Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Anavarza Antik Kenti-Adana
Yazı Yaz
2495
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
23.8.2020
0 yorum
1258
okuma
Anavarza Antik Kenti
Kapladığı alan ve diğer özellikleriyle dünyanın en büyük antik kentleri arasında gösterilen Anavarza’da sur duvarı, sütunlu yol, hamam ve kilise, antik tiyatro, stadyum, su yolları, kaya mezarları, mozaikler, Kilikya Bölgesi’ndeki tek örnek olan 3 girişli zafer takı ve Ortaçağ kalesi yer alıyor.
Adana'ya bağlı Kozan ilçesinin 28 km. güneyinde bulunan Anavarza (Anazarbos/ Caesarea ad Anabarsum) Antik Kenti, bugünkü Dilekkaya Köyü sınırları içinde yer almaktadır. M.Ö. 1. yy.'da Romalılar, ele geçirdikleri Ceyhan havzasının idaresini Vassal kral olarak atadıkları Tarkondimotos'a bırakmışlardır. Roma döneminde giderek güçlenen ve M.S. 2. yy. sonlarında antik dünyanın dev kenti Tarsus ile Kilikya Birliğinin liderliği için rekabet halinde olan Anavarza, bu tarihten itibaren Anadolu'nun en önemli metropollerinden biri haline gelmiştir. Anavarza, M.S.3. yüzyılda birçok askeri ayrıcalık elde ederek "Metropolis" unvanı ve aynı yüzyılın ortasına kadar da 3 kez "Neokoros"luk unvanını alır. Sonraki dönemlerde Doğu Roma, Arap ve Ermeni hâkimiyetine giren Anavarza, 1375 yılında Memluklar tarafından alınmış ve bu dönemden sonra kentte büyük ölçekli bir yerleşim olmamıştır.
Anavarza’da bulunan önemli kalıntılar arasında, 1500 metre uzunluğunda 20 burçlu sur duvarı, sütunlu yol, hamam ve kilise, tiyatro, amfiteatr, stadyum, suyolları, kaya mezarları, M.S. 3. yy.'a ait deniz tanrıçası Thetys mozaiği, Kilikya Bölgesi’ndeki tek örnek olan 3 girişli zafer takı ve ovanın ortasında bir ada gibi yükselen tepe üzerindeki Ortaçağ kalesi yer almaktadır. İmparator Nero döneminde Roma ordusunda görev yapan, yazmış olduğu De Materia Medica isimli beş ciltlik eserin 18. yy.'a kadar bütün modern ülkelerin tıp fakültelerinde temel eserlerden biri olarak okutulan, dünyaca ünlü farmakolog Dioskurides'in Anavarzalı olması da kentin dünya bilim tarihine katkısı açısından dikkate değerdir.
Adana Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih GÜLŞEN’in bilimsel danışmanlığında, 2013 yılından bu yana 70 kişilik ekiple sürdürülen arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarına, verilen aranın ardından 4 Aralık 2014 tarihi itibariyle yeniden başlanmıştır.
Temizlik ve kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmakta olan antik kentin ayrıca restorasyon çalışmalarıyla da ayağa kaldırılması planlanmakta olup, Helenistik, Roma, Bizans, Ortaçağ, Arap, Ermeni ve Osmanlı gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmış Anavarza Antik Kenti’nde tiyatro, stadium, gymnasium, kilise gibi pek çok yapı kalıntısının da bu kapsamda ele alınması planlanlanmıştır
Yazı : Tekin Gün
Tarih:Ocak 2019
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1258
Yer
Kültür-Sanat
23.8.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#anavarzaantikkenti
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Sevdiklerinize Zaman Ayırın
Salih Kahrıman
1771 okuma
Kitap Basligi
Rafet Muslubas
1629 okuma
İnsan Sevdiğine Götürdüğü Şeyi Sayar Mı Hiç
Mustafa Celep
1456 okuma
Yaşatmak Gayret İster
Konya Hayranları
1459 okuma
Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı 5 Savaş Ta
Belgesel Tv
1588 okuma
Tarih Boyunca En Çok Okunan 10 Kitap
Belgesel Tv
1597 okuma
???????????????????????? ?????????????? ?????
Erdi Cicek
2144 okuma
Empatiden Evvel Ne Vardı?
Tarık Tatar
1244 okuma
İsmet Özel Bakanlar Ve Görenler
İlim İrfan
1634 okuma
Tembellik
İlim İrfan
1437 okuma
İnsan Ne Garip Bir Varlık!
Afyonlular Burada
1811 okuma
Evleneceksen Gel On Dört Aralık İki Bin On Be
Hande Ceyhan
1675 okuma
Güzel Konuşmanın Püf Noktaları
The Coolie
1702 okuma
Kızılderililerden Modern Hayatı Sorgulatacak
Şairin Köşesi
1427 okuma
Kırk Yıllık Hatırı Olan Kahve
Mustafa Celep
1671 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2495/anavarza-antik-kentiadana
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap