Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Xanthos - Antalya
Yazı Yaz
2392
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
28.6.2020
0 yorum
1324
okuma
Xanthos - Antalya
Fethiye-Kaş karayolu üzerinde, Fethiye’ye 46 kmilometre uzaklıktaki Kınık Beldesi'nde yer alan şehir, Xanthos Nehri Eşen Çayı kenarındaki ovaya hâkim iki tepe üzerine kurulmuştur. Tepeye çıktığınızda İlki Eşen Çayı’nın kenarından sarpça bir kayalık şeklinde yükselen surla çevrili Likya Akropolü sizi karşılıyor, kuzeyde kalan ikincisi Akropol ise daha yüksek ve geniş olan Roma Akropolü'nü görüyorsunuz.
Antik Çağ insanlarının bolca iz bıraktığı yerler; Bir dönem Roma kontrolü altında kalmış kentte Roma tarzı Mimari değişiklikler yapılmış ve Bizans egemenliğine girmiş 7. yy.daki Arap akınlarına kadar Bizans egemenliğinde kalan Antik Kent’te yerleşen her uygarlığın inşa ettirdiği Mimari değişikliklerin yapılarında Likya gelenekleri, Helenistik ve Roma dönemi etkilerini göstermektedir.Antik Çağ’da Likya Birliği’nin idari merkezi olarakta nitelenen bu açık hava müzesi,İ.Ö. 545–546 yıllarında Pers Kumandanı Harpagos tarafından kuşatılır. Kentte İkamet eden Xanthoslular,kahramanca bu kuşatmaya karşı koyup direnmelerine rağmen çaresiz duruma düştüklerinde, kadın ve çocuklarını öldürdükleri, şehri ateşe vererek insansız ve harap bir kent’i Harpagos’a bıraktıkları bölgede yaptığımız çalışmalar neticesinde anlamaktayız. Bu yangından sonra şehir tekrar inşa edilmiş, hatta M.Ö. II. yy.da Likya Birliğinin başkenti olma görevini üstlenmiştir.
İ.Ö. 334 yılında Büyük İskender şehri olan Antik Kent Xanthos’ta İskender’in ölümünün ardından Xanthos, İ.Ö. 309’dan itibaren Mısır Hanedanı Ptolemaios’ların, ardındanda birçok Likya şehri gibi Suriye Kralı III. Antiokhos’un egemenliğini kabul etmek zorunda kalmıştır. İ.Ö. 2. yy.da Likya Birliğinin başkenti olan Xanthos, İ.Ö 42 yılında bu kez Romalı Brutus tarafından yerle bir edilmiş, ancak ardından İmparator. Marcus Antonius’un gayretleriyle yeniden imar edilmiştir. İ.S. 1'inci yüzyılda Roma egemenliği altındaki Xanthos’ta İmparator Vespasianus adına tak yaptırılmış, günümüze kalmış Roma yapılarının çoğu bu dönemde inşa edilmiştir. Bizans egemenliği sırasında piskoposluk merkezi olan Xanthos, bu dönemde birçok yeni yapıya kavuşmuştur. 7'nci yüzyıl sonrası Arap akınları şehrin önemini yitirmesine sebep olmuş ve 1938 yılında Charles Fellows’un burayı keşfedip bazı kalıntıları Londra’ya taşımasına kadar ufak bir köy kimliğiyle yanı başındaki Kınık’ta yaşamını sürdürmüştür.
Xanthos’un her iki akropolü de değişik örgü sistemlerinin görüldüğü sur duvarları ile çevrilidir. Likya akropolünün kuzeyinde Roma Devri Tiyatrosu yer alır. Xanthos’un en ilginç kalıntıları, tiyatronun batısında konumlanır. Bunlardan ilki yüksek dikdörtgen yekpare kaide üzerindeki ölü ailesi ile yanındaki kadın gövdeli, kuşkanatlı yaratıklar olan ve ölülerin ruhlarını gökyüzüne taşıdıklarına inanılan “Harpy” kabartmalarına sahiptir. Bugün orijinal kabartmaları, Biritish Museum’da sergilenen Harpy Anıtı, İ.Ö. 5'nci yüzyıla tarihlenmektedir. Bu anıt mezarın yanında 4'üncü yüzyıla ait diğer bir kaideli Likya lahdi yer almaktadır. Tiyatronun bitişindeki kare şekilli geniş alan ise üç yanı dükkânlarla çevrili Roma Devri Agorası'dır. Agoranın kuzeydoğu köşesinde, Harpy Anıtına çok benzer, yekpare dikdörtgen gövdesinde Likya ve Grekçe dilinde yazılmış kitabe yer alan İ.Ö. 5'nci yüzyıla ait anıt mezar yükselir. Anıtın gövdesindeki kitabe günümüze dek bulunmuş Likya dilindeki en uzun kitabe olup, Kherei adlı Xanthos’lu prensin serüvenlerini anlatmaktadır. Roma Akropolü'nde de birçok kaya mezarı ve kaideli mezarı yan yana görmek mümkündür. Bu alanın güney eteklerde yer alan, Aslanlı Mezar, Pa vaya ve Merehi lahitlerinin kaideleri dışında tümü British Museum’da sergilenmektedir. Günümüz kalıntılarına çıkan rampanın sağ kenarında sadece temelleri kalmış olan İ.Ö. 4'üncü yüzyıla ait tapınak planlı Nereid Anıtı da British Museum da sergilenen Xanthos’un ünlü anıtlarından biridir.
.
Xanthos örenyeri, Likya uygarlığının özgünlüğü ve kazılarda elde edilen buluntuların önemi nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dâhil edilmiştir.
Araştırma Tarihi:21/09/2006
Tarih Araştırmacı Yönetmen: TEKİN GÜN
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1324
Yer
Kültür-Sanat
28.6.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
İllâ Edeb! İllâ Edeb!
Eskişehir Portalı
1946 okuma
Dipnot
Ali Demiral
2178 okuma
Kahvenin Yanında Neden Su Getirilir?
Mustafa Celep
1746 okuma
Olmayınca Olmuyor
Alaattin Behar
1576 okuma
En Kötü Karar Kararsızlıktan Daha İyidir
Sercan Durgun
1604 okuma
Gözler
Can Durgun
2089 okuma
Sabır Ve Peşin Hükümlülük
Suat Zobu
1772 okuma
Mimar Sinan'dan 400 Sene Sonrasına Mektup
Cumhur Ceylan
1590 okuma
İslam Öncesi Türklerde Kadının Yeri Ve Önemi
Yılmaz Günaçar
2233 okuma
Etkili Konuşma Üzerine 10 Taktik
Seo Hizmetleri
1582 okuma
Yapılan İyiliklerden Daha Çabuk Unutulan Bir
Sivas Platformu
1802 okuma
Sevgi Neydi?
İzmir Sevdalıları
1673 okuma
Kırk Yıllık Hatırı Olan Kahve
Mustafa Celep
1652 okuma
Kırım Tatarları Kimdir?
Kırım Tatarları
2068 okuma
İnsan Ne Garip Bir Varlık!
Afyonlular Burada
1779 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2392/xanthos--antalya
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap