Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Gelir Ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri Tarafından Verilen Burslar
Yazı Yaz
497
3820
Akademik
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
27.10.2012
0 yorum
1598
okuma
Yıldırım ERCAN
Denetim YMM Ltd. Şti.
Türkiye’de eğitim öğretimde özelikle firmalar ve kişilerin yapmış olduğu en önemli yardımlardan birisidir burslar ve eğitim yardımlarıdır.
Haliyle kanunların öngördüğü ve sınırlarını çizdiği doğrultuda her yardımın birde vergisel anlamda karşılığı olmalıdır.
Ancak bazı yardımlar var ki hayırseverlik doğrultusunda kasanızdan ve cebinizden çıkan her kuruşun size bir dönüşü olmuyor maalesef. Onlardan birisi de yıllardır tartışma konusu olan burs ve eğitim öğretim yardımlarıdır.
213 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40.maddesinde İndirilecek Giderlere, 41.maddesinde ise Gider Kabul Edilmeyen Ödemelerden,
Ve yine 5520 sayılı Kurumlar Vergisinin 8.maddesinde İndirilecek Giderler ile 11.maddesinde Gider Kabul Edilmeyen Ödemelere değinilmiştir.
Bu maddeleri uzun uzadıya yazmadan konunun özeti halinde sorunlu bölümüne değinmek en doğrusu.
Konuyu iki madde halinde ele almak gerekirse;
1- Siğortalı olarak çalışan personele yapılan eğitim yardımı ve burs
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesinde, “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez….”hükmü yer almış; 62. maddesinde ise, iş verenlerin, hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişiler olduğu belirtilmiştir.
128 numaralı GVK Tebliği’ nin V- c bölümünde,
“Gelir Vergisi Kanununun 2361 sayılı Kanunla değişik 61 nci maddesinin üçüncü fıkrasının 2 numaralı bendinde,
"Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler’in ücret sayılacağı hükme bağlanmıştır.
Bu hüküm uyarınca, hizmet erbabına evvelce yapılan veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığı verilen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler ücret olarak vergiye tabi tutulacaktır.
Gelir Vergisi Kanununun 28 nci maddesinin 1 ve 2 numaralı bentleri ise şu şekildedir:
“Tahsil ve tatbikat giderleri karşılığı olarak yapılan aşağıda yazılı ödemeler Gelir Vergisi'nden istisna edilmiştir:
1. Resmi ve özel müesseseler ve şahıslar hesabına yabancı memleketlerde tahsilde veya stajda bulunan öğrenci ve memurlara gider karşılığı olarak verilen paralar;
2. Resmî ve özel müesseselere ve şahıslar hesabına Türkiye'de tahsilde bulunan öğrenciye iaşe, ibate ve tahsil gideri olarak ödenen paralar;
3. Öğrencilere tatbikat dolayısıyla öğretim müesseseleri veya tahsil masrafları deruhte edenler tarafından verilen paralar.”
Yukarıda yer verilen kanun hükümleri ve tebliğdeki ifadelerden de anlaşıldığı üzere; bir personelin aldığı burs ödemesinin istisna kapsamında düşünülmesi ve GVK’ nun 128 numaralı Genel Tebliği’ nde belirtildiği gibi Gelir Vergisi Kanununun 2361 sayılı Kanunla değişik 61 nci maddesinin üçüncü fıkrasının 2 numaralı bendi kapsamında düşünülerek gelecekte sunulacak bir hizmetin karşılığı kabul edilip ücret olarak nitelendirilmesi için tahsil veya stajını;
1- Resmi ve özel müesseseler ve şahıslar hesabına yapması,
2- Yurtdışında yapması,
gerekmektedir. Bu şartların gerçekleşmesi durumunda idare, kazancın elde edilmesi ve idamesi ile ilgili olarak yapılacak bütün burs ödemelerini ücret olarak kabul etmektedir.
Personel için yapılacak bir eğitim gideri veya burs ödemesinde sonuç değişmeyecek gider yazılacaktır.
Ancak personele yapılan bu tür ödemelerin direk gider yazılması veya vergilendirildikten sonra giderleştirilmesi açısından bir kıstas mevcuttur.
Buna göre;
-Eğer personele verilen bu tür yardımlar işin idamesi ve geleceği açısından kaçınılmaz ise, işveren tarafından yapılan eğitim gideri faturası direk gider olarak kabul edilebilir.
Örneğin; Muhasebe bölümünde çalışan personel için aldırılan eğitim, makine kullanacak işçi için makine eğitimi aldırılması, dış ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmanın çalışanlarına dış ticaret konusunda eğitimlere göndermesi vb. gibi.
- Ancak yukarıda belirtilen uygulamalar dışında yapılacak her türlü yardım keyfi bir ödeme niteliği taşıyacağından ve 61.madde de sayılan ücret niteliğini kazanacağından dolayı vergilendirilmek ve prim ödenmek sureti ile giderleştirilmesi mümkündür.
2- İşletme ile ilgisi bulunmayan kişilere yapılan burs ödemeleri.
128 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde; “…Gelir Vergisi Kanunu’nun 28. maddesinin 1 ve 2 numaralı bentleri uyarınca, bu bentlerde yazılı şartları müstesna tutulan tahsil ve tatbikat ödemeleri ve bu meyanda burslar; gelecekte yapılacak hizmetler karşılığı teşkil eden ücret ödemesi sayılmakta birlikte, söz konusu istisna hükmü gereğince gelir vergisine tabi tutulmayacaktır.” denilmiştir.
Söz konusu Tebliğe göre, öğrencilere tahsil ve tatbikat nedeniyle yapılan ödemeler istisna kapsamına girmekle beraber ücret olarak kabul edildiğinden, bu ödemelerin işletme açısından gelir vergisi mükellefi ise, safi kazancın tespiti için Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin 1 numaralı bendi uyarınca, genel giderler kapsamında işletmenin kazancından gider olarak indirilecektir.
Kurumlar Vergisi açısından yukarıda belirttiğimiz tüm maddeler ele alındığında;
5520 Sayılı Kurumlar Vergisinin Safi Kurum Kazancı başlıklı 6.maddesinin 2.fıkrasında;
’’ Safî kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır.’’ bendi dikkate alındığında şirketlerin vermiş olduğu bursların gelir vergisi kesintisi yapılmaması ve gider olabilmesi için aşağıda ki şartları taşıması gerekir.
1- Öğrencilerin Türkiye'de tahsilde bulunması,
2- Yapılan ödemenin yeme ve yatma giderleri ile tahsil giderlerinin karşılanması amacına yönelik bulunması,
3- Ödemenin bizzat öğrencilere yapılması,
4- Şirket ile öğrenciler arasında işçi-işveren (hizmet) ilişkisi bulunmaması
halinde gelir vergisinden istisna edileceği ve kurumlar vergisi açısından da; verilecek bursların;
a- İşle ilgili olması,
b- Burs verilen kişilerin okulu bitirdikten sonra işletmede hizmet yükümlülükleri nedeniyle çalışacaklarını gösteren bir sözleşme düzenlenmesi ve durumun herhangi bir inceleme anında denetim elemanına ispatlanması,
c- Burs verilecek kişilerin, Türkiye'nin her tarafında eğitim gören öğrencilerin katılabileceği bir yarışma sınavı sonunda başarılı olması
d- Verilecek burs miktarının işin önemi ve genişliği ile orantılı olması,
halinde kurum kazancının tespitinde gider olarak hasılattan indirilebileceği belirtilmiştir.
Maddeler incelendiğinde Gelir Vergisi kesintisi açısından birçok kolay uygulama görüşmekle birlikte kurumlar vergisinde masraf ve gider olabilmesi için c bendinde belirtilen kriterin esasen tatbiki gerekir.
Kaldı ki burs verilecek öğrencinin işle ilgisinin ispatı, burs miktarının tespitinde nasıl bir ölçüyü kullanacağı çok sıkıntılı hususlar olarak dikkat çekmektedir.
Bir sözleşme ile ispat edilebilir olmakla birlikte verilen bursların giderleştirilmesi Kurumlar Vergisi Kanunu’na tabi kişiler açısından ileride meydana gelebilecek bir inceleme esnasında kaçınılmaz sonuçlar doğuracak olmasından dolayı masraf olarak göz önüne alınması tavsiye konusu değildir.
Peki gider kabul edilmeyen bu ödeme türleri başka türlü vergi matrahlarından düşülemez mi ?
Evet düşülebilir. Şöyle ki;
5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Diğer İndirimler” başlıklı 10 uncu maddesinde yer alan;
Ar-Ge İndirimi,
Sponsorluk Harcamaları,
Bağış ve Yardımlar
kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla ve Kanundaki sırasıyla %5 ile %100 oranından kurum kazancından indirilebilecektir.
Buna göre;
Ar-Ge İndirimi %100 indirime tabi
Sponsorluk Harcamaları %50 indirime tabidir.
Konumuz ile direk bağlantılı olan bağış ve yardımlar aşağıda ki gibidir;
Kurum kazancının %5’i ile sınırlı bağış ve yardımlar
Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere, köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının %5’ine kadar olan kısmı, kurumlar vergisi beyannamesinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirim konusu yapılabilecektir.
Matrahtan indirilmesi için bağış ve yardımın;
Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlara yapılması,
Makbuz karşılığı olması,
Karşılıksız yapılması,
Sadece ilgili dönem kazancından indirilmesi
Beyannamede ayrıca gösterilmesi
gerekir.
Kurum kazancının tespitinde %100 indirilebilir bağış ve yardımlar
Eğitim ve sağlık tesislerine ilişkin bağış ve yardımlar
Kültür ve turizm amaçlı bağış ve yardımlar
Doğal afetlere ilişkin bağış ve yardımlar
Türkiye Kızılay Derneğine yapılan bağış veya yardımlar
Yükseköğretim kurumlarına yapılacak bağış ve yardımlar
Görüldüğü üzere burs veya eğitim öğretim yardımları açısından kanunen gider olamayacak durumların varlığı halinde 10.madde göz önüne alınarak bağış ve yardım yapılarak bu giderlerin Vergi Matrahının tespitinde indirim konusu yapılması çok daha kolaydır.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1598
Yer
Akademik
27.10.2012
1
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Yıldırım Ercan
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Mondros Ateşkes Antlaşması
Belgesel Tv
1711 okuma
Koli Taşıma Arabası
Rahmi Bozdoğan
1721 okuma
Victor Hugo'nun Hz. Muhammed İçin Yazdığı Diz
Şairin Köşesi
1653 okuma
Model European Union, Strasbourg
Hacı Mehmet Boyraz
1680 okuma
What Does An Enlarged Eu Mean To Me?: A Bigge
Hacı Mehmet Boyraz
1825 okuma
İmparatorluğun Yıkılışı: İskoçya Ve Sonrası
Hacı Mehmet Boyraz
1563 okuma
Kendilik Üçgeni
Yeşim Selçuk
1717 okuma
Akıl Ve Zeka Arasındaki Fark
Cumhur Ceylan
1446 okuma
Başarının Sırrı Nedir?
Mustafa Celep
1442 okuma
İki Yaklaşımın Işığında Empati
Yeşim Selçuk
1653 okuma
En Basit Anlatımıyla Oyun Teorisi
Cumhur Ceylan
1369 okuma
John Nash'in Evlilik Teorisi
Cumhur Ceylan
1378 okuma
Bilginiz Olmadan Bir Siyasi Partiye Üye Mi Ya
Hukuk Köşesi
1748 okuma
Azimli Olmak
Kalem Kağıt
1503 okuma
Yazılıma Ve Programlamaya Yeni Başlayanlar İç
Yazılımcı Günlüğü
1870 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi497/gelir-ve-kurumlar-vergisi-mukellefleri-tarafindan-verilen-burslar
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap