Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Erdek-Kyzikos
Yazı Yaz
2432
3953
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
12.7.2020
0 yorum
445
okuma
Miysa çalışmalarımın arasında önemle üzerinde detaylı çalışma yaptığım Antik ilçelerden biridir ERDEK..Tarihte “Artake” adı ile anılan ilçe, ismini İskitler’in, efsanevi krallarından almış olabileceği düşünülürken.!
Erdek "Artaki, Aptakh, Artacie, Artak, Artake, Cyzicuz, Equise, Equisse" adlarıyla bilinmekte ise de buraya bu adları verenlerin kimler olduğu bilinmemekte ancak bu isimlerden Erdek'in kuruluş tarihini yaklaşık beşbin yıl ile tarihlendirebiliriz .
Ünlü yazar Heredot kaynaklı bilgiler,bölgenin M.Ö 7. yüzyılın başlarında, “Didumus Dağı” eteğinde Kyzikos şehrinin egemenliği altında olduğu gözükmekte.Artake gibi Kyzikos şehri de ismini kurucusundan almış. Kyzikos’un yaptırdığı eserler arasında Hadrian Tapınağı, Kyzikos Amfitheatrı, Altıköşe kuleler, Bouleuterion, Palata Çeşmesi, Agios Nikolas Kilisesi, Muhle Kalesi, Zeytin adasında yer alan Meryem Ana Klisesi ve genç vaftiz havuzu bulunuyor.
Antik çağın büyük coğrafya bilgini Amasyalı Strabon, bölgeyi anlatırken "Kyzikos, Propontis'te (Marmara Denizi) bir ada olup, kıtaya iki köprü ile bağlıdır… Köprülerin yakınında aynı ismi taşıyan, gerektiğinde kapatılabilen iki limanı ve iki yüzden fazla gemiyi alabilecek büyüklükte barınağı bulunan bir kenttir" ifadesini kullanıyor.
M.Ö 756’da Miletoslular tarafından kolonize edilen, M.Ö 7-6. yüzyılda bastığı ve üzerinde ton balığı olan sikkeleri Mısır’dan Kırım’a kadar her yerde geçerli olan, M.Ö 411’de Atina ile Perslerin karşı karşıya geldiği ve Perslerin yenilgisi ile biten savaşın geçtiği yerdir Kyzikos. M.Ö 3622’de Artake (Erdek) ve Prokonnesos (Marmara Adası) Kyzikos'un egemenliğine giriyor.
Erdek, Helenistik ve Roma dönemlerinde de Kyzikos'un gölgesinde köy olarak kalmaktadır. M.S 117 yılında 7 şiddetinde geçirdiği deprem İmparator Hadrian’ın desteği ile onarılır. Bizans Dönemini daha öncesine göre daha iyi geçirmiş bu bölge. Maalesef İ.S 741 ve 1064 yıllarındaki büyük depremlerle ciddi hasarlar görmüş ve kendi kaderine terk edilmiş.
Bölge uygarlık sanat eserlerini ziyaret eden Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi rahipleri, en çekicileri arasında yer alan Kirazlı Yayla Manastırı’nda 2015’te Fener Rum Patriği Bartholomeos başkanlığında bir ayin gerçekleştirilmiştir.Mübadeleden 94 yıl sonra ilk kez burada ayin yapılmıştır ve Türkiye’de inanç turizminin gelişmesi açısından önemli bir yeri olmuştur.
Bartholomeos, adadaki Meryem Ana Kilisesi ve genç vaftiz havuzunun da inanç turizmi adına önemli bir merkez olabileceğine değindi. M.S 17-18 yıllarında yazılı kaynaklar ‘Kyzikos’un büyüklüğünden, güzelliğinden söz ettikleri görülmektedir.
Marmara Denizi’nde Kapıdağ yarımadasının batısında yer alan Kyzikos, Erdek, Orhan Gazi'nin oğlu 1339 yılında Süleyman Paşa tarafından ele geçirilerek Türk egemenliğine, M.Ö. 1603 yılında Galata kazasına bağlı bir kariye iken, 1807’de Karesi Sancağına, M. 1831 tarihinde merkezi Bursa Hüdavendigar sancağına katılmış M. 1843 yılından itibaren Marmara kazasına bağlanmış, aynı yıl içinde idari değişiklikle Erdek Sancak Kaymakamlığına yükselmiş, M. 1846 yılında Erdek Hüdevendigar livaları arasında yer almış, M. 1873 yılında Erdek kazasına 8 merbut müdürlük (Bandırma, Gönen, Manyas, Paşalimanı, Kapıdağ, Marmara, Emirali-İmralı ve Erdek) bağlanmıştır.
M. 1877 yılından itibaren Bandırma kazası ile arasında rekabet başlamış çünkü bu tarihte Bandırma bir Kaymakamlık merkezi olmuş ve müdürlükler paylaşılmıştır. İlçe 1918 yılında Yunan işgaline uğramış ve 18 Eylül 1922'de işgalden Halit Paşa komutasındaki Türk ordusu tarafından kurtarılmıştır.
Erdek 1926 yılında Bandırma'ya bağlanmış tekrar 1928 yılında kaza şeklini almıştır.
1960’larda da yerli turistin keşfettiği ilk beldelerden biri olmuştur. Doğal güzelliğinin yanı sıra arkeolojik konumuyla da büyük uygarlıklara egemen olan bölgede bugün yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turisti ağarlayan bölge konumundadır.
Araştırma Yazısı:Tekin Gün
Tarih: 2008Çalışmaları:
Bakanlar Kurulu Kararıyla 1988-1997 arasında ve 2006’da tekrar başlayan kazılar Doç. Dr. Nurettin Koçhan bilimsel başkanlığında devam ediyor.Son senelerde dünyaca ünlü renkli mermer kaynaklarını ustalıkla işleyen heykeltraşların sanat eserlerinin “Kyzikos” arkeolojik kazılarında ortaya çıkıp ören yerinde sergilenmesiyle yabancı turist görülmeye başladı.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
445
Yer
Makale
12.7.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#erdek-kyzikos
  
#kapıdağ
  
#bandırma
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Cizre'de Bizans!
Son Osmanlı
1637 okuma
Kandil Mezatı!
Son Osmanlı
1386 okuma
İşte O Katırlar!
Son Osmanlı
1694 okuma
Üçüncü Göz
Son Osmanlı
1570 okuma
Oyun Tersine Döndü
Son Osmanlı
1436 okuma
Göktürkler
Son Osmanlı
2107 okuma
Son Raund
Son Osmanlı
1797 okuma
Uyanık Olun!
Son Osmanlı
1465 okuma
Bebek'te Gizli Toplantı!
Son Osmanlı
1516 okuma
Erdoğan
Son Osmanlı
2141 okuma
Kuklacı Kim!
Son Osmanlı
1807 okuma
Medya Darbesi
Son Osmanlı
1757 okuma
Terör Koalisyonu
Son Osmanlı
1469 okuma
Kurt Kalesi
Son Osmanlı
1717 okuma
Tarih Yazılıyor
Son Osmanlı
1600 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2432/erdekkyzikos
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap