Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Teos Antik Kent-İzmir
Yazı Yaz
2507
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
2.9.2020
0 yorum
1660
okuma
Teos Antik Kent
İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Sığacık Mahallesi’nde yer alan antik liman kenti Teos, İzmir’in yaklaşık 60 km güneybatısında yer almaktadır.
Belgesellerini yapmadan önce tarihi ve yapıların temelleri hakkındaki araştırmalarımın arasında repertuar oluşturan antik yerleşimlerin en etkileyici ve anlam içeren antik dönemin önemli izlerini taşıyan Teos öreni bölgede bulunan ilginç antik yerleşimlerinden biridir.Kent temelleri üzerinde kurulmuş imar düzeni ve yerleşimi sanki daha sonraki dönemleri yaşayacakmış gibi düşünülerek imar edilmiş.Kent kuruluşu hakkında farklı görüşler bulunsada muhteşem yapılar tarih benim diye haykırıyor.Bilim insanları araştırmaları bile burada zevkle bir okadarda heyecanla çalıştıkları kesin.Bölge arkeolojisine ışık tutan antik kent
Teos, MÖ 1000’li yıllarda, Zeus ile Semele çiftinin oğulları olan Şarap Tanrısı Dionysos‘un oğlu Athamas tarafından kurulan bir antik kent olduğu iddia ediliyor. Teos, 12 İyon devletinden biri. Ortada yer aldığı için Miletoslu filozof Thales, İyon devletlerinin merkezi burası olsun demiş, ancak bu önerisi kabul görmemiş, Milet Antik Kenti ve Efes Antik Kenti bu görevi üstlenmiş.
Teos Antik Kent MÖ 200’lü yıllarda Teos, Pergamon Krallığı’na bağlanmış, toprakların vasiyetle Roma’ya bırakılması sonucu Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiş. 18. yüzyılın ortalarında Teos Antik Kenti’nin ilk arkeolojik araştırmaları yapılmış, sonra Fransızlar olaya el atmış. Günümüzde kazılar ve araştırmalar Ankara Üniversitesi tarafından yürütülüyor.
Antik coğrafyacı Strabon (MÖ 64 – MS 24), Teos’un önce Athamas, ki bu nedenle ünlü lirik şair Anakreon tarafından Athamantis olarak adlandırıldığını, sonra Ion kolonizasyonu döneminde Kodros’un gayri meşru oğlu Naoklos ve daha sonra Atinalı Apoikos ile Damasos ve Boiotialı Geres tarafından kurulduğunu bildirmektedir.
Antik kentte 1962 ile 1967 yılları arasında sürdürülen arkeolojik kazılar, Protogeometrik Dönem’den itibaren (MÖ 1000 civarı) kentte yerleşildiğini ortaya koymuştur. Yaklaşık MÖ 600 yıllarında Miletoslu filozof Thales’in, Ionia Bölgesi’nin merkezinde olmasından dolayı oniki Ion kentinin merkezi olarak Teos’u önermesine karşılık bu önerisi kabul görmemiştir. Teos kentinin MÖ 6. yüzyıldaki ticari ilişkileri Eski Mısır’a kadar takip edilebilmektedir. Tüm Anadolu’da olduğu gibi Teos da MÖ 545 yılından sonra Pers komutanı Harpagos’un eline geçmiştir. Teos’un da içinde yer aldığı oniki kentten oluşan Ion Birliği’nin, Pers Kralı II. Kyros’un Batı Anadolu’daki Eski Yunan şehirleri üzerindeki baskısını kıramaması sonucu, birçok Teoslu MÖ 543 yılında kenti terk etmiş ve Trakya Bölgesi’ndeki Nestos deltasında Abdera (günümüzde Avdera, İskeçe yakını) kentini kurmuştur. Teoslular, Abdera’nın dışında MÖ 544 civarında Taman Yarımadası’ndaki (Kırım) Phanagoria kentini de kurmuşlardır. Bununla beraber zamanla birçok kolonist Teos'a geri dönmüştür. Kentin refah seviyesi o denli artmıştır ki MÖ 494 yılındaki Lade Deniz Savaşı’na Teoslular 17 gemiyle destek vermiştir. Birinci Attika-Delos Deniz Birliği’ne üye olan kent, bu birliğe Erythrai (Ildırı) gibi yıllık altı talent vergi ödemiştir.
Seferihisar’da ele geçen uzun bir yazıttan da öğrenildiği üzere, MÖ 304 yılında meydana gelen ve tüm Ionia Bölgesi’nde zarara yol açan deprem sonrasında kentin Antigonos Monophthalmos tarafından komşu kent Lebedos (Ürkmez) ile birleştirilmesi (synoikismos) planlansa da bu plan uygulanamamıştır.
I. Attalos Dönemi’nde (MÖ 241-197) Pergamon Krallığı’na bağlanan Teos, III. Attalos Dönemi’nde ( MÖ 138-133) kralın topraklarını vasiyet yoluyla Roma’ya bırakmasıyla Roma egemenliği altına girmiştir. Kent, MÖ 129 yılından itibaren Roma’nın Asia Eyaleti sınırları içerisinde yer alır. Kent genelinde ele geçen mimari yapıların çeşitliliği kentin Roma İmparatorluk Dönemi’nde de önemini devam ettirdiğini göstermektedir. Augustus Dönemi’nde darp edilen sikkelerin üzerinde imparatorun ktistes olarak gösterilmesi ve büstünün tapınak içerisinde gösterilmesi kentte Augustus kültüne işaret etmektedir. Ayrıca yeni dönem kazılarında Dionysos kutsal alanına ana girişi sağlayan bir propylon’un ve tapınağı çevreleyen stoa’ların Augustus Dönemi’nde yapılmış olduğu anlaşılmaktadır. Bu dönemden sonra Roma ile iyi ilişkiler içerisinde bulunan kentin II. Valerianus Dönemi’ne kadar sikke darp ettiği bilinmektedir. Geç Antik Dönem’e ilişkin pek fazla somut veri bulunmasa da kentin önemini kaybetmekle birlikte varlığını Orta Çağ'a kadar küçük çapta devam ettirdiği anlaşılmaktadır.
Dionysos kültünün kent ve çevresindeki önemi nedeniyle MÖ 3. yüzyılda, şair, müzisyen, tiyatrocu ve şarkıcılardan oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği Teos’ta kurulmuştur. Bir süre sonra kentte huzursuzluk kaynağı olarak görülen bu topluluk önce Ephesos’a (Selçuk), ardından Myonnessos’a (Doğanbey / Çıfıtkale), son olarak da Lebedos’a (Ürkmez) gönderilmiştir
Teos, bir dönem İon şehrinden huzursuzluk yarattıkları ileri sürülerek kovulan sanatçılara kapılarını açmış, tarihte ilk kez Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu bir kent olmuştur.
Uzun yıllar Teos, bir sanat kenti olarak kalmış ve antik çağın önemli filozof ve sanatçılarından şairler, Anakreon, Antimakhos, Epikuros, Nausiphanes, Apellikon ve tarihçi Hekataios Teos’ta yaşamıştır.
Teos Antik Kent’te görülmesi gerekenler,
• Hellenistik ve Roma dönemi kalıntıları
• Dionysos Tapınağı
• Agora
• Tiyatro
• Odeaon
• Surlar
• Teos Antik Liman
Akropol
Teos Antik Kenti’nin ortasına kurulan akropol, denizden yaklaşık 35 m yükseklikte Kocakır Tepe üzerinde yer alıyor. Şehirde bulunan iki limana da hakim konumdaki akropolde, dikdörtgen şekilli bir tapınak ile bir sunak var.
Yaklaşık 5 metre boyundaki ana kayanın oyularak, üzerine büyük taşların koyulmasıyla oluşturulan akropolde bulunan İon başlık parçaları, günümüze ulaşamayan başka bir tapınağın olduğunu kanıtlıyor.
Dionysos Tapınağı
Helenistik Dönem’in en önemli mimarı Hermogenes’in eseri olan Dionysos Tapınağı, Yunan şarap ve bağbozumu tanrısı Dionysos’a adanmış Anadolu’daki en büyük tapınaklarından biri.
Dionysos Kültü MÖ 3. yüzyılda Teos’ta çok önemli yer tutuyordu. Şair, müzisyen, tiyatrocu ve şarkıcılardan oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği bile kurulmuştu. Zamanla kentte huzursuzluk kaynağı duyulan bu topluluk önce Efes‘e (Selçuk), ardından Myonnessos’a (Doğanbey), son olarak da Lebedos’a (Ürkmez) gönderilmişlerdi.
Şairler Anakreon, Antimakhos, Epikuros, Nausiphanes, Apellikon ve tarihçi Hekataios Teos’ta yaşamış antik çağın önemli filozof ve sanatçılarından.
3. Bouleuterion
Antik dönemlerde meclisin toplandığı yer olarak bilinen ve Dionysos Tapınağı’nın doğusunda konumlanan Bouleutrerion, antik kentteki en iyi korunmuş yapılardan biri. Orkestra çukuru ve oturma basamaklarının bir bölümü toprak altında kalan yapıda, yazıtlı heykeller de var. Heykellerdeki yazıtların iyi durumda olması ise antik kentle ilgili çok sayıda tören kuralı ve halkın yaşantısı hakkında bilgi edinmeye yardımcı oluyor.
4. Agora Tapınağı
Pronaos, naos ve opisthodomos olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen Agora Tapınağı, Tanrıça Apollonis Eusebes Apobateria’ya adanmış bir yapı. İlk kez 1924’te Fransızlar’ın yaptıkları çalışmalarla ortaya çıkarılan tapınak, Efes Antik Kenti’ndeki Priene Athena Tapınağı’na benziyor.
5. Tiyatro
500 kişilik
Akropolün güneyindeki tepe yamacına inşa edilen antik tiyatro beşyüz kişilik olduğu sanılmaktadır.Sahne binasına ait bloklar oldukça iyi durumda ama seyircilerin oturduğu kısımın tamamı harabe halinde. Burada, üzerindeki yazılarla kentin kurucusu hakkında arkeologlara önemli bilgiler veren bir heykel kaidesi de bulunmuştur.
Araştırma yazı:Tekin Gün
Tarih : Aralık 2013
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1660
Yer
Kültür-Sanat
2.9.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#teosantikkent-izmir
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Diyonsos Evi-Nysa Antik Kent / Aydın
Tekin Gün
795 okuma
Xanthos - Antalya
Tekin Gün
1362 okuma
Büyük Hun İmparatorluğu M.Ö. 204 - M.S. 216.
Tekin Gün
1425 okuma
Batı Hun İmparatorluğu-Kurucu , Panu,M.S. 48
Tekin Gün
1163 okuma
St Hilarion Kalesi/Girne
Tekin Gün
1598 okuma
Avrupa Hun İmparatorluğu-Kurucu Balamir:375,4
Tekin Gün
759 okuma
Ak Hun İmparatorluğu / Kurucu-Toraman Akhsunv
Tekin Gün
1291 okuma
Yunus Emre
Tekin Gün
851 okuma
Göktürk İmparatorluğu / 552 -743 Kurucusu: Bu
Tekin Gün
1093 okuma
Truva ( Troya )
Tekin Gün
802 okuma
Avar İmparatorluğu / Bayan Kağan.M.S. 565 -
Tekin Gün
1881 okuma
Hazar İmparatorluğu / Hakan Yusuf-M.S. 651 -
Tekin Gün
804 okuma
Hayata Tepeden Bakma
Brain.dll Not Found
1329 okuma
Uygur Devleti / Kutluğ Bilge Kül - Kağan.M.S.
Tekin Gün
1622 okuma
Karahanlılar Devleti / Satuk Buğra Han. (Bilg
Tekin Gün
1600 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2507/teos-antik-kentizmir
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap