Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Neden Bazı İnsanlar Bırakıp Gider, Bazılarıysa Asla Pes Etmez?
Yazı Yaz
3547
2
Yaşamın İçinden
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
24.7.2021
0 yorum
857
okuma
Sağlık ve zindelik sektöründe eğitmen, beslenme uzmanı ve motivasyon koçu olarak geçirdiğim yıllar boyunca, beslenme ve egzersiz programına başlayan bazı insanların karşılaştıkları ilk engelde çok kolay pes ettiklerini gördüm. Bu insanlar, en ufak bir cesaretsizlik ya da hayal kırıklığı yaşadıklarında, en büyük hedef ya da hayallerinden bile vazgeçerler.
Öte yandan, bazı insanların ise ASLA pes etmediklerini gördüm. Aşırı inatçıdırlar ve hedeflerinin ellerinden kurtulmasına asla izin vermezler. Bu insanlar, dişleriyle sıkıca kavradığı kemiği bırakmayı reddeden bir buldog gibidir. Kemiği ağzından çekip almak için ne kadar uğraşırsanız, köpek de o kadar kemiğe bir mengene gibi yapışır.
Bu iki tür insan arasındaki fark nedir? Psikologlar bunun bir yanıtı olduğunu söylüyorlar.
Sağlık ve zindelik çalışmasında başarıya ulaşmanın çok önemli bir kuralı vardır: “Başarısızlık diye birşey yoktur; geribildirim vardır. Başarısızlığa uğramazsınız; yalnızca sonuç alırsınız.”
Bu, Nöro Linguistik Programlama (NLP) alanında geçen çok temel bir ilkedir. Bu ilkeyi ilk kez 1980’li yılların sonunda performans uzmanı Anthony Robbins’ten duymuştum. O günden bu yana kulağıma küpedir; çünkü, çok ama çok önemli bir zihniyet değişikliğine işaret eder.
Pek çok insan, ne yapacağını kestirmeye çalışır, uçağı hemen terk eder ve bırakıp gider; çünkü, ilk başta denedikleri şey işe yaramamıştır. Bunu kalıcı bir başarısızlık olarak görürler. Oysa, tek ihtiyaç duydukları şey, küçük bir tutum değişikliği, zihniyet değişikliği ya da bizim deyişimizle “yeni bir çerçeve”dir.
“Bu bir başarısızlık” demek yerine “Bir sonuç ürettim” ve “Bu geçici bir durum” diyebilirler. Bakış açısındaki bu değişiklik, hissetme ve deneyimi zinihsel olarak işleyip açıklama biçimlerini değiştirecektir. Başarısızlık yerine, gidişatı düzeltmek üzere bir öğrenme fırsatına ve değerli bir geribildirime dönüşür. Bu da sürekli eylem ve ileri hareket imkanı verir.
Her şey elde ettiğiniz sonuçlar ve bu sonuçları yorumlama şekliniz ile ilgilidir.
Pennsylvania Üniversitesi Psikoloji Profesörü Dr. Martin Seligman, bu konuda önemli araştırmalar yapmış ve bunları “Learned Optimism” (Öğrenilmiş İyimserlik) adlı kitabında toplamıştır. Dr. Seligman, bırakıp giden insanlar ile asla pes etmeyen insanlar arasındaki farkın “açıklayıcı tarz” adını verdiği bir durumdan kaynaklandığını dile getirmiştir. Açıklayıcı tarzı, kötü olayları ya da başarısızlıkları açıklama ya da yorumlama şeklimiz olarak tarif etmiştir.
Alışkanlık gereği pes eden insanların sürekliliğe dayalı bir açıklayıcı tarzı vardır. Örneğin, ilerlerken bir duvara çarparlar ve bu durumu “Diyetler işe yaramıyor” ya da “Genetik kodlarım kötü, dolayısıyla hep şişman olacağım” gibi sözlerle açıklarlar. Bu açıklamalar, sürekliliği ima eder.
Diğer insanlar aynı duvara çarparlar ve aynı zorluklarla karşılaşırlar; ama bunları farklı açıklarlar. “Bu hafta öğünlerimde çok kaçamak yaptım” ya da “Beden tipime uygun diyeti henüz bulamadım” gibi şeyler söylerler. Sonuçları bu şekilde açıklamak, durumun geçiciliğini ima eder.
Olumsuz sonuçları kalıcı başarısızlık olarak gören insanlar, çok kolay pes eden ve genellikle “başarısızlıklarını” yaşamlarının diğer alanlarına da, hatta kendi benliklerine kadar genelleyen insanlardır. “Bu hafta kötü beslendim; çünkü seyahatteydim” (geçici davranış ve çevre algısı) demek ile “Genetik özelliklerimden ötürü şişman biriyim” (kalıcılık hissi içeren bir kimlik algısı) demek arasında çok fark vardır. Unutmayın, vücut yağı geçici bir durumdur, bir kişi değildir!
Zorluk ve engelleri geçici ve değerli deneyimler olarak algılayan insanlar, asla pes etmeyen insanlardır. Deneyimlerinizden ders alır, geçmişte işe yaramayan şeyleri tekrar etmez ve asla pes etmemeyi seçerseniz, başarınız kaçınılmaz olacaktır.
Yazar: Tom Venuto
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
857
Yer
Yaşamın İçinden
24.7.2021
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#pesetmek
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Mustafa Celep
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Uygur Türkleri Türkiyeye Gelsin
Cumhur Ceylan
1407 okuma
--Uyan Osmanlı Torunu Uyan Türkiye Uyanın Ark
Erdi Cicek
1276 okuma
Ben Kimim O "Kim"...?
Tolga Bolat
1615 okuma
Filistin
İsmail Mete
1712 okuma
Gezgin
Sururi Gezgin
2117 okuma
İnsan
Elmalı Turta
1422 okuma
Sen Yoksan Bir Eksiğiz
Zeynep Öz
1411 okuma
Zor Olana Talip Olmak
Myname isno
1425 okuma
Sen Ne Halde Olursan Ol, İstekten Vazgeçme
Siyah Giyinen Adam
1477 okuma
Neden Böyle Olduk?
Siyah Giyinen Adam
1327 okuma
Having Erasmus Internship In The United Kingd
Hacı Mehmet Boyraz
1366 okuma
Biz.
Sümeyye B.
2018 okuma
Film Gibi
The Coolie
1263 okuma
Özgüveninizi Artıracak 10 İpucu
Cumhur Ceylan
1296 okuma
İnsanları Okumak Sizi Harika Yapar
Cumhur Ceylan
1210 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi3547/neden-bazi-insanlar-birakip-gider-bazilariysa-asla-pes-etmez
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap