Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Fransa Anayasa Konseyi'nden Fransaya hukuk Dersi
Yazı Yaz
344
552
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
26.3.2012
0 yorum
1919
okuma
Fransa Parlamentosunda kabul edilen ve kamuoyunda “İnkâr Yasası” olarak bilinenErmeni soykırımını inkâr edenlerin cezalandırılmasına dair yasa, Türk kamuoyu yanında Fransa kamuoyunda da büyük bir rahatsızlık yarattı. Yasanın ifade özgürlüğüyle bağdaşmayacağını savunan ve geri çekilmesi gerektiğini düşünen siyasetçiler bu konuda birçok girişimlerde bulundular. Fransız Senatör Jacques Mezard'ın öncülüğüyle başlayan, Fransa parlamentosunun kabul ettiği, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için yapılan girişimler sonuç verdi ve Fransa Anayasa Konseyi'ne başvuru yapılma kararı alındı.
Anayasa Konseyi, yasanın iptali için yapılan başvuruyu ivedilikle inceleyerek karara bağladı. Anayasa Konseyi'nin gerekçeli kararında, "Yasanın ifade ve iletişim özgürlüğüne aykırı olduğu" ifade edildi. Kararda, parlamentonun kendi tanımladığı bir suçun inkârı nedeniyle ceza talebinin anayasaya aykırı olduğu bildirildi. Kararda açıkça belirtilmese bile, parlamentonun kendi tanımladığı suçla ilgili kendisini mahkeme yerine koyamayacağı yorumu yapıldı. Anayasa Konseyi'nin, Fransa Parlamentosu'nun 2001 yılında kabul ettiği "Fransa 1915 Ermeni soykırımını tanır" hükmündeki yasanın incelemesine girmediği bildirildi.
Fransız Senatör Jacques Mezard, Anayasa Konseyi’nin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkârını suç sayan yasayı iptal etmesini memnunlukla karşıladıklarını söyledi. Anayasa Konseyi’nin açık ve net mesaj verdiğini ifade eden Mezard, meclis ve senatoda iki büyük siyasi grubun desteklemesine rağmen Anayasa Konseyi’nin tarihi konularda bundan sonra parlamentonun yasa yapmasının önüne geçtiğini söyledi.
Sarkozy pes etmiyor!
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Anayasa Konseyi'nin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkârının suç sayılmasını öngören yasayı iptal etmesine rağmen hükümete yeni bir yasa hazırlanması talimatı verdiği bildirildi.Fransız televizyonu, Sarkozy'nin, Anayasa Konseyi kararını da dikkate alarak yeni bir yasa tasarısı hazırlanması konusunda talimat verdiğini duyurdu.Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla, parlamento 6 Mart'ta tatile girecek, Bu tarihe kadar yeni hazırlanacak tasarının hem meclis hem de senatoda kabul edilip, onaylanması zor görünüyor.
Akıl, akılsızlığa üstün geldi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , "Fransa Anayasa Konseyi bu kararla baştan beri garabet abidesi olan bu yasanın altına imza atan Fransız siyasetçilere bir hukuk dersi vermiştir" değerlendirmesinde bulundu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesine ilişkin olarak, "Fransa Anayasa Konseyi, Fransa anayasasının evrensel insan hakları kavramına ve hepimizin savunduğu Avrupa değerlerine uygun bir karar vermiştir. Bu açıdan Anayasa Konseyi'ni tebrik ediyoruz" dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa'da tarihi bir hatadan dönüldüğünü belirterek, "Akıl, akılsızlığa üstün geldi" dedi.
Dışişleri Bakanlığı ise yasanın iptal edilmesiyle ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada söz konusu yasa tasarısının, Türkler ile Ermenilerin ortak tarihlerinin sancılı bir bölümüne ilişkin Ermeni görüşlerinin sorgulanmasını yasaklamayı hedefleyen tek taraflı bir girişim olduğu belirtilerek "Yasanın Anayasa Komisyonu tarafından iptal edilmesini, Fransa'da ifade ve araştırma özgürlüğü, hukuk devleti ve uluslararası hukuk ilkeleriyle bağdaşan; tarihin siyasallaştırılmasına karşı duran bir adım olarak görüyoruz" denildi.
Yasa krize neden olmuştu
Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasa, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerde son iki ay içinde ciddi bir kriz yaratmıştı. Türk yetkililer, söz konusu yasanın yürürlüğe girmesinin ikili ilişkilerde tamiri imkânsız yaralar açacağı uyarısında bulunmuştu. Söz konusu yasa, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de desteğiyle aralık ayında mecliste ve ocak ayında senatoda oylandıktan sonra kabul edilmişti.
Yasanın kabulünün ardından Senato’da Avrupa Demokratik ve Sosyalist Birlik Grubu Başkanı Jacques Mezard’ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu toplam 77 üyenin imzası toplanırken, Meclis’te de iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Michel Diefenbacher'ın girişiminde 65 imzaya ulaşılarak, Anayasa Konseyi’ne itiraz edilmişti. Gerekli imza sayısına fazlasıyla ulaşan milletvekilleri ve senatörler, Fransız Anayasası'nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istemişti.
Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasa, Fransa'daki medya kuruluşları, tarihçilerin de sert tepkisine yol açmıştı. Bozulan yasa, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini inkâr edenlerin 1 yıl ile 45 bin avroya kadar ceza istemiyle yargılanmalarını öngörüyordu. Yasanın parlamento tarafından kabul edilmesi ikili ilişkileri tamamen durma noktasına getirmişti.
Diaspora kızgın, Azerbaycan memnun
Fransa Anayasa Konseyi'nin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasayı iptal etmesi, Fransa'daki Ermeni Diasporası’nı kızdırdı. Fransa'daki Ermeni Dernekleri Koordinasyon Komitesi, Anayasa Konseyi kararını ''kapitülasyon'' olarak değerlendirdi. Komite tarafından yapılan açıklamada, ''Türkiye'nin müdahalesi sonucu, Anayasa Konseyi kapitülasyon imzaladı'' ifadesi kullanıldı. Türkiye'ye sert eleştiriler yöneltilen açıklamada ayrıca ''Türkiye'nin kabul edilemez lobisi, kurumlarımızın bağımsızlığına gölge düşürdü'' denildi. Anayasa Konseyi kararının tamamen siyasi olduğu öne sürülen açıklamada, Konsey üyelerinin tarafsız olmadığı iddia edildi.
Ermenistan basını ise Fransa Anayasa Konseyi'nin aldığı karar üzerine Sarkozy'nin konuyu tekrar gündeme getireceği yönündeki açıklamalarına geniş yer verdi. Yasanın iptalinden sonra Sarkozy yeni bir tasarı hazırlanması için hükümete talimat vermiş, cumhurbaşkanlığı seçiminin favorisi sosyalist Francois Hollande da, cumhurbaşkanı seçildiği takdirde, yasayı tekrar gündeme getireceğini söylemişti. Basında yer alan haberlerde "Türk baskısı bu raundu kazandı" yorumları dikkat çekti.
Yasanın iptali Fransız basınında da geniş yer aldı. Cumhurbaşkanına yakınlığıyla bilinen Le Figaro, ''Sarkozy'nin yakın çevresine, tepki vermeden önce Anayasa Konseyi'nin kararını inceleme ihtiyacım var'' dediğini duyurdu.
Sol eğilimli Liberation, parlamentonun 6 Mart'ta seçimler öncesi kapandığını hatırlatarak, Sarkozy'nin yeni bir yasa hazırlamak için zamanı olmadığı yorumunu yaptı. Sarkozy'nin son yasayı seçimler dolayısıyla gündeme getirdiğini ifade eden gazete, ''Sarkozy, hem Ermeni seçmenlerden oy toplamak hem de Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu kararlılıkla göstermek için bu yasayı gündeme getirmişti'' ifadesini kullandı. Le Parisien gazetesi de Anayasa Konseyi'nin kararını bugün geniş ve ayrıntılı bir şekilde okuyucularına duyurdu.
İnkâr yasasının iptali Azerbaycan'da ise memnuniyetle karşılandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı basın sözcülüğünden yapılan açıklamada, alınan kararın Aliyev tarafından söz ve düşünce özgürlüğünün bir yansıması olarak değerlendirdiği belirtilerek, "Fransa'da meclis ve senato tarafından kabul edilen söz konusu yasanın Anayasa Konseyi'ne ve Fransa toplumunun gündemine taşınmasına büyük önem verdiği, bu düzenlemeye karşı çıkan herkese şükranlarını sunduğu" ifade edildi. Açıklamada, "Fransa Anayasa Konseyi kararının Ermeni lobilerinin utanmazlığı karşısında bir set olduğu ve bu lobi faaliyetlerinin iflasını gösteren bir örnek olduğu" ifade edildi.
Fransa'nın soykırım yasası mevzuata aykırı
Konsey'in 2001'de parlamentonun kabul ettiği "soykırım yasasını" da "yasal mevzuata" uygun bulmadığı ortaya çıktı. "Ermeni soykırımı" iddialarını inkârın cezalandırılmasına yönelik yasanın Fransız Anayasası ile uyumluluğunu gözden geçirmekte olan Fransız Anayasa Konseyi'nin, 2001 yılında Fransız Parlamentosu'ndan geçen "Ermeni soykırımı" yasasını 2005 yılında aldığı bir kararda "normatif olmayan" veya "normatifliği belirsiz yasal düzenleme" olarak tanımladığı ortaya çıktı.
Anayasa Konseyi eski başkanı Robert Badinter ve Fransız Senatosu Anayasa Komisyonu, geçtiğimiz haftalarda yaptıkları açıklamalarda, iktidar partisi Halk Hareketi Birliği Marsilya milletvekili Valerie Boyer'nin girişimiyle hazırlanan yasa teklifinin Parlamento'dan geçmesi ve Anayasa Konseyi gündemine taşınması halinde Konsey'in 2001 yasasını da mercek altına alabileceğini ve iptal edebileceğini dile getirmişlerdi.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1919
Yer
Makale
26.3.2012
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
http://www.siyasetdergisi.com.tr/Haber/FRANSA-ANAYASA-KONSEYI'NDEN-FRANSA'YA-HUKUK-DERSI/221
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Yunus Seven
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Ergün Diler Gayri Milli
Erkan Erdoğan
1562 okuma
Doğa
Yeşim Hikmet
1708 okuma
Yaradan Allah..
Turgay Kozan
1707 okuma
Ergün Diler Tasfiye Olacak
Erkan Erdoğan
1519 okuma
Dejenere Melamilik
Turgay Kozan
1701 okuma
Çarşambayı Sel Aldı
Ahmet Demir
1914 okuma
Cemaat Hata Yapmaz Mı?
Myname isno
1613 okuma
Cemaatin Tekel Oluşturması Doğru Mu?
Myname isno
1398 okuma
İttihat Ve Terekki Dönemi
Turgay Kozan
1413 okuma
Cemaat Fobisi Oluşmasına Sebep Olundu
Myname isno
1447 okuma
Beyaz Türkler
Turgay Kozan
1660 okuma
Köy Ekmeği
Cumhur Ceylan
2041 okuma
Pazarlama!
Cumhur Ceylan
1602 okuma
Ergün Diler En Büyük Kulak
Erkan Erdoğan
1522 okuma
State: Minimal, Developmental, And Totalitari
Hacı Mehmet Boyraz
1330 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi344/Fransa-Anayasa-Konseyinden-Fransaya-hukuk-Dersi
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap