan Özkonak, diğer yer altı şehirleri gibi korunma ve yaşama amacıyla inşa edilmiş. Ancak onu diğerlerinden ayıran iki özelliği bulunuyor. Bu özelliklerden ilki haberleşme amacıyla oluşturulan ince ve uzun oyuklar. Girişten başlayan bu daracık kanalların istila durumunda tüm şehre haber verilebilmesi için yapıldığı düşünülüyor.
İkinci özellik ise diğer yer altı şehirlerindeki delikli ve yuvarlak sürgü taşları dışında bir savunma yolu daha uyguluyor olmaları. Tüneller üzerine açılan delikler sayesinde düşman askerlerin (ve belki vahşi hayvanların da) üzerlerine kızgın yağ gibi yakıcı maddeler dökebiliyorlardı. Geniş alana yayılan şehir 1972’de turizme açılmasına rağmen henüz tam olarak temizlenebilmiş değildir.
Saratlı Kırkgöz Yer Altı Şehri – Aksaray
Bizans döneminde kurulduğu düşünülen yer altı şehri, tahminen 7 kattan oluşuyor. Girişte ahır alanını görebileceğin şehirde su kuyuları, ocaklar, mutfak, tahıl ambarları gibi temel ihtiyaç alanları da mevcut. Şehrin yalnızca 3 katı gezilebilecek durumda.
2001 yılında turizme açılan Saratlı Kırkgöz Yer Altı Şehri, döneminin önemli yaşam alanlarından. Aksaray’ın Saratlı kasabasında konumlanan antik şehir, çoğunlukla yine aynı kasabada bulunan bir diğer yer altı şehri Aziz Mercurius ile birlikte geziliyor.
Aziz Mercurius Yer Altı Şehri ve Kilisesi – Aksaray
Hristiyanlığın yasaklandığı ve inananların öldürüldüğü dönem olan M.S. 250 yılında kurulduğu düşünülen yer altı şehri, tıpkı yanındaki Saratlı gibi 7 kattan oluşuyor. Yer altı şehrindeki kilise ve kilise tabanında bulunan toplu mezar alanı ise en ilgi çekici bölüm.
Yoğun olarak Doğu Roma döneminde kullanılan şehirde tüm geçitler kiliseye bağlanıyor. 40 odadan oluşan Aziz Mercerius Yer Altı Şehri’nde erzak depoları ve su kuyusu da mevcut. Ayrıca şehirde Develi Dam olarak bilinen bir de türbe bulunuyor.
Tatlarin Yer Altı Şehri – Nevşehir
Askeri ve dini amaçlarla inşa edilmiş olan Tatlarin’de antik Roma ve Bizans dönemlerinden kalıntılar çıkarılmış. Acıgöl Mevkii’nde, tepelik bir arazide kurulmuş şehirde çok sayıda kilise ve ibadet alanı bulunuyor.
Tatlarin Yer Altı Şehri’nin dolambaçlı tünel yapısı ve iç mekanlarındaki kemerli oluşum dikkat çekici. Ayrıca dünya üzerinde bilinen ilk yer altı tuvaleti de bu şehirde yapılmış. Kaya mezarları, erzak depoları ve şehrin diğer tüm detaylarını görmek için Kapadokya gezinde buraya uğramanızı ve keşfetmenizi tavsiye etmekteyim.
Araştırma yazısı: Yönetmen Tekin Gün
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1149
Yer
Kültür-Sanat
21.3.2021
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#gizemliyeraltışehirleri
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Gaziosmanpaşa-İstanbul
Tekin Gün
1331 okuma
Bithynia'daki Antik Kentler
Tekin Gün
1953 okuma
Daskileion-Bandırma
Tekin Gün
1439 okuma
Mayalar - Türkler
Tekin Gün
1462 okuma
Tarih Türkler'de Başlar-İskandinavların Türk
Tekin Gün
2829 okuma
İnka, Maya, Aztek Ve Türk Ortak Kültürü
Tekin Gün
789 okuma
Girne Kalesi-Kıbrıs (Cyprus)
Tekin Gün
1310 okuma
Doğa Turizmin Cenneti Mustafakemalpaşa Sünlük
Tekin Gün
822 okuma
Muhyiddin İbnü'l-Arabî
Tekin Gün
1877 okuma
Sidyma Antik Kent / Seydişehir-Muğla
Tekin Gün
1153 okuma
Ayvaini Mağarası
Tekin Gün
1056 okuma
Tralleis Antik Kenti
Tekin Gün
1305 okuma
Piri Reis
Tekin Gün
1807 okuma
Pınara Antik Kent-Fethiye,Antalya
Tekin Gün
1190 okuma
Bursa/Mustafakemalpaşa Coğrafya Ve Koordinatl
Tekin Gün
1269 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi3530/gizemli-yer-alti-sehirleri
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap